Angelus, 25 Ιουνίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα και καλή Κυριακή!

Στο σημερινό Ευαγγέλιο ο Ιησούς επαναλαμβάνει τρεις φορές στους μαθητές του: «Μη φοβάστε» (Μτ10,26.28.31). Λίγο νωρίτερα τους μίλησε για τους διωγμούς που θα πρέπει να υποστούν για χάρη του Ευαγγελίου, μια πραγματικότητα που είναι ακόμα επίκαιρη: η Εκκλησία από την αρχή μαζί με τις χαρές –και ήταν πολλές!–, γνώρισε και πολλές διώξεις. Φαίνεται παράδοξο: η διακήρυξη της Βασιλείας του Θεού είναι ένα μήνυμα ειρήνης και δικαιοσύνης, βασιζόμενο στην αδελφική αγάπη και τη συγχώρεση, που όμως συναντά εναντίωση, βία, διωγμό. Ωστόσο, ο Ιησούς λέει να μην φοβόμαστε: όχι επειδή όλα θα πάνε καλά στον κόσμο, όχι, αλλά επειδή για τον Πατέρα είμαστε πολύτιμοι και τίποτα από ό,τι είναι καλό δεν θα χαθεί. Μας λέει λοιπόν να μην μπλοκαριστούμε από τον φόβο, αλλά μάλλον να φοβόμαστε κάτι άλλο, μόνο ένα. Ποιο είναι αυτό που μας λέει ο Ιησούς ότι πρέπει να φοβόμαστε;

Το ανακαλύπτουμε μέσα από μια εικόνα που χρησιμοποιεί ο Ιησούς σήμερα: την εικόνα της «Γέεννας» (πρβλ. στ. 28). Η κοιλάδα της «Γέεννας» ήταν ένα μέρος που γνώριζαν καλά οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ: ήταν η μεγάλη χωματερή της πόλης. Ο Ιησούς μιλά για αυτό για να πει ότι ο πραγματικός φόβος που πρέπει να έχεις είναι να πετάξεις τη ζωή σου. Ο Ιησούς λέει: «Ναι, να φοβάστε αυτό». Με άλλα λόγια: δεν χρειάζεται τόσο να φοβόσαι ότι θα υποστείς παρεξηγήσεις και επικρίσεις, ότι θα χάσεις κύρος και οικονομικά πλεονεκτήματα για να παραμείνεις πιστός στο Ευαγγέλιο, αλλά να σπαταλήσεις την ύπαρξή σου επιδιώκοντας ασήμαντα πράγματα, που δεν γεμίζουν με νόημα τη ζωή.

Και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Ακόμη και σήμερα, πράγματι, κάποιον μπορεί να τον περιγελάσουν ή νατον περιθωριοποιήσει αν δεν ακολουθεί ορισμένα μοντέλα που είναι της μόδας, τα οποία ωστόσο συχνά εστιάζουν σε δευτερεύουσες πραγματικότητες: για παράδειγμα, ακολουθώντας τα πράγματα και όχι τους ανθρώπους, τις επιδόσεις παρά τις σχέσεις. Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Σκέφτομαι τους γονείς που πρέπει να εργαστούν για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αλλά δεν μπορούν να ζουν μόνο για την εργασία: χρειάζονται τον απαραίτητο χρόνο για να είναι μαζί με τα παιδιά τους. Σκέφτομαι επίσης έναν ιερέα ή μια μοναχή: πρέπει να αφοσιωθούν στη διακονία τους, αλλά χωρίς να ξεχάσουν να αφιερώσουν χρόνο στο να είναι μαζί με τον Ιησού, διαφορετικά πέφτουν σε πνευματική κοσμικότητα και χάνουν το νόημα αυτού που είναι. Και επίσης, σκέφτομαι έναν νέο ή μια νέα που έχουν χίλιες ασχολίες και χόμπυ: το σχολείο, τον αθλητισμό, διάφορα ενδιαφέροντα, το κινητό τηλέφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά έχουν ανάγκη να συναντήσουν τους ανθρώπους και να υλοποιήσουν τα μεγάλα όνειρα, χωρίς να χάνουν χρόνο σε πράγματα που περνούν και δεν αφήνουν σημάδι.

Όλο αυτό, αδελφοί και αδελφές, συνεπάγεται κάποια παραίτηση απέναντι στα είδωλα της αποτελεσματικότητας και του καταναλωτισμού, αλλά είναι απαραίτητο για να μην χαθούμε στα αντικείμενα που στη συνέχεια πετιούνται, όπως γινόταν τότε στη Γέεννα. Αντίθετα, στη σημερινή Γέεννα συχνά καταλήγουν οι άνθρωποι: ας σκεφτούμε τους τελευταίους των ανθρώπων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζονται ως απορρίματα και ανεπιθύμητα αντικείμενα. Το να μένεις πιστός σε αυτό που έχει σημασία κοστίζει. Κοστίζει να πας κόντρα στο ρεύμα, κοστίζει να απελευθερωθείς από τους περιορισμούς της κοινής σκέψης, κοστίζει να παραμερίζεσαι από αυτούς που «ακολουθούν το ρεύμα». Αλλά δεν έχει σημασία, λέει ο Ιησούς: αυτό που έχει σημασία είναι να μην πετάξεις το μεγαλύτερο αγαθό, τη ζωή. Μόνο αυτό πρέπει να μας τρομάζει.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: εγώ, τι φοβάμαι; Το να μην έχω αυτό που μου αρέσει; Το να μην επιτύχω τουςστόχους που επιβάλλει η κοινωνία; Η κριτική των άλλων; Ή το να μην αρέσω στον Κύριο και να μην βάλω σεπρώτη θέση το Ευαγγέλιό Του;

Η Αειπάρθενος Μαρία, η σοφή Μητέρα, ας μας βοηθήσει να είμαστε σοφοί και θαρραλέοι στις επιλογές που κάνουμε.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου