Angelus, 4 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

 

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Σήμερα, Πανήγυρη της Αγίας Τριάδος, το Ευαγγέλιο είναι παρμένο από τον διάλογο του Ιησού με τον Νικόδημο (πρβλ. Ιω 3,16-18). Ο Νικόδημος ήταν μέλος του Συνεδρίου, παθιασμένος με το μυστήριο του Θεού: αναγνωρίζει τον Ιησού ως θεϊκό δάσκαλο και κρυφά, τη νύχτα, πηγαίνει να του μιλήσει. Ο Ιησούς τον ακούει, καταλαβαίνει ότι είναι άνθρωπος που αναζητά και τότε πρώτος τον εκπλήσσει, απαντώντας του ότι για να εισέλθει κανείς στη Βασιλεία του Θεού πρέπει να γεννηθεί ξανά. Έπειτα του αποκαλύπτει την καρδιά του μυστηρίου λέγοντας ότι ο Θεός αγάπησε τόσο πολύ την ανθρωπότητα που έστειλε τον Υιό Του στον κόσμο. Ο Ιησούς, λοιπόν, ο Υιός, μας μιλάει για τον Πατέρα και για την απέραντη αγάπη Του.

Πατέρας και Υιός. Είναι μια γνώριμη εικόνα η οποία, αν το καλοσκεφτούμε, ανατρέπει τη φαντασία μας για τον Θεό. Η ίδια η λέξη «Θεός», πράγματι, μας υποδηλώνει μια μοναδική, μεγαλειώδη και μακρινή πραγματικότητα, ενώ το να ακούμε για έναν Πατέρα και έναν Υιό μας πηγαίνει σε μια οικειότητα. Ναι, μπορούμε να σκεφτούμε τον Θεό έτσι, μέσα από την εικόνα μιας οικογένειας συγκεντρωμένης γύρω από το τραπέζι, όπου η ζωή μοιράζεται. Άλλωστε εκείνο το τραπέζι, που είναι ταυτόχρονα αγία τράπεζα και θυσιαστήριο, αποτελεί ένα σύμβολο με το οποίο ορισμένες ιερές εικόνες απεικονίζουν την Αγία Τριάδα. Είναι μια εικόνα που μας μιλάει για έναν Θεό κοινωνία. Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα: κοινωνία.

Δεν είναι όμως μόνο μια εικόνα, είναι πραγματικότητα! Είναι πραγματικότητα διότι το Πνεύμα το Άγιο, το Πνεύμα που ο Πατέρας δια του Ιησού απέστειλε στις καρδιές μας (πρβλ. Γαλ 4,6), μας κάνει να γευόμαστε, μας κάνει να απολαμβάνουυμε την παρουσία του Θεού: μια κοντινή, συμπονετική και τρυφερή παρουσία. Το Άγιο Πνεύμα κάνει με μας όπως έκανε ο Ιησούς με τον Νικόδημο: μας εισάγει στο μυστήριο της νέας γέννησης, μας αποκαλύπτει την καρδιά του Πατέρα και μας κάνει μετόχους της ίδιας της ζωής του Θεού.

Η πρόσκληση που μας απευθύνει, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι να καθίσουμε στο τραπέζι με τον Θεό για να μοιραστούμε την αγάπη Του. Αυτό συμβαίνει σε κάθε Θεία Λειτουργία, στο θυσιαστήριο της ευχαριστιακήςαγία τράπεζας, όπου ο Ιησούς προσφέρεται στον Πατέρα και προσφέρεται για εμάς. Ναι, είναι έτσι αδελφοί και αδελφές, ο Θεός μας είναι μια κοινωνία αγάπης: έτσι μας τον αποκάλυψε ο Ιησούς και ξέρετε πώς μπορούμε να το θυμόμαστε; Με την πιο απλή πράξη, που μάθαμε ως παιδιά: κάνοντας το σημείο του σταυρού. Κάνοντας τον σταυρό μας θυμόμαστε πόσο πολύ μας αγάπησε ο Θεός, σε σημείο να δώσει τη ζωή Του για εμάς. Και επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας ότι η αγάπη Του μας περιβάλλει ολοκληρωτικά, από πάνω προς τα κάτω, από αριστερά προς τα δεξιά, σαν μια αγκαλιά που δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Και ταυτόχρονα δεσμευόμαστε να δίνουμε μαρτυρία για τον Θεό-αγάπη, δημιουργώντας κοινωνία στο όνομά Του. Τώρα, σιωπηλά, ας κάνουμε όλοι το σημείο του σταυρού.

Έτσι σήμερα μπορούμε να αναρωτηθούμε: εμείς δίνουμε μαρτυρία για τον Θεό-αγάπη; Ή μήπως ο Θεός-αγάπη έγινε με τη σειρά του μια έννοια, κάτι που έχουμε ήδη ακούσει, που δεν συγκινεί πια ούτε προκαλεί τη ζωή; Αν ο Θεός είναι αγάπη, το μαρτυρούν οι κοινότητές μας; Ξέρουν να αγαπούν; Είναι οικογένειες; Κρατάμε πάντα την πόρτα ανοιχτή, ξέρουμε να υποδεχόμαστε όλους, τονίζω όλους, σαν αδελφούς και αδελφές; Προσφέρουμε σε όλους την τροφή της συγχώρεσης του Θεού και το κρασί της ευαγγελικής χαράς; Αναπνέουμε τον αέρα του σπιτιού ή μοιάζουμε περισσότερο με γραφείο ή ιδιωτικό χώρο όπου μπαίνουν μόνο οι εκλεκτοί; Ο Θεός είναι αγάπη, Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα.

Η Παναγία ας μας βοηθήσει να βιώνουμε την Εκκλησία ως εκείνο το σπίτι όπου αγαπάμε με οικείο τρόπο, προς δόξαν του Θεού Πατέρα και Υιού και Αγίου Πνεύματος.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου