Από την αρχή του Covid-19, οι Καρμελιτάνοι μοναχοί προσφέρουν ένα καφέ που ευφραίνει την καρδιά!

2

Από την αρχή του Covid-19, οι Καρμελιτάνοι μοναχοί προσφέρουν ένα καφέ που ευφραίνει την καρδιά!

Ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ, γεμάτο Λόγο του Θεού. Αυτό είναι κάθε πρωί, από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, οι μοναχοί Καρμελίτες στην Ιταλία προσφέρουν στους φίλους τους. Η πρωτοβουλία ονομάζεται “Carmelite Coffee”: ένας προβληματισμός για το καθημερινό Ευαγγέλιο, που αποστέλλεται μέσω Whatsapp σε οποιονδήποτε το ζητά. Ο Λόγος του Θεού “ικανοποιεί την καρδιά και τη ζωή, έχει την ικανότητα να κατευθύνει την καθημερινή ζωή και μικρές ή μεγάλες επιλογές κάθε μέρα”, ειδικά αν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή της πανδημίας, εξηγεί ο δημιουργός στα Νέα του Βατικανού, Ο πατέρας Lorenzo Galbiati, από το μοναστήρι της Αγίας Άννας στη Γένοβα Η ομάδα απαρτίζεται από δώδεκα νέους φίλους σαν κι αυτόν – τριάντα χρόνων, καταγωγής Μιλάνου – κυρίως από την επαρχία Cigurelite της Λιγουρίας, από τους Arenzano, Varazze, Genoa, Bocca di Magra, αλλά επίσης δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, όπως ο Father Federico Trinchero : συμμετέχει τακτικά από το Μπανγκούι, στην Κεντρική Αφρική, από μία από τις πολλές αποστολές που έχουν οι περισσότεροι από 4000 ξυπόλυτοι Καρμελίτες στον κόσμο.

Καθημερινή ζωή
Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές Μαρτίου, λέει ο πατέρας Lorenzo. «Έλαβα ένα μήνυμα από μια μητέρα που πηγαίνει στην εκκλησία μας, εδώ στη Γένοβα, ζητώντας μου να κάνω κάτι, ώστε αυτή, η οικογένειά της και οι πιστοί να μην μείνουν χωρίς Θεία Λειτουργία ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις βγήκε το διάταγμα της Διάσκεψης των Επισκόπων της Λιγουρίας – οι υπενθυμίσεις των Discalced Carmelite – που, λόγω του κλειδώματος, ανέστειλαν όλες τις ιεροτελεστίες με τη συμμετοχή πιστών. Έτσι, αυτή η μαμά μου ζήτησε να εφεύρω κάτι, να βρω έναν τρόπο που δεν θα νιώθουν μόνοι. Την επόμενη μέρα, ενώ έπινα τον πρωινό μου καφέ για να ξεκινήσω τη μέρα, αυτή η πρωτοβουλία ήρθε στο μυαλό: ο «Carmelite Coffee». Τότε είχε ένα είδος «wheelie» μετά τη μετάδοση της ευλογίας στην τηλεόραση, με το άγαλμα του Παιδιού Ιησού, από το Ιερό του Arenzano στην πόλη και σε ολόκληρο τον κόσμο, που γιόρτασε ο προηγούμενος, ο πατέρας Michele Goegan, ο οποίος είδε στην κοινότητα: από εκείνη τη στιγμή και ο «καρμελίτης καφές» μας έχει εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας και πέραν αυτής ».

