«Ανόητοι, που η καρδιά σας αργεί να πιστέψει!»

«Ανόητοι, που η καρδιά σας αργεί να πιστέψει!»


Η ζωή του μαθητή είναι μια πραγματικά αληθινή πορεία. Ο κίνδυνος είναι ότι η απογοήτευση τον διαμορφώνει ως κάποιον που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ιερουσαλήμ, καθιστώντας την επιστροφή έναν ευσεβή πόθο.

Ο Λουκάς αφήνει σκόπιμα ανώνυμο τον δεύτερο μαθητή της Εμμαούς, έτσι ώστε να μπορούν να ταυτιστούν με αυτόν όλοι οι μαθητές κάθε περίπτωσης και ηλικίας. Ο Κλεόπας και ο σύντροφός του κατευθύνονταν προς την Εμμαούς, νικημένοι από την αδυναμία τους, ίσως να επιστρέφουν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε. Αυτοί, μαζί, αποτελούν σίγουρα μια κοινότητα – όσο μικρή κι αν είναι – αλλά καταλαβαίνουν επίσης ότι η κοινωνία μεταξύ τους δεν είναι τέλεια: λείπει κάποιος, αλλά αυτός ο κάποιος φαίνεται να έχει ηττηθεί.

Αν, παρόλα αυτά, ο Χριστός αρχίσει να πορεύεται μαζί τους, και αν οι μαθητές τον καλωσορίσουν στην κοινότητά τους, ιδού που τότε ανακαλύπτουν την ομορφιά του μυστηρίου της Εκκλησίας: μόνο σε αυτή, την τέλεια κοινωνία μεταξύ του Χριστού και των μαθητών του, η καρδιά φλέγεται και τα μάτια και τα αυτιά ανοίγουν στο μυστήριο του Εσταυρωμένου -Αναστημένου. Σε αυτό το πλαίσιο, η πορεία όχι μόνο ανακτά την αξία της, αλλά και την σωστή κατεύθυνση: με τον Χριστό είναι καιρός να επιστρέψουμε στην Ιερουσαλήμ, επειδή η απογοήτευση μετατρέπεται σε χαρά, και τώρα πρέπει να αναγγείλουμε στον κόσμο ότι μπορεί να δει ξανά και να αναγνωρίσει τον Χριστό μόνο στον τεμαχισμό του άρτου, δηλαδή στο μυστήριο της ευχαριστίας το οποίο τελούμε και βιώνουμε.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου