ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ…
Πριν λίγους μήνες απασχόλησε την κοινή γνώμη η “απαγόρευση” συναυλίας σε δημοτικό χώρο στη Πάτρα του διεθνώς γνωστού ελληνικού συγκροτήματος Rotting Christ. Το συγκρότημα υφίσιταται από 30ετίας αλλά η “μπλακ μέταλ” μουσική του και η αντιθρησκευτική ιδεολογία του ( τα μέλη του θεωρούν τις θρησκείες “σάπιες” ) τού έχουν δημιουργήσει προβλήματα, κατά καιρούς, σε πολλές χώρες
Ανάλογο πρόβλημα σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις διχάζει αυτό το καιρό τον Λίβανο. Την πιο ανοιχτή αραβική χώρα, αλλά ταυτόχρονα και χώρα που βασίζει τις δομές της στις διαφορετικές θρησκείες που την αποτελούν.
Από το αμερικανικό πανεπιστήμιο της πρωτεύουσάς της, ξεκίνησε το 2008,
το “ ίντι ποπ “ συγκρότημα Mashrou Leila, αποτελούμενο από χριστιανούς και μουσουλμάνους μουσικούς. Ομως οι στίχοι των τραγουδιών και οι απόψεις των μουσικών ήρθαν πολλές φορές σε σύγκρουση με ευαισθησίες χριστιανικών και μη κύκλων, Απόψεις που θεωρήθηκαν ότι προωθούν την LGBT ιδεολογία και τη συμβίωση, εικόνες της Παναγίας με το πρόσωπο της αμερικανίδας τραγουδίστριας Madonna ήταν μερικές από τις αφορμές.
Την 9η Αυγούστου το συγκρότημα επρόκειτο να εμφανισθεί στο διεθνές φεστιβάλ της πόλης Byblos, αλλά η προοπτική αυτή συνάντησε τη σφοδρή αντίρρηση θρησκευτικών παραγόντων. ιδιαίτερα της μαρωνιτικής εκκλησίας, που ζήτησε να υπάρχει σεβασμός του Συντάγματος, το οποίο απαιτεί το σεβασμό των θρησκειών. Οι διοργανωτές φοβήθηκαν επεισόδια και ματαίωσαν την εμφάνιση του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ακόμα μεγαλύτερος σάλος και διαδηλώσεις με κατηγορίες κατά της απαγόρευσης και υπέρ της ελευθερίας έκφρασης. Φυσικά τα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν και δίνουν τον τόνο με αποτέλεσμα το διχασμό της κοινωνίας
Ολα αυτά βέβαια είναι αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας των νεανικών, πιο επαναστατικών, απόψεων με την πραγματικότητα των εύθραυστων ισορροπιών των διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων της χώρας.
Οι παλαιότεροι πιστεύουν ότι ο αλληλοσεβασμός βοηθά τη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα. Οι νεότεροι δεν καταλαβαίνουν και ασφυκτιούν στα κοινωνικά πρότυπα. Από την άλλη πλευρά, διαπίστωσαν ότι η αραβική άνοιξη, σε άλλες χώρες, οδήγησε τελικά στην οπισθοδρόμησή τους…
ΠΗΓΗ : VATICAN INSIDER της ιταλικής εφημερίδας “ Λα Σταμπα “
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”