Angelus, 27 Αυγούστου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

 

Σήμερα στο Ευαγγέλιο (πρβλ. Μτ 16,13-20) ο Ιησούς ρωτά τους μαθητές: «Ποιος λένε οι άνθρωποι πως είναι ο Υιός του Ανθρώπου;» (στ. 13).

Είναι ένα ερώτημα που μπορούμε να το θέσουμε κι εμείς: τι λέει ο κόσμος για τον Ιησού; Σε γενικές γραμμέςόμορφα πράγματα: πολλοί τον βλέπουν σαν έναν μεγάλο διδάσκαλο, σαν έναν ξεχωριστό άνθρωπο: καλό, δίκαιο, συνεπή, θαρραλέο… Αρκεί όμως αυτό για να καταλάβει κανείς ποιος είναι, και προπάντων αρκεί στον Ιησού; Όχι. Μάλιστα, αν Αυτός ήταν απλώς ένα πρόσωπο του παρελθόντος –όπως ήταν για τον κόσμο της εποχής οι μορφές που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο, ο Ιωάννη ο Βαπτιστής, ο Μωυσής, ο Ηλίας και οι μεγάλοι προφήτες–  θα ήταν απλώς μια ωραία ανάμνηση μιας εποχής που πέρασε. Και αυτό δεν λειτουργεί για τον Ιησού. Γι’ αυτό, αμέσως μετά, ο Κύριος θέτει στους μαθητές το αποφασιστικό ερώτημα: «Εσείς, ποιος λέτε ότι είμαι;» (στ. 15). Ποιος είμαι για σας, τώρα; Ο Ιησούς δεν θέλει να είναι πρωταγωνιστής της ιστορίας, αλλά τουδικού σου σήμερα. Όχι ένας μακρινός προφήτης, αλλά ο κοντινός Θεός!

Ο Χριστός δεν είναι μια ανάμνηση του παρελθόντος, αλλά ο Θεός του παρόντος. Αν ήταν μόνο ένα ιστορικό πρόσωπο, θα ήταν αδύνατο να το μιμηθούμε σήμερα: θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τη μεγάλη τάφρο της εποχής και πρωτίστως απέναντι στο πρότυπό του, που είναι σαν ένα πολύ ψηλό και άφταστο βουνό. Είμαστε πρόθυμοι να το ανεβούμε, αλλά χωρίς τις απαραίτητες δεξιότητες και τα μέσα. Αντιθέτως, ο Ιησούς είναι ζωντανός: ας το θυμόμαστε αυτό, ο Ιησούς είναι ζωντανός, ο Ιησούς ζει μέσα στην Εκκλησία, ζει μέσα στον κόσμο και μας συνοδεύει, είναι στο πλευρό μας, μας προσφέρει τον λόγο Του και τη χάρη Του, που μας φωτίζουν και μας ξεκουράζουν στο ταξίδι μας: Αυτός, ο έμπειρος και σοφός οδηγός, είναι ευτυχισμένος να μας συνοδεύει στα πιο δύσκολα μονοπάτια και στις πιο αδιαπέραστες αναβάσεις.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, στον δρόμο της ζωής δεν είμαστε μόνοι, διότι ο Χριστός είναι μαζί μας και μας βοηθά να προχωράμε, όπως έκανε με τον Πέτρο και με τους άλλους μαθητές. Ο ίδιος ο Πέτρος, στο σημερινό Ευαγγέλιο, το καταλαβαίνει αυτό και, δια της χάριτος, αναγνωρίζει πως ο Ιησούς είναι «ο Χρστός, ο Υιός του ζώντος Θεού» (στ. 16): όχι ένα πρόσωπο του παρελθόντος, αλλά ο Χριστός, δηλαδή ο Μεσσίας, ο αναμενόμενος στο παρόν. Όχι ένας νεκρός ήρωας, αλλά ο Υιός του ζώντος Θεού, που ενανθρώπισε και ήρθε να μοιραστεί τις χαρές και τις δυσκολίες της πορείας μας. Ας μην αποθαρρυνόμαστε, αν κατά καιρούς η κορυφή της χριστιανικής ζωής φαίνεται πολύ ψηλή και ο δρόμος πολύ απότομος. Ας κοιτάξουμε τον Ιησού που περπατά δίπλα μας, που αποδέχεται τις ταλαιπωρίες μας, μοιράζεται τις προσπάθειές μας και ακουμπάστους αδύναμους ώμους μας το σταθερό και απαλό του χέρι. Με Αυτόν κοντά, κι εμείς ας τείνουμε το χέρι ο ένας στον άλλον και ας ανανεώσουμε την εμπιστοσύνη μας: με τον Ιησού, αυτό που φαίνεται αδύνατο να το κάνουμε μόνοι μας δεν είναι πια έτσι! Με τον Ιησού μπορούμε να πάμε μπροστά!

Σήμερα θα μας κάνει καλό να επαναλάβουμε την καθοριστική ερώτηση που εξέρχεται από το στόμα Του: ««Εσείς, ποιος λέτε ότι είμαι;» (πρβλ. στ. 15). Εσύ –σου λέει ο Ιησούς– εσύ, ποιος λες ότι είμαι; Ας ακούσουμετη φωνή του Ιησού να μας ρωτάει αυτό. Με άλλα λόγια: ποιος είναι ο Ιησούς για μένα; Μια σπουδαία προσωπικότητα, ένα σημείο αναφοράς, ένα άφταστο πρότυπο; Ή μήπως ο Υιός του ζώντος Θεού, που βαδίζει στο πλευρό μου, που μπορεί να με οδηγήσει στην κορυφή της αγιότητας, εκεί όπου δεν μπορώ να φτάσω μόνος μου; Ο Ιησούς είναι αληθινά ζωντανός στη ζωή μου, είναι ο Κύριός μου; Βασίζομαι σε Αυτόν στις περιόδους της δυσκολίας; Καλλιεργώ την παρουσία Του μέσω του Θείου λόγου και των Ιερών Μυστηρίων; Αφήνω τον εαυτό μου να καθοδηγείται από Αυτόν, μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μου, στην κοινότητα;

Η Παναγία, η οδοιπορούσα Μητέρα, ας μας βοηθά να νιώθουμε τον Υιό της ζωντανό και παρόντα δίπλα μας.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου