Ας μην ωραιοποιούμε το Ευαγγέλιο
Στο Radio Vaticana Italia τα λόγια του αρχιεπισκόπου του Παλέρμο και ο φόβος του ότι κατά τη συζήτηση για τους μετανάστες οι χριστιανοί ξεχνούν την ευαγγελική φιλανθρωπία
«Αν σταματήσουμε τα πλοία των φτωχών, αν κλείσουμε τα λιμάνια, είμαστε απελπισμένοι. Η Εκκλησία δεν μπορεί να σιωπήσει και δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση: βρίσκεται δίπλα στους εγκαταλειμμένους της ιστορίας». Αυτές είναι οι δηλώσεις του σεβασμιότατου Corrado Lorefice αρχιεπισκόπου μητροπολίτη του Παλέρμο, – της περασμένης Κυριακής – που αφορούν στην τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την υποδοχή των μεταναστών, με την ευκαιρία της ομιλίας η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη αυτή για τη γιορτή της Αγίας Ροζαλίας, στην PiazzaMarina.
Να μην χάσουμε την χριστιανική ταυτότητά μας
Δίνοντας συνέντευξη στο Radio Vaticana Italia, ο ιεράρχης επανέλαβε ότι «ως χριστιανοί οφείλουμε να ακούμε τα λόγια του Ματθαίου 25 – «Ήμουν πρόσφυγας και με καλωσορίσατε» – και τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή, κατά την οποία οι λαϊκίστικες ανακοινώσεις γίνονται πολυάριθμες, δεν μπορούμε να διστάζουμε. «Το να ξεχνάμε ότι κάθε άνθρωπος υπόκειται στη δικαιοσύνη σημαίνει ότι ξεχνάμε κάθε ανθρώπινη συμβίωση». «Αν ξεχάσαμε ότι ως χριστιανοί οφείλουμε να μοιάζουμε στον Χριστό και να εφαρμόζουμε το Ευαγγέλιό του – συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος του Παλέρμο – αυτό σημαίνει ότι η χριστιανική κοινότητα έχει χάσει κάθε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της για τον κόσμο».
Σικελία, γη που χαρακτηρίζεται από μεταναστεύσεις
«Εμείς οι Σικελοί – πρόσθεσε ο ιεράρχης – έχουμε μια ιστορία που έχει σημαδευτεί από αυτό το γεγονός. Οπουδήποτε στον κόσμο κι αν πήγαν οι Σικελοί βίωσαν τα ίδια προβλήματα μη αποδοχής, αλλά – στο τέλος – δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη συμβολή τους, όπως και αυτή όλων των Ιταλών, στην οικοδόμηση της κοινωνίας πολιτών σε τόσα πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο».
Χρωστάμε στην Αφρική
«Θα πρέπει επίσης να πούμε – συνεχίζει ο σεβασμιότατος Lorefice – ότι χρωστάμε στην Αφρική. Σήμερα που η Δύση συνεχίζει να λεηλατεί αυτή την ήπειρο, δεν μπορούμε να είμαστε τόσο ασυνεπείς και τόσο υποκριτές ώστε να θεωρούμε τους Αφρικανούς ως εκείνους που έρχονται να καταλάβουν την επικράτειά μας. Εμείς είμαστε αυτοί που σήμερα έχουμε καταλάβει τη δική τους. Αυτό το βλέπω καθαρά στο Κονγκό, μια χώρα όπου πηγαίνω εδώ και χρόνια, πλούσια σε πόρους όπως το κοβάλτιο, το χρυσό, τα διαμάντια και όπου κυριαρχεί μια φτώχεια, μεταξύ των αιτιών της οποίας είναι και η συμπεριφορά της Δύσης. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε».
Ο κίνδυνος μόλυνσης του Ευαγγελίου
«Δεν πρόκειται για την υποδοχή. Δεν πρέπει να είμαστε καλοί, αλλά δίκαιοι. Φυσικά ως χριστιανοί έχουμε επίσης το καθήκον της φιλανθρωπίας και θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτό είναι το αληθινό περιεχόμενο του Ευαγγελίου, άλλες λέξεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ευαγγελικές. Η ανησυχία μου είναι όχι έχουμε φτάσει να μολύνουμε, να ωραιοποιήσουμε τη δύναμη του ευαγγελικού μηνύματος».
Μετάφραση: ρφ