Angelus, 19 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλμέρα!

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει την παραβολή των ταλάντων (βλ. Μτ. 25:14-30). Ένας άρχονταςαναχωρεί για ένα ταξίδι και εμπιστεύεται στους δούλους τα τάλαντά του, δηλαδή τα περιουσιακά του στοιχεία: τα τάλαντα ήταν μια νομισματική μονάδα. Τα κατανέμει ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός. Επιστρέφοντας ζητά λογαριασμό για το τι τα έκαναν. Δύο από αυτούς διπλασίασαν όσα έλαβαν και ο άρχοντας τους επαινεί, ενώ ο τρίτος από φόβο έθαψε το τάλαντό του και μπορεί μόνο να το επιστρέψει, γι’ αυτό και δέχεται αυστηρή επίπληξη. Βλέποντας αυτή την παραβολή, μπορούμε να μάθουμε δύο διαφορετικούς τρόπους να προσεγγίσουμε τον Θεό.

Ο πρώτος τρόπος. Είναι εκείνου που θάβει το τάλαντο που έλαβε: αυτός δεν εμπιστεύεται ούτε τον κύριο ούτε τον εαυτό του. Λέει μάλιστα στον κύριό του: «Ξέρω πως είσαι σκληρός άνθρωπος. Θερίζεις εκεί όπου δεν έσπειρες και συνάζεις καρπούς εκεί που δεν φύτεψες» (στ. 24). Νιώθει φόβο απέναντί ​​του. Δεν βλέπει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που του δίνει ο Κύριος, αλλά τις πράξεις ενός άρχοντα που απαιτεί περισσότερα από όσα δίνει, ενός δικαστή που κάνει να πέσει στις αποτυχίες των άλλων η σκιά των σκληρών τιμωριών του. Αυτή είναι η εικόνα του για τον Θεό: δεν καταφέρνει να πιστέψει στην καλοσύνη Του. Γι’ αυτό παγώνει και δεν συμμετέχει στην αποστολή που έλαβε.

Ας δούμε τώρα τον δεύτερο τρόπο, στους άλλους δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη του κυρίου τους καθώς, με τη σειρά τους, τον εμπιστεύονται. Επενδύουν όλα όσα έλαβαν, παρότιδεν ξέρουν στην αρχή αν όλα θα πάνε καλά: δέχονται το ρίσκο να ενεργοποιηθούν. Εμπιστεύονται και ρισκάρουν: βασίζονται στην κατανόηση του άρχοντα που τους επέλεξε, στην καλοσύνη του δώρου που τους εμπιστεύτηκε, στις δεξιότητες που έλαβαν. Έτσι έχουν το θάρρος να ενεργήσουν με ελευθερία, δημιουργικά, παράγοντας νέο πλούτο (βλ. στ. 20-23).

Ιδού το σταυροδρόμι που έχουμε μπροστά στον Θεό: φόβος ή εμπιστοσύνη. Όπως οι πρωταγωνιστές της παραβολής, έτσι κι εμείς –όλοι μας– έχουμε λάβει τάλαντα, πολύ πιο πολύτιμα από τα χρήματα. Αλλά πολλάαπό το πώς τα επενδύουμε εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη μας στον Κύριο, ο οποίος ελευθερώνει τις καρδιές μας και μας κάνει να είμαστε ενεργοί και δημιουργικοί στο να πράττουμε το καλό. Η εμπιστοσύνη απελευθερώνει, ο φόβος παραλύει.

Ας θυμηθούμε: ο φόβος παραλύει, η εμπιστοσύνη ελευθερώνει. Και ας αναρωτηθούμε: πιστεύω ότι ο Θεός είναι Πατέρας και μου εμπιστεύεται δώρα επειδή πιστεύει σε μένα; Και εγώ, τον εμπιστεύομαι σε σημείο ναενεργοποιηθώ, χωρίς να αποθαρρύνομαι, ακόμη κι όταν τα αποτελέσματα δεν είναι ούτε βέβαια ούτε προφανή; Ξέρω να λέω κάθε μέρα στην προσευχή: «Κύριε, σε εμπιστεύομαι!»; Τέλος, ως Εκκλησία: καλλιεργούμε στοπεριβάλλον μας ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης, που να ξεκλειδώνει τους ανθρώπους και να διεγείρει σε όλους τη δημιουργικότητα της αγάπης;

Είθε η Αειπάρθενος Μαρία να μας βοηθήσει να νικήσουμε τον φόβο και να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου