ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΝΔΙΑΣ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙΟΙ ΓΑΜΟΙ
ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Έχουμε ασχοληθεί ξανά με θέματα διακρίσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη. Αφορμή είναι οι κοινωνικές διακρίσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών “καστών” και ιδιαίτερα προς του Dalit τους τελευταίους στην “κοινωνική κατάταξη” Ινδούς, πολλοί από τους οποίους γίνονται χριστιανοί αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούν φανατικοί Ινδουιστές σε οπαδούς άλλων θρησκειών.
Υπενθυμίζουμε, ξανά, τη “μη ανανέωση βίζας” σε ισπανίδα καλόγρια – ιατρό, μετά από 50 και πλέον χρόνια παραμονή στη χώρα και την άρνηση δικαιωμάτων σε Dalit που είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι.
Πριν λίγες μέρες έγινε επίθεση ένοπλων ινδουιστών σε εκπαιδευτικό ίδρυμα Ιησουιτών, η οποία προξένησε πολλές ζημιές, ενώ συνεχίζεται, εδώ και μέρες, η προσωρινή κράτηση, ενός ιερέα και ενός λαϊκού κατηχητή, οι οποίοι κατηγορούνται για αναγκαστικούς προσηλυτισμούς, δηλ. ότι βοήθησαν στην τέλεση μικτών γάμων
Ανάλογη είναι και η αφορμή του σημερινού σημειώματος, δηλ. η προσφυγή ενός Ινδουιστή από το Chhattisgarth, πατέρα κοπέλας που τέλεσε γάμο με νεαρό, πρώην μουσουλμάνο που προσχώρησε στον ινδουισμό πριν το γάμο, ελπίζοντας να γίνει αποδεκτός από την οικογένεια της. Παρόλ' αυτά ο πατέρας της, αντίθετος με το γάμο τους, ζήτησε τη δικαστική ακύρωσή του !
Όμως το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, αποδεχόμενο ότι ο γάμος έγινε σύμφωνα με τους κανόνες και είναι έγκυρος. Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτησαν την απόφαση, η οποία είναι αντίθετη στη διατήρηση απαρχαιωμένων κοινωνικών αντιλήψεων, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να μολύνονται οι “ανώτερες” κάστες από γάμους με “κατώτερες” και πρέπει να υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός των ανηκόντων σε άλλες θρησκείες., ιδιαίτερα από την τέλεση γάμων με ινδουιστές . Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει δεσμευτική ισχύ σε παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά θεωρείται μια καλή αρχή
Πληροφορίες και φωτογραφία από AsiaNews.it
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”