Οι επαφές
Ακριβώς το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε “τον ακριβή αριθμό ανθρώπων που προσεγγίζουμε είναι μια επιβεβαίωση του πόσο θέτουμε ούτως ή άλλως στη διάθεση του Κυρίου: τότε ο Θεός φτάνει στους ανθρώπους και στις καρδιές που θέλει και με τους τρόπους Του, που πολλές φορές δεν είναι δικοί μας. ” Η πρωτοβουλία γεννήθηκε για να φτάσει περίπου πενήντα πιστούς, στη συνέχεια αργά ο” Καφές “έχει εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας και επίσης σε ορισμένες ξένες χώρες: σήμερα φτάνουμε άμεσα σε 621 επαφές, αλλά τότε πολλές από αυτές τις επαφές με τη σειρά τους προωθούν σε φίλους και συγγενείς. Έτσι αυξάνεται ο αριθμός. Και επίσης στο εξωτερικό, εκτός από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, έχουμε το γειτονικό Καμερούν – όπου έχουμε άλλους ιεραπόστολους και μοναχές Καρμελίτισσες – και εδώ και μερικές εβδομάδες έχουμε φτάσει επίσης στην Πολωνία και την Αλβανία “.

Η μοναξιά του απαγορευτικού
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν δεν ήταν δυνατόν να τελέσουμε τη θεία Λειτουργία με τη φυσική παρουσία των πιστών, ο “Carmelite Coffee” πήρε ιδιαίτερη σημασία. «Μου αρέσει ένα ανέκδοτο, που – λέει ο πατέρας Lorenzo – μιας κυρίας που έζησε στην καραντίνα μόνη της, επειδή οι συγγενείς της ζουν πολύ μακριά. Και αυτή η πρωτοβουλία την βοήθησε να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση της μοναξιάς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: στις πρώτες αλληλογραφίες, στείλαμε τον ήχο γύρω στις 9 π.μ. και μια μέρα κατά την οποία καθυστερήσαμε για λίγα λεπτά η κυρία έστειλε ένα μήνυμα λέγοντας: «Σήμερα όχι «Καφές»; Πώς μπορώ να το κάνω, μου λείπει! », Γιατί σε κάθε περίπτωση είναι ένας καφές που δημιουργεί μια υγιή εξάρτηση από τον Λόγο του Θεού, έναν εθισμό της αγάπης προς τον Θεό. Επομένως, αυτή είναι μια όμορφη μαρτυρία για το πώς ο Λόγος του Θεού συντηρεί και τρέφει πραγματικά , γεμίστε την καρδιά σας και αποκτείστε τη γαλήνη ακόμα και σε μια κατάσταση που δεν είναι γαλήνια ».

Εγγύτητα και άνεση
Στη Λιγουρία που μέχρι σήμερα καταγράφει περίπου 10.000 μολύνσεις και πάνω από 1.500 θύματα για το Covid-19, ο πατέρας Galbiati υπενθυμίζει επίσης τις πολλές στιγμές εγγύτητας με τους πιστούς κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού. «Υπήρχε η ευκαιρία τηλεφωνικής συνάντησης στην οποία πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν τη μεγάλη ταλαιπωρία τους. Πολλοί έχουν χάσει τους αγαπημένους τους εξαιτίας αυτού του ιού: έψαχναν μια λέξη παρηγοριάς, μια λέξη γαλήνης επίσης επειδή πολλοί έχασαν μέλη της οικογένειας και δεν είχαν την ευκαιρία να τους δώσουν το τελευταίο αντίο, μέσω της εξόδιας Ιερής Ακολουθίας. Επομένως, αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο έφερε το Λόγο του Θεού στα σπίτια των ανθρώπων, αλλά έδωσε επίσης τη δυνατότητα μιας αδελφικής συνάντησης, μιας ανταλλαγής προσοχής που μέσω της πίστης μπορέσαμε να συνεχίσουμε ». Σύμφωνα με τα κίνητρα του Πάπα Φραγκίσκου, «με τη δύναμή μας, υποστηριζόμενη από τη χάρη του Κυρίου, προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά στους πιστούς μας, ακόμη και σε εκείνους τους ανθρώπους που πέρασαν από την εκκλησία μας και ζητούσαν μόνο ένα χαμόγελο, ένα ενθαρρυντικό λόγο μία ευλογία. Και αυτό τους έκανε να επιστρέφουν σπίτι τους με ήρεμη καρδιά και γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνοι: ίσως και αυτό ήταν ο πιο μεγάλος φόβος που νιώσαμε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου