Απάνθρωπη η προσφυγή στη θανατική ποινή

Απάνθρωπη η προσφυγή στη θανατική ποινή

Κάθε ζωή είναι ιερή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια  πρέπει να διαφυλαχθεί  χωρίς εξαιρέσεις . Αυτό επανέλαβε με πειθώ, για μια φορά ακόμη, ο Πάπας Φραγκίσκος , δεχόμενος σε ακρόαση μία αντιπροσωπεία  της Διεθνούς Επιτροπής για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ο Ποντίφικας υπενθύμισε  και παρέδωσε το κείμενο της Κατήχησης της  Καθολικής Εκκλησίας  όπου απωθείται μια ποινή  που πληγώνει βαριά  την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ποινή ενάντια στο ίδιο το Ευαγγέλιο , διότι επιφέρει  την κατάργηση  μια ζωής  που είναι πάντα ιερή  στα μάτια του Δημιουργού και της οποίας μόνο ο Θεός είναι ο αληθινός κριτής και εγγυητής.

Μια απάνθρωπη μορφή τιμωρίας

Στους περασμένους  αιώνες,  αναφέρεται στο κείμενο,  η προσφυγή στη θανατική ποινή  μερικές φορές παρουσιαζόταν ως μία λογική και δίκαιη συνέπεια. Και μάλιστα ακόμη και στο Ποντιφικό Κράτος έγινε προσφυγή σ’ αυτήν  την απάνθρωπο μορφή  τιμωρίας, αγνοώντας  την υπεροχή της ευσπλαχνίας  πάνω στη δικαιοσύνη. Να γιατί η νέα διατύπωση της Κατήχησης , γράφει ο Ποντίφικας,  συμβουλεύει να γίνει δεκτή η ευθύνη μας  για το παρελθόν  και να αναγνωρίσουμε  ότι η αποδοχή  αυτής της μορφής τιμωρίας  ήταν η συνέπεια  μιας χρονικής νοοτροπίας  πιο νομική παρά χριστιανική, που ιεροποιούσε  την αξία νόμων που στερούνταν  ανθρωπιά και ευσπλαχνία.

Προς μία παγκόσμια συμφωνία

Ο Πάπας Φραγκίσκος εύχεται όλες οι Χώρες  να μπορέσουν να υιοθετήσουν μία συμφωνία  με σκοπό την κατάργηση αυτής της άγριας μορφής ποινής , παρά   την πολυπλοκότητα  των πολιτικών διαδικασιών. Ταυτόχρονα,  υπενθυμίζεται κόμη μια φορά, την προσοχή  στις εξωδικαστικές εκτελέσεις, ομαδικές ή ατομικές που δυστυχώς είναι ένα συνεχές φαινόμενο. Πρέπει επίσης να δοθεί ευρύτερη δυνατότητα νόμιμης υπεράσπισης που πρέπει να είναι ανάλογη.

Μια δικαιοσύνη πατρική και μητρική

Στην ομιλία  του την οποία και παρέδωσε γραπτώς στους επισκέπτες του , ο Ποντίφικας  εύχεται  τέλος  μια δικαιοσύνη, που εκτός από το να είναι πατρική, πρέπει να είναι και μητρική. Οι πράξεις αμοιβαίας φροντίδας, πράγματι, δείγμα αγάπης που είναι και κοινωνική  και πολιτική, ας φανερώνουν σε όλες τις περιπτώσεις  ότι αναζητούν να δημιουργήσουν  ένα κόσμο καλύτερο. Η αγάπη για την κοινωνία και η δέσμευση για το κοινό καλό  είναι μια εξαιρετική μορφή αγάπης, που αποσκοπεί  όχι μόνο στις σχέσεις  μεταξύ ατόμων αλλά και ευρύτερες σχέσεις όπως είναι οι κοινωνικές, οι οικονομικές και οι πολιτικές.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΚΡΙΝΗΣ

Ήταν το πρωτότοκο παιδί του Βασίλειου και της Εμμέλειας και καταγόταν από τον Πόντο. Η οικογένειά της ήταν ευλογημένη αφού τα αδέλφια της είναι ο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου