Carlo Acutis: Ο 15χρονος μπορεί να γίνει ο πρώτος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας για τη νέα χιλιετία

2

Carlo Acutis: Ο 15χρονος μπορεί να γίνει ο πρώτος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας για τη νέα χιλιετία

Ένα μέλος της γενιάς των 00s, ο δεκαπεντάχρονος Carlo Acutis, θα γίνει ο πρώτος Άγιος της χιλιετίας για την Καθολική Εκκλησία.
Ο 15χρονος χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για να διαδώσει την πίστη. Πέθανε από λευχαιμία το 2006 και έχει ήδη χαρακτηριστεί «ο προστάτης του διαδικτύου».
Το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στην πόλη της Ασίζης, κάτι που τον φέρνει πιο κοντά στην αγιότητα. Ο Acutis βρέθηκε στον δρόμο προς την αγιότητα αφού το Βατικανό αποφάνθηκε ότι είχε σώσει με την πίστη του τη ζωή ενός άλλου αγοριού.
Σύμφωνα με την Εκκλησία ο 15χρονος «μεσολάβησε από τον παράδεισο» το 2013 για να θεραπεύσει ένα αγόρι από τη Βραζιλία, που υπέφερε από μια σπάνια παγκρεατική νόσο. Πιστεύεται ότι είναι το νεότερο σύγχρονο πρόσωπο που μακαρίζεται, το τελευταίο δηλαδή στάδιο πριν από την αγιοποίηση.
Σε ειδική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης το Σάββατο, αποκαλύφθηκε ένα πορτρέτο του 15χρονου. Εκείνοι που συγκεντρώθηκαν επαίνεσαν επίσης τον Acutis για το φιλανθρωπικό του έργο.
«Ο Carlo χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο για την εξυπηρέτηση του Ευαγγελίου, για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Καρδινάλιος Αγοστίνο Βαλίνι στην τελετή.
«Αλλά ο Κύριος παρεμβαίνει στην ιστορία και τις ανθρώπινες ζωές και μας δίνει αυτά τα καθοδηγητικά φώτα», πρόσθεσε.
Προκειμένου ο Acutis να γίνει άγιος, το Βατικανό θα πρέπει να επαληθεύσει ένα δεύτερο «θαύμα» στο όνομά του. Αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε ανάλογη απαίτηση σε προηγούμενες περιπτώσεις.
Ο Acutis γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Μάιο του 1991 από Ιταλούς γονείς. Η οικογένεια σύντομα μετακόμισε στο Μιλάνο και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πόλη.
«Υπήρχε μια φυσική προδιάθεση για τον χώρο της Εκκλησίας», δήλωσε η μητέρα του, Antonia Salzano, στην εφημερίδα Corriere della Sera. Ο έφηβος είχε πάθος με τους υπολογιστές και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αυτοδίδακτος στην κωδικοποίηση από πολύ νεαρή ηλικία.
«Θεωρήθηκε ιδιοφυΐα στους υπολογιστές», είπε η κ. Salzano σε συνέντευξή της στο Vatican News. «Αλλά τι έκανε; Δεν χρησιμοποίησε τους υπολογιστές για συνομιλίες ή διασκέδαση». Αντ ‘αυτού, ο Acutis ασχολήθηκε με ιστοσελίδες για τοπικούς καθολικούς οργανισμούς και δημιούργησε επίσης δικούς του σχετικά με την Καθολική Εκκλησία.
«Ο Acutis είδε ότι πολλοί νέοι, που θέλουν να είναι διαφορετικοί, τελικά καταλήγουν να είναι όπως όλοι οι άλλοι, ακολουθώντας ό, τι ισχυρό ήταν μπροστά τους με τους μηχανισμούς του καταναλωτισμού και της απόσπασης της προσοχής», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο 15χρονος ασχολήθηκε επίσης με την φιλανθρωπία και ξόδεψε τα δικά του χρήματα για να βοηθήσει άτομα, που χρειάζονταν βοήθεια στην περιοχή του. Επίσης υπήρξε εθελοντής σε κουζίνα απόρων στο Μιλάνο. «Με τις αποταμιεύσεις του, αγόρασε υπνόσακους για άστεγους και το βράδυ τους έφερνε ζεστά ροφήματα», είπε η μητέρα του στο Καθολικό Ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Πώς γίνεται κάποιος άγιος;
Υπάρχουν μερικά βήματα που απαιτούνται στο δρόμο προς την αγιότητα στην Καθολική Εκκλησία.

1) Αναμονή
Η διαδικασία να γίνει κάποιος άγιος δεν μπορεί κανονικά να ξεκινήσει τουλάχιστον όχι πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από τον θάνατό του. Αλλά αυτή η περίοδος αναμονής μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αλλάξει από τον Πάπα.
2) «Υπηρέτης του Θεού»
Στη συνέχεια, μπορεί να ξεκινήσει μια έρευνα για να αποφανθεί αν το άτομο έζησε τη ζωή του με επαρκή αγιότητα. Συγκεντρώνονται στοιχεία και εάν γίνει αποδεκτή η υπόθεση, το άτομο ονομάζεται «υπηρέτης του Θεού».
3) Απόδειξη της «ηρωικής αρετής»
Το τμήμα που κάνει συστάσεις προς τον Πάπα για τους αγίους εξετάζει τα στοιχεία. Εάν εγκριθεί η υπόθεση, διαβιβάζεται στον Πάπα, που αποφασίζει εάν το άτομο έζησε μια ζωή «ηρωικής αρετής». Εάν ναι, μπορούν να ονομαστούν «σεβάσμιοι».
4) Επαλήθευση «θαύματος»
Το επόμενο στάδιο, η μαρτυρία, απαιτεί ένα «θαύμα» που αποδίδεται στις προσευχές που έγιναν στο άτομο μετά το θάνατό του. Τα περιστατικά πρέπει να «επαληθεύονται» με αποδεικτικά στοιχεία πριν γίνουν αποδεκτά. Στην συνέχεια δίνεται στον υποψήφιο ο τίτλος «ευλογημένος».
5) Αγιοποίηση
Αυτό είναι το τελευταίο βήμα για την ανακήρυξη ενός αποθανόντος ως αγίου. Για να φτάσει σε αυτό το στάδιο, χρειάζεται συνήθως να αποδοθεί ένα δεύτερο «θαύμα».

Με πληροφορίες του BBc/Vatican News

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου