Angelus, 30 Ιουλίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου


Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023


Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Σήμερα το Ευαγγέλιο μας αναφέρει την παραβολή ενός εμπόρου που αναζητά πολύτιμα μαργαριτάρια. Αυτός, λέει ο Ιησούς, «όταν βρήκε ένα πανάκριβο μαργαριτάρι, πήγε και πούλησε όλα όσα είχε και το αγόρασε» (Μτ 13,46). Ας σταματήσουμε για λίγο στις πράξεις αυτού του εμπόρου, ο οποίος πρώτα ψάχνει, μετά βρίσκεικαι τελικά αγοράζει.

Πρώτη πράξη: ψάχνει. Είναι ένας επιχειρηματίας έμπορος που δεν στέκεται ακίνητος, αλλά αφήνει το σπίτι του και αναζητά πολύτιμα μαργαριτάρια. Δεν λέει: «Μου φτάνουν αυτά που έχω», ψάχνει πιο όμορφα. Και αυτό είναι μια πρόσκληση για εμάς να μην κλειστούμε στη ρουτίνα, στη μετριότητα αυτών που είναι ικανοποιημένοι, αλλά να αναζωπυρώσουμε την επιθυμία, ώστε η επιθυμία για αναζήτηση να μην πεθάνει, να προχωρήσει και να μην σβήσει. Να καλλιεργούμε όνειρα καλού, να αναζητήμουμε το νέο που φέρνει ο Κύριος, διότι ο Κύριος δεν είναι επαναληπτικός, πάντα φέρνει καινούργια, τη νεότητα του Πνεύματος, κάνει πάντα νέες τις πραγματικότητες της ζωής (πρβλ. Απ 21,5). Και πρέπει να έχουμε κι εμείς αυτή τη στάση: να αναζητούμε.

Η δεύτερη πράξη του εμπόρου είναι να βρει. Είναι ένας οξυδερκής άνθρωπος, που «έχει μάτι» και ξέρει να αναγνωρίζει ένα μαργαριτάρι μεγάλης αξίας. Αυτό δεν είναι εύκολο. Ας σκεφτούμε, για παράδειγμα, τα συναρπαστικά ανατολίτικα παζάρια, όπου οι πάγκοι, γεμάτοι εμπορεύματα, συνωστίζονται στις άκρες των δρόμων και είναι γεμάτοι ανθρώπους, ή κάποιους άλλους πάγκους που βλέπουμε σε πολλές πόλεις, γεμάτοι βιβλία και διάφορα αντικείμενα. Μερικές φορές σε αυτές τις αγορές, αν σταματήσεις και ρίξεις μια ματιά, μπορείς να ανακαλύψεις θησαυρούς: πολύτιμα πράγματα, σπάνια βιβλία τα οποία, ανακατεμένα με όλα τα άλλα, δεν γίνονται αντιληπτά με την πρώτη ματιά. Όμως ο έμπορος της παραβολής έχει προσεκτικό μάτι και ξέρει να βρίσκει, ξέρει να «διακρίνει» για να βρει το μαργαριτάρι. Είναι κι αυτό ένα μάθημα για εμάς: κάθε μέρα, στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά, στις διακοπές, έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε καλά πράγματα. Και είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να βρίσκουμε αυτό που έχει σημασία: να προπονηθούμε να αναγνωρίζουμε τα πολύτιμα πετράδια της ζωής και να τα ξεχωρίζουμε από τα φθηνά και άχρηστα. Ας μη χάνουμε χρόνο και ελευθερία σε ασήμαντα πράγματα, σε ενασχολήσειςπου μας αφήνουν άδειους μέσα μας, ενώ η ζωή μάς προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο μαργαριτάρι της συνάντησης με τον Θεό και με τους άλλους! Είναι απαραίτητο να ξέρεις πώς να το αναγνωρίζεις: να το διακρίνεις για να το βρεις.

Και η τελευταία πράξη του εμπόρου: αγοράζει το μαργαριτάρι. Συνειδητοποιώντας την τεράστια αξία του, πουλάει τα πάντα, θυσιάζει τα πάντα για να το έχει. Αλλάξει ριζικά το απόθεμα της αποθήκης του. Δεν μένει τίποτα άλλο εκτός από αυτό το μαργαριτάρι: είναι ο μόνος του πλούτος, η έννοια του παρόντος και του μέλλοντός του. Είναι και αυτό μια πρόσκληση για εμάς. Τι είναι όμως αυτό το μαργαριτάρι για το οποίο μπορεί κανείς να απαρνηθεί τα πάντα, αυτό για το οποίο μας μιλάει ο Κύριος; Αυτό το μαργαριτάρι είναι ο Ίδιος, είναι ο Κύριος! Να αναζητάς τον Κύριο και να βρεις τον Κύριο, να συναντήσεις τον Κύριο, να ζήσεις με τον Κύριο. Το μαργαριτάρι είναι ο Ιησούς: Αυτός είναι το πολύτιμο μαργαριτάρι της ζωής, που πρέπει να αναζητήσεις, να βρεις και να το κάνεις δικό σου. Αξίζει να επενδύσεις τα πάντα σε Αυτόν, διότι η ζωή αλλάζει όταν συναντάς τον Χριστό. Αν συναντήσεις τον Χριστό, αλλάζει η ζωή σου.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στις τρεις πράξεις του εμπόρου –ψάχνει, βρίσκει, αγοράζει– και ας κάνουμε μερικές ερωτήσεις. Ψάχνω: εγώ, στη ζωή μου, είμαι σε αναζήτηση; Νιώθω εντάξει, φτασμένος, χορτασμένος, ή προπονώ την επιθυμία μου για καλό; Είμαι σε «πνευματική σύνταξη»; Πόσοι νέοι είναι σε σύνταξη! Δεύτερη πράξη, βρίσκω: εξασκούμαι στο να διακρίνω τι είναι καλό και προέρχεται από τον Θεό, ξέροντας πώς να απαρνηθώ ό,τι μου αφήνει ελάχιστα ή τίποτα; Τέλος, αγοράζω: μπορώ να αναλωθώ για τον Ιησού; Αυτός για μένα είναι στην πρώτη θέση, είναι το μεγαλύτερο καλό μου στη ζωή; Θα ήταν ωραίο να του πεις σήμερα: «Ιησού, Εσύ είσαι το μεγαλύτερο καλό μου». Καθένας στην καρδιά ας το πει τώρα: «Ιησού, Εσύ είσαι το μεγαλύτερο καλό μου».

Η Παναγίας ας βοηθά να αναζητούμε, να βρούμε και να αγκαλιάσουμε τον Ιησού με όλο το είναι μας.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου