Aνοικτή επιστολή στο φίλο άνθρωπο.

Aνοικτή επιστολή στο φίλο άνθρωπο.

Αγαπητέ φίλε άνθρωπε,

Στην παράδοση αναφέρεται ότι στη φάτνη υπήρχαν ένα βόδι και ένα γαϊδουράκι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αδιανόητο η Μητέρα του Θεού και Μητέρα δική μας να εμπιστεύθηκε δε ένα βόδι και σε ένα γαϊδουράκι  να ζεστάνουν  το μωρό της.

Το κατά Λουκά Ευαγγέλιο δεν μιλά για την παρουσία τους, αλλά λέει: “Ενώ βρισκόντουσαν  σ’ εκείνον τον τόπο, συμπληρώθηκαν οι μέρες για τη γέννηση.  Έφερε στο φως τον υιό της  τον πρωτότοκο, τον τύλιξε στα σπάργανα και τον έθεσε  σε μία φάτνη, διότι δεν υπήρχε τόπος στο κατάλυμα” (Λουκ.2,1-7).

Γιατί λοιπόν η παράδοση θέλησε να τοποθετήσει στη φάτνη  το βόδι και το γαϊδουράκι; Την εξήγηση την συναντάμε στο Βιβλίο του Προφήτη Ησαΐα: “Ακούστε ουρανοί, άκουσε, ω γη, έτσι λέει  ο Κύριος: «Μεγάλωσα και ενηλικίωσα  τα παιδιά, αλλά εκείνα  αντέδρασαν  εναντίον μου. Το βόδι  γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του και το γαϊδουράκι την φροντίδα του αφεντικού του, αλλά ο Ισραήλ  δεν γνώρισε, ο λαός μου  δεν καταλαβαίνει». (Ησ. 1,1-17).

Εάν σήμερα ερχόταν ο Ησαΐας ιδού τι θα φώναζε: σταματήστε να τελείται τα Χριστούγεννα σας και τα Πάσχα σας, τις Πεντηκοστές σας, τις περιόδους του Ερχομού και της Τεσσαρακοστής,  όπως συνήθως τις γιορτάζετε. Κουράστηκα από όλα αυτά τα πράγματα. Εσείς δεν αγαπάτε αληθινά και δίκαια. Αυτό λένε σε όλους όλα τα βόδια και το γαϊδουράκι της φάτνης: “Εγώ γνωρίζω τον Κύριό μου, τον λατρεύω και τον υπηρετώ. Εσύ δεν τον γνωρίζεις, δεν τον λατρεύεις, δεν τον υπηρετείς. Εσύ δεν ακούς τη φωνή του. Βαδίζεις σύμφωνα με τα καπρίτσια της καρδιάς σου”. Τώρα που όλα αυτά τα γνωρίζεις, όταν βλέπεις  μία φάτνη και μέσα σ’ αυτήν βλέπεις  το βόδι και τα γαϊδουράκι,  να ξέρεις  ότι αυτά βρίσκονται εκεί, διότι όλοι εμείς πρέπει να κάνουμε μία εξέταση της συνείδησης  και εμείς πρέπει να τα ακούσομε  ομολογώντας  ότι δεν γνωρίζουμε  τον Κύριο το Θεό μας, διότι ζούμε χωρίς να εκτελούμε το θέλημά του.

Ας μιμηθούμε λοιπόν το βόδι και το γαϊδουράκι και ας επιστρέψουμε  να αναγνωρίσουμε και να υπακούσομε  στη φωνή του Κυρίου μας.

Στη σκέψη πολλών υπάρχει η πεποίθηση ότι τα Άγια Χριστούγεννα είναι μία γιορτή της χριστιανοσύνης. Όμως αυτή είναι η γιορτή κάθε ανθρώπου, κάθε εποχής, έθνους, φυλής, λαού, γλώσσας, πιστού και άπιστου, αυτής ή κάποιας άλλης πίστης  ή θρησκείας.

Το μωρό που είδε το φως  στη Βηθλεέμ  γεννιέται  για μένα, για σένα, για όλους. Γεννιέται για να επιστρέψει ο άνθρωπος  στις πηγές  της αληθινής  ανθρωπότητάς του. Ο άνθρωπος δεν είναι ένας εξελιγμένος  πίθηκος, ή ένα άλλο πολιτισμένο ζώο, διαφορετικό από όλα τα άλλα ζώα, διότι εμπλουτισμένο με σκέψη, λογικό, ικανό για τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τεχνολογία, δηλαδή όπως λέμε με μία λέξη: πρόοδος.

Ο άνθρωπος στην φυσική και πνευματική του πραγματικότητα προέρχεται από τον Δημιουργό του, ο οποίος τον δημιούργησε κατ’ εικόνα Του  και ομοίωσή Του. Είναι θαυμάσιο πλάσμα ο άνθρωπος, διότι είναι πλουτισμένος με μία αθάνατη ψυχή, με υπεύθυνη θέληση, και που πρέπει να εκπληρώσει μία ειδική αποστολή: να ζήσει μέσα σο χρόνο  μόνο με αγάπη,  προς όλους και πάντοτε.

Φίλε άνθρωπε, όποιος κι αν είσαι, είτε πιστεύεις είτε όχι, είτε δέχεσαι το Μυστήριο είτε δεν το δέχεσαι, μόνο σ’ Εκείνον  μπορείς να  βρεις  τι αληθινές σου ρίζες, την αλήθεια για σένα, εκείνη την αγάπη  που σε καταναλώνει και που δεν σ’ αφήνει ήσυχο και σε ειρήνη. Εσύ όμως θέλεις να βρεις μακριά από Εκείνον και να γίνεις μια  ανήσυχη αγάπη, μοναξιά, χωρίς αληθινή ζωή.

Αυτό  σου εύχομαι για τα φετινά Άγια Χριστούγεννα είναι απλό, ίσως για σένα  χωρίς καμιά αξία. Όμως σου το εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου: Σου εύχομαι να μπορέσεις να ανακαλύψεις την αληθινή ανθρωπότητά σου, όχι αυτή που είναι φτιαγμένη από καυγάδες, πολέμους, διαιρέσεις, αντιθέσεις, ανοησίες, ασυνέπειες, κακίες, αιώνιες περιπλανήσεις, παραπλανήσεις  και αποπλανήσεις, φθόνους, φόνους, ληστείες, ανθρωποκτονίες, παιδοφιλίες, απαγωγές παιδιών, βιασμούς, αβεβαιότητες, απελπισίες, αυτοκτονίες, μίση, κάθε είδους ανευθυνότητες και άλλα δεινά.

Αντιθέτως αυτή που είναι φτιαγμένη από αγάπη, αγάπη αληθινή, γνήσια, χαρούμενη, που είναι ομόνοια, αληθινή αδελφοσύνη, σεβασμός, υποδοχή, ειρήνη, χαρά, αληθινή ζωή. Όλα αυτά σου εύχομαι αλλά θα  σου έλεγα ψέματα, αν σε σου έλεγα, ότι αυτό μόνο ένας μπορεί να σου τα δώσει: Το βρέφος που γεννήθηκε στην Βηθλεέμ πριν από 2016 χρόνια. Αυτό είναι το δώρο της ζωής σου. Άλλοι δεν υπάρχουν, διαφορετικά θα σου το έλεγα.

Πολλές ευχές, φίλε  άνθρωπε. Καλά Χριστούγεννα εν Χριστώ Ιησού που γεννήθηκε στην Βηθλεέμ και ίσως σήμερα και στην καρδιά σου!

+Νικόλαος 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου