Ο Πάπας στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey στη Γενεύη
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γενεύη χθες Πέμπτη, στο τέλος της οικουμενικής προσευχής ο Φραγκίσκος μετέβη στο Διεθνές Κέντρο του Bossey. Μετά το γεύμα συναντήθηκε με τριάντα φοιτητές.
Συνέντευξη με τον Κοσμήτορα του Ινστιτούτου ο οποίος σχετικά με αυτή την επίσκεψη του Πάπα μιλά για ένα «Οικουμενικό καλοκαίρι»
Το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey είναι ένα Διεθνές Κέντρο συνάντησης, διαλόγου και εκπαίδευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (Wcc). Έχει την έδρα του στο κάστρο του Bossey (18οςαιώνας), στην εξοχή, μεταξύ των παραλίμνιων πόλεων Versoix και Nyon, περίπου 25 χλμ. Από τη Γενεύη. Από τον Μεσαίωνα αυτή η μικρή περιοχή ήταν γνωστή ως «terresainte” ή «terrasanta» (“άγιοι τόποι”), λόγω της ιδιαίτερης χριστιανικής ιστορίας της. Ιδρύθηκε το 1946, το Ινστιτούτο Bossey συγκεντρώνει άτομα από διάφορες εκκλησίες, πολιτισμούς και προορισμούς υπέρ του κοινού ενδιαφέροντος για τον οικουμενισμό, τις ακαδημαϊκές μελέτες και τις πολιτιστικές ανταλλαγές.
Κάθε χρόνο το Ινστιτούτο καλωσορίζει φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο για εξειδίκευση στην οικουμενική θεολογία, την αποστολή και την κοινωνική ηθική. Το διδακτικό σώμα αποτελείται από καθηγητές διαφόρων ομολογιών και θεολογικής κατάρτισης. Η προτεινόμενη κατάρτιση έχει μια ολιστική προσέγγιση, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή έρευνα, τη διαπολιτισμική μάθηση μέσω της κοινοτικής ζωής, την πνευματική εμπειρία, τη σύγκριση και τη συνάντηση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες καθώς και την πρακτική κατάρτιση στην οικολογική θεολογία και την αειφόρο ανάπτυξη. Το ίδρυμα και το δίπλωμα που χορηγείται είναι αναγνωρισμένα από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Με τον Πάπα Φραγκίσκο περάσαμε από μια άνοιξη σε «ένα οικουμενικό καλοκαίρι»
Η επίσκεψη του Πάπα στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικουμενική δέσμευση του Φραγκίσκου, όπως εξηγεί στο μικρόφωνο της ανταποκρίτριάς μας στη Γενεύη, Helene Destombes, ο κοσμήτορας του Ινστιτούτου, πατέρας Lawrence Iwuamadi
Απ. – Ο Πάπας Φραγκίσκος έφερε ολόκληρη την οικουμενική συζήτηση σε άλλο επίπεδο. Δεν αμφισβήτησε τη σημασία του θεολογικού διαλόγου αλλά πάντα επέμενε στο γεγονός ότι οφείλουμε πρώτα να ξεκινήσουμε να πορευόμαστε μαζί. Και με αυτή την από κοινού πορεία θα καταφέρουμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ποιος είναι ο άλλος. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη και να αρχίσουμε να μιλάμε για πιο δύσκολα ζητήματα. Λοιπόν, αυτή είναι πραγματικά η σημασία αυτής της επίσκεψης. Επίσης, θα μπορούσα να πω, εργαζόμενος εδώ, ότι ο Πάπας εκφράζει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την Οικουμενική Σύνοδο των Εκκλησιών.
Βλέπουμε ότι από την αρχή της Ποντιφικής θητείας του η συνεργασία μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών έχει αυξηθεί σε διάφορα επίπεδα: τόσο για να μιλήσει για το θέμα των μεταναστών όσο επίσης και για να μιλήσει με το Ποντιφικό Συμβούλιο για τον Διαθρησκειακό Διάλογο. Αυτά τα πράγματα πάντα συντονίζονται από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την ένωση των χριστιανών. Αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει μια αύξηση συνεργασιών μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Συμβουλίου των Εκκλησιών. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Όντας εδώ, βλέπω και στα έγγραφα του Οικουμενικού Συμβουλίου των Εκκλησιών, ότι δύο στα τρία αναφέρονται στον Πάπα Φραγκίσκο. Επομένως υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και γι αυτό λέω ότι περνάμε από μια «οικουμενική άνοιξη» σε ένα «οικουμενικό καλοκαίρι», αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Επομένως ο ερχομός του Πάπα αποτελεί μια ενθάρρυνση και για την καθολική κοινότητα που βρίσκεται στη Γενεύη και σε ολόκληρη την Ελβετία. Είμαστε χαρούμενοι, είμαστε ευχαριστημένοι και περιμένουμε με χαρά να ακούσουμε τα λόγια του και να αισθανθούμε τη θέρμη που φέρνει, επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά πάντα στην καρδιά του κόσμου.
Μετάφραση:ρφ