ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ
ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2023
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!
Σήμερα, Πανήγυρη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στο Ευαγγέλιο ο Ιησούς λέει στον Σίμωνα, έναν από τους Δώδεκα: «Εσύ είσαι ο Πέτρος, και πάνω σ’ αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου» (Μτ 16,18). Το «Πέτρος» είναι ένα όνομα που έχει πολλαπλές έννοιες: μπορεί να σημαίνει βράχος, πέτρα ή απλή πετρούλα. Και πράγματι, αν κοιτάξουμε τη ζωή του Πέτρου, βρίσκουμε σε κάποιο βαθμό και τις τρεις αυτές πτυχές του ονόματός του.
Ο Πέτρος είναι βράχος: σε πολλές στιγμές είναι δυνατός και σταθερός, γνήσιος και γενναιόδωρος. Αφήνει τα πάντα για να ακολουθήσει τον Ιησού (πρβλ. Λκ 5,11), τον αναγνωρίζει ως τον Χριστό, τον Υιό του ζώντος Θεού (Μτ 16,16), βουτάει στη θάλασσα για να πάει γρήγορα να συναντήσει τον Αναστημένο (πρβλ. Ιω 21,7). Στη συνέχεια, με ειλικρίνεια και θάρρος, αναγγέλλει τον Ιησού στο Ναό, πριν και μετά τη σύλληψη και τη μαστίγωσή του (πρβλ. Πραξ 3,12-26· 5,25-42). Η παράδοση μας μιλά και για τη σταθερότητά του μπροστά στο μαρτύριο, που συνέβη ακριβώς εδώ (πρβλ. Κλήμης Ρώμης, Επιστολή προς Κορινθίους, V,4).
Ωστόσο, ο Πέτρος είναι επίσης πέτρα: είναι βράχος αλλά και πέτρα, κατάλληλη να προσφέρει υποστήριξη στους άλλους: μια πέτρα η οποία, θεμελιωμένη πάνω στον Χριστό, λειτουργεί ως στήριγμα για τους αδελφούς στην οικοδόμηση της Εκκλησίας (πρβλ. Α’Πε 2,4-8· Εφ 2,19-22). Και αυτό το βρίσκουμε στη ζωή του: ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Ιησού μαζί με τον Ανδρέα, τον αδελφό του, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη (πρβλ. Μτ 4,18-22). Επιβεβαιώνει τη θέληση των Αποστόλων να ακολουθήσουν τον Κύριο (πρβλ. Ιω 6,68). Φροντίζει αυτούς που υποφέρουν (πρβλ. Πραξ 3,6), προωθεί και ενθαρρύνει την κοινή διακήρυξη του Ευαγγελίου (πρβλ. Πραξ 15,7-11). Είναι «πέτρα», αξιόπιστο σημείο αναφοράς για όλη την κοινότητα.
Ο Πέτρος είναι βράχος, είναι πέτρα αλλά και πετρούλα: η μικρότητά του αναδύεται συχνά. Μερικές φορές δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο Ιησούς (πρβλ. Μκ 8,32-33· Ιω 13,6-9). Μπροστά στη σύλληψή Του, αφήνεται να τονκυριεύσει ο φόβος και Τον αρνείται, μετά μετανοεί και κλαίει πικρά (πρβλ. Λκ 22,54-62), αλλά δεν βρίσκει το θάρρος να σταθεί κάτω από τον σταυρό. Κλείνεται με τους άλλους στο υπερώο, από φόβο μήπως συλληφθεί κι αυτός (πρβλ. Ιω 20,19). Στην Αντιόχεια είναι σε αμηχανία να βρίσκεται με τους ειδωλολάτρες που είχαν μεταστραφεί –και ο Παύλος τον καλεί να είναι συνεπής σε αυτό (πρβλ. Γαλ 2,11-14)–. Τέλος, σύμφωνα με την παράδοση του Quo vadis, προσπαθεί να ξεφύγει από το μαρτύριο, αλλά συναντά τον Ιησού στον δρόμο και ξαναβρίσκει το θάρρος να γυρίσει πίσω.
Στον Πέτρο υπάρχουν όλα αυτά: η δύναμη του βράχου, η αξιοπιστία της πέτρας και η μικρότητα μιας απλής πετρούλας. Δεν είναι υπεράνθρωπος: είναι ένας άνθρωπος σαν εμάς, όπως ο καθένας μας, που λέει απλόχερα «ναι» στον Ιησού μέσα στην ατέλειά του. Αλλά ακριβώς έτσι σε Αυτόν – όπως στον Παύλο και σε όλους τους αγίους– φαίνεται ότι είναι ο Θεός που μας κάνει δυνατούς με τη χάρη Του, που μας ενώνει με την αγάπη Του και που μας συγχωρεί με το έλεός Του. Και είναι με αυτήν την αληθινή φύση του ανθρώπου που το Άγιο Πνεύμα διαμορφώνει την Εκκλησία. Ο Πέτρος και ο Παύλος ήταν αληθινοί άνθρωποι, και εμείς, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από αληθινούς ανθρώπους.
Τώρα, ας κοιτάξουμε μέσα μας και ας κάνουμε μερικές ερωτήσεις ξεκινώντας από τον βράχο, την πέτρα και το πετραδάκι. Από τον βράχο: υπάρχει σε μας η θέρμη, ο ζήλος, το πάθος για τον Κύριο και για το Ευαγγέλιο ή είναι κάτι που θρυμματίζεται εύκολα; Και έπειτα, είμαστε πέτρες, όχι προσκόμματος αλλά δομικού στοιχείουγια την Εκκλησία; Εργαζόμαστε για την ενότητα, ενδιαφερόμαστε για τους άλλους, ειδικά για τους πιο αδύναμους; Τέλος, σκεφτόμενοι την πετρούλα: έχουμε επίγνωση της μικρότητάς μας; Και προπάντων: στην αδυναμία εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας στον Κύριο, ο οποίος κάνει μεγάλα πράγματα με όποιον είναι ταπεινός και ειλικρινής;
Η Παναγία, η Βασίλισσα των Αποστόλων, ας μας βοηθήσει να μιμηθούμε τη δύναμη, τη γενναιοδωρία και την ταπεινοφροσύνη των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
———————
Μετάφραση: π.Λ