Angelus, 9 Ιουλίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 9 Ιουλίου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Σήμερα το Ευαγγέλιο αναφέρει μια πολύ όμορφη προσευχή του Ιησού, ο οποίος απευθύνεται στον Πατέρα λέγοντας: «Σ’ ευχαριστώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, γιατί αυτά τα έκρυψες από τους σοφούς και τους συνετούς και τα φανέρωσες στους ταπεινούς» Μτ 11,25). Αλλά για ποια μιλάει ο Ιησούς; Και έπειτα, ποιοι είναι αυτοί οι μικροί, στους οποίους αποκαλύπτονται αυτά; Ας σταθούμε στα εξής: σε αυτά για τα οποία ο Ιησούς επαινεί τον Πατέρα και στους μικρούς οι οποίοι ξέρουν να τα δέχονται.

Αυτά για τα οποία ο Ιησούς επαινεί τον Πατέρα. Λίγο πριν, ο Κύριος θύμισε μερικά από τα έργα Του: «Τυφλοί ξαναβλέπουν […] λεπροί καθαρίζονται […] και φτωχοί ακούνε το χαρμόσυνο άγγελμα» (Μτ 11,5) και αποκάλυψε τη σημασία τους, λέγοντας ότι είναι τα σημάδια της δράσης του Θεού στον κόσμο. Το μήνυμα λοιπόν είναι ξεκάθαρο: ο Θεός αποκαλύπτεται ελευθερώνοντας και θεραπεύοντας τον άνθρωπο -ας μην το ξεχνάμε αυτό: ο Θεός αποκαλύπτεται ελευθερώνοντας και θεραπεύοντας τον άνθρωπο-, και το κάνει με μια δωρεάν αγάπη, μια αγάπη που σώζει. Γι’ αυτό ο Ιησούς επαινεί τον Πατέρα, διότι το μεγαλείο Του συνίσταται στην αγάπη και ποτέ δεν ενεργεί εκτός αγάπης.

Αλλά αυτό το μεγαλείο της αγάπης δεν το καταλαβαίνουν εκείνοι που επαίρονται ότι είναι μεγάλοι και κατασκευάζουν έναν θεό κατ’ εικόνα τους: ισχυρό, άκαμπτο, εκδικητικό. Με άλλα λόγια, αυτοί οι αλαζόνες αποτυγχάνουν να δεχτούν τον Θεό ως Πατέρα. Αυτός που είναι γεμάτος από τον εαυτό τους, υπερφίαλος, ασχολείται μόνο με τα δικά τους συμφέροντα -αυτοί είναι οι αλαζόνες-, πεπεισμένοι ότι δεν χρειάζονται κανέναν. Ως προς αυτό, ο Ιησούς κατονομάζει τους κατοίκους τριών πλούσιων πόλεων της εποχής, της Κοραζίν, της Βηθσαΐδας και της Καπερναούμ, όπου έκανε πολλές θεραπείες, αλλά οι κάτοικοί τους έμειναν αδιάφοροι στο κήρυγμά Του. Για αυτούς, τα θαύματα ήταν απλώς θεαματικά γεγονότα, χρήσιμα για να τα κοινοποιήσουν και να τροφοδοτήσουν τα κουτσομπολιά: μόλις το παροδικό ενδιαφέρον εξαντλήθηκε, τα αρχειοθέτησαν, ίσως για να ασχοληθούν με κάποια άλλη είδηση της στιγμής. Δεν μπόρεσαν να δεχθούν τα μεγάλα έργα του Θεού.

Οι μικροί, από την άλλη, ξέρουν να τα δέχονται και ο Ιησούς ευχαριστεί τον Πατέρα για αυτούς: «Σ’ ευχαριστώ» -λέει- διότι αποκάλυψες τη Βασιλεία των Ουρανών στους μικρούς. Τον επαινεί για τους απλούς, που έχουν καρδιά απαλλαγμένη από την έπαρση και τον εγωισμό. Οι μικροί είναι αυτοί οι οποίοι, όπως τα παιδιά, νιώθουν πως έχουν ανάγκη και πως δεν είναι αυτάρκεις, είναι ανοιχτά στον Θεό και αφήνουν τον εαυτό τους να εκπλαγεί από τα έργα Του. Ξέρουν να διαβάζουν τα σημεία Του, να εκπλήσσονται για τα θαύματα της αγάπης Του! Ρωτώ τον καθένα σας, κι εμένα: ξέρουμε να εκπλησσόμαστε για τα έργα του Θεού ή τα θεωρούμε σαν κάτι φευγαλέο;

Αδελφοί και αδελφές, αν το καλοσκεφτούμε, η ζωή μας είναι γεμάτη θαύματα: είναι γεμάτη από πράξεις αγάπης, σημεία της καλοσύνης του Θεού. Μπροστά σε αυτά, όμως, ως και η καρδιά μας μπορεί να μείνει αδιάφορη και να συνηθίσει, να γίνει ανίκανη να εκπλαγεί, να «εντυπωσιαστεί». Μια κλειστή καρδιά, μια θωρακισμένη καρδιά, δεν έχει την ικανότητα να εκπλαγεί. «Εντυπωσιάζομαι» είναι ένα ωραίο ρήμα που φέρνει στο μυαλό το φιλμ ενός φωτογράφου. Ιδού η σωστή στάση απέναντι στα έργα του Θεού: να φωτογραφίζεις στο μυαλό τα έργα Του, για να αποτυπώνονται στην καρδιά και μετά να τα αναπτύσσεις στη ζωή, μέσα από πολλές πράξεις καλοσύνης, ώστε η «φωτογραφία» του Θεού-αγάπη να γίνεται όλο και πιο φωτεινή σ’ εμάς και μέσα από εμάς.

Και τώρα ας αναρωτηθεί ο καθένας μας: στην πλημμύρα των ειδήσεων που μας κατακλύζουν, εγώ, όπως μας δείχνει ο Ιησούς σήμερα, ξέρω να σταματώ μπροστά στα μεγάλα έργα του Θεού, αυτά που ο Θεός επιτελεί; Αφήνομαι να εκπλαγώ σαν παιδί από την καλοσύνη, που σιωπηλά αλλάζει τον κόσμο, ή έχασα την ικανότητα να εκπλήσσομαι; Και ευχαριστώ τον Πατέρα κάθε μέρα για τα έργα Του;

Είθε η Παναγία, η οποία σκίρτησε από αγαλλίαση για τον Κύριο, να μας κάνει να θαυμάζουμε για την αγάπη Του και να Τον ευχαριστούμε με απλότητα.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου