ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!
Στο σημερινό Ευαγγέλιο, ο Ιησούς λέει: «Όποιος δέχεται έναν προφήτη, επειδή τον πιστεύει για προφήτη, θα ανταμειφθεί σαν να ήταν ο ίδιος προφήτης» (Μτ 10,41). Τρεις φορές η λέξη «προφήτης», αλλά ποιος είναι ο προφήτης; Υπάρχουν εκείνοι που τον φαντάζονται ως ένα είδος μάγου που προβλέπει το μέλλον, αλλά αυτή είναι μια δεισιδαιμονική ιδέα και ο χριστιανός δεν πιστεύει σε δεισιδαιμονίες, όπως μαγεία, χαρτομαντεία, ωροσκόπια ή άλλα παρόμοια. Παρεμπιπτόντως: πολλοί, πολλοί χριστιανοί πηγαίνουν για να τους διαβάσουν το χέρι τους: σας παρακαλώ! Άλλοι αναφέρουν τον προφήτη μόνο ως έναν χαρακτήρα από το παρελθόν, που υπήρχε προ Χριστού για να προαναγγείλει τον ερχομό Του. Ωστόσο, ο ίδιος ο Ιησούς σήμερα μιλά για την ανάγκη να δεχτούμε τους προφήτες, άρα εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά ποιοι είναι; Ποιος είναι ο προφήτης;
Προφήτης, αδελφοί και αδελφές, είναι ο καθένας μας: πράγματι, με το Βάπτισμα όλοι λάβαμε το χάρισμα και την αποστολή της προφητείας (βλ. Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας, 1268). Ο προφήτης είναι εκείνος ο οποίος, δυνάμει του Βαπτίσματος, βοηθά τους άλλους να διαβάσουν το παρόν υπό τη δράση του Αγίου Πνεύματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: η ανάγνωση του παρόντος όχι ως χρονικογράφημα, αλλά υπό τη δράση του Αγίου Πνεύματος, το οποίο βοηθά στην κατανόηση των σχεδίων του Θεού και στην ανταπόκριση σε αυτά. Με άλλα λόγια, ο προφήτης είναι αυτός που δείχνει τον Ιησού στους άλλους, που δίνει μαρτυρία για Αυτόν, που βοηθά να ζήσουμε το σήμερα και να χτίσουμε το αύριο σύμφωνα με τα σχέδιά Του. Είμαστε λοιπόν όλοι προφήτες, ομολογητές του Ιησού «ώστε να λάμψει η δύναμη του Ευαγγελίου στην καθημερινή, οικογενειακή και κοινωνική ζωή» (Lumen Gentium, 35). Ο προφήτης είναι ένα ζωντανό σημείο που δείχνει τον Θεό στους άλλους, ο προφήτης είναι μια αντανάκλαση του φωτός του Χριστού στον δρόμο των αδελφών. Και τότε μπορούμε να αναρωτηθούμε: Εγώ, που «εξελέγηνπροφήτης» στο Βάπτισμα, μιλάω και κυρίως ζω ως ομολογητήςτου Ιησού; Φέρνω λίγο από το φως Του στη ζωή κάποιου; Βλέπω τον εαυτό μου σε αυτό; Αναρωτιέμαι: πώς είναι η μαρτυρία μου, πώς είναι η προφητεία μου;
Στο Ευαγγέλιο, ο Κύριος ζητά επίσης να δεχόμαστε τους προφήτες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δεχόμαστε ο ένας τον άλλον ως τέτοιοι, ως φορείς ενός μηνύματος από τον Θεό, ο καθένας ανάλογα με την κατάσταση και την αποστολή του, και να το κάνουμε εκεί όπου ζούμε, δηλαδή στην οικογένεια, στην ενορία, στις θρησκευτικέ κοινότητες, σε άλλους χώρους της Εκκλησίας και της κοινωνίας. Το Άγιο Πνεύμα έχει διαμοιράσειδώρα προφητείας στον άγιο Λαό του Θεού: γι’ αυτό είναι καλό να ακούμε όλους. Για παράδειγμα, όταν πρέπει να ληφθεί μια σημαντική απόφαση, είναι καλό πρώτα από όλα να προσευχόμαστε, να επικαλούμαστε το Πνεύμα, αλλά μετά να ακούμε και να κάνουμε διάλογο, με την πεποίθηση ότι ο καθένας, ακόμη και ο μικρότερος, έχει κάτι σημαντικό να πει, ένα προφητικό δώρο να μοιραστεί. Έτσι αναζητείται η αλήθεια και απλώνεται ένα κλίμα ακρόασης του Θεού και των αδελφών, στο οποίο οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι μόνο αν λένε αυτό που αρέσει σε μένα, αλλά νιώθουν αποδεκτοί και εκτιμημένοι ως δώρα γι’ αυτό που είναι.
Ας σκεφτούμε πόσες συγκρούσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν και να επιλυθούν με αυτόν τον τρόπο, ακούγοντας τους άλλους με την ειλικρινή επιθυμία να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον! Τέλος, ας αναρωτηθούμε: εγώ ξέρω να δέχομαι τους αδελφούς και τις αδελφές ως προφητικά δώρα; Πιστεύω ότι τους έχω ανάγκη; Τους ακούω με σεβασμό, με επιθυμία να μάθω; Επειδή ο καθένας μας έχει ανάγκη να μάθει από τους άλλους.
Η Παναγία, η Βασίλισσα των Προφητών, ας μας βοηθήσει να βλέπουμε και να δεχόμαστε το καλό που το Άγιο Πνεύμα έσπειρε στους άλλους.
———————
Μετάφραση: π.Λ