Biagio Conte: ο ιεραπόστολος από το Παλέρμο «έφυγε»

 

To καλοκαίρι του 2020 είχαμε παρουσιάσει τον αδελφό Biagio Conte, έναν μη χειροτονημένο ιεραπόστολο, από πλούσια οικογένεια του Παλέρμο, που προσπαθούσε να βοηθήσει τους φτωχούς και εγκαταλειμμένους της πόλης του. Ο αδ. Biagio πέθανε στις 12-1-2023 από καρκίνο. Αξίζει να μάθουμε για τη ζωή του.

Γεννήθηκε το 1963, ζώντας για 20 χρόνια στην άνεση και την ανεμελιά.

Από το 1983 κι έπειτα άρχισε να προβληματίζεται, γιατί εκείνος περνούσε καλά, σε μια πόλη όπου το κράτος ήταν σε ανοικτή μάχη με τη μαφία του «νονού» Τότο Ριίνα … Το 1990 εγκατέλειψε τα πάντα και άρχισε να περιπλανιέται στη Σικελία, ζώντας ως ερημίτης, σε αρμονία με τη φύση, αλλά με δυσκολία επιβίωσης.

Κινδύνεψε να πεθάνει από το κρύο και τον έσωσε ένας βοσκός, οδηγώντας τον στο Ερημητήριο του Αγίου Βερνάρδου, στο Κορλεόνε, όπου ζούσε κοινότητα Φραγκισκανών, που ακολουθεί τον αρχικό κανόνα του Αγίου Φραγκίσκου. Εκεί γνώρισε τη ζωή του Αγίου, εντυπωσιάσθηκε και αποφάσισε να επισκεφθεί την Ασίζη. Στη γενέτειρα του Φραγκίσκου σκέφθηκε να φύγει σε Αφρική ή Ινδία, αλλά συνειδητοποίησε ότι η δική του «Αφρική» ήταν εκεί που ήταν το σπίτι του!

Το 1993 επέστρεψε στο Παλέρμο και άρχισε να ζει στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, βοηθώντας τους εκεί διαμένοντες άστεγους. Αντιμέτωπος με την οργανωμένη μαφία, τη γραφειοκρατία και την αδιαφορία κάποιων συμπολιτών του, συχνά προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο της πόλης με δημόσιες νηστείες, προσευχές και επισκέψεις, με τα πόδια, σε προσκυνήματα, ενώ γυρνούσε όλη την πόλη, ζητιανεύοντας.

Κάποια στιγμή χτύπησε την πόρτα της Αρχιεπισκοπής. Ο καρδινάλιος Papalardo κατάλαβε την ειλικρίνεια των προθέσεών του και πήγε στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία για όσους τον είχαν κάνει «σπίτι τους».

Την ίδια χρονιά, μαζί με τον δον Pino Vitrαno ίδρυσε την «Αποστολή Ελπίδα και Αγάπη», καταλαμβάνοντας εγκαταλειμμένο κτίριο. Στα 30 χρόνια που ακολούθησαν δημιουργήθηκαν τρεις διαφορετικές κοινότητες σε δέκα δομές. Σε αυτές φιλοξενούνται 600 περίπου άτομα, μέχρι να βρουν εργασία και στέγη, ενώ εθελοντές παρέχουν  μαθήματα γλώσσας, ειδίκευσης σε διάφορα επαγγέλματα, ιατρική και ψυχολογική στήριξη. Επίσης έχουν δύο γεύματα την ημέρα, από προσφορές ή αγορές μέσω δωρεών. Επιπλέον στηρίζονται οικονομικά 300 φτωχές οικογένειες της πόλης, ενώ έξι μήνες το χρόνο, τα βράδια, εθελοντές με βαν γυρίζουν στους δρόμους και προσφέρουν ζεστά ροφήματα και τρόφιμα σε αστέγους.

Το θεάρεστο αυτό έργο ήταν σε γνώση του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος όταν το 2018 είχε επισκεφθεί την πόλη, συνάντησε και γευμάτισε μαζί με τον αδ. Biagio και τους φιλοξενούμενους της Αποστολής.

Ο αδ. Biagio, ο οποίος έζησε για χρόνια σε αναπηρική καρέκλα, λόγω της καταπόνησής του από νηστείες και άλλες κακουχίες και είχε καταφέρει να ξαναπερπατήσει, μετά από μπάνιο στη πηγή της Λούρδης το 2013 -συμβάν ιατρικά ανεξήγητο- διαγνώσθηκε με μη ιάσιμο καρκίνο το καλοκαίρι 2022.

Ζήτησε την προσευχή του φίλου του Αρχιεπισκόπου της πόλης, Σεβασμιότατου Corrado Lorefice. Αυτός τον επισκέφθηκε αρκετές φορές, η προτελευταία ήταν στις 30 Δεκεμβρίου μαζί με τον προκάτοχό του Καρδινάλιο Paolo Romeo, με τον οποίο τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία δίπλα στο κρεβάτι του ήδη καταβεβλημένου αδελφού, ενώ επέστρεψε μόνος, στις 6 Ιανουαρίου για να τον αποχαιρετήσει…

Μετά το θάνατό του, o Πάπας Φραγκίσκος εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς τον Αρχιεπίσκοπο Lorefice ανέφερε ότι υπήρξε «γενναιόδωρος απόστολος αγάπης και φίλος των φτωχών» ενώ ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «η κληρονομιά του Biagio είναι ότι μάς έμαθε να ασχολούμαστε με τα ουσιώδη».

Ο πρώην Ιεράρχης της πόλης, ο 92χρονος Καρδινάλιος Salvatore De Giorgi είπε αυτό που πιστεύουν όλοι «ήταν ο άγιος Φραγκίσκος του Παλέρμο!»

 

Πληροφορίες και φωτογραφίες από Vatican News

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου