Angelus, 18 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή,18 Σεπτεμβρίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Η παραβολή που μας παρουσιάζει το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας (βλ. Λκ 16,1-13) μας φαίνεται λίγο δυσνόητη. Ο Ιησούς αφηγείται μια ιστορία διαφθοράς: ένας ανέντιμος διαχειριστής, ο οποίος κλέβει και στη συνέχεια, αφού τον ανακάλυψε ο κύριός του, ενεργεί με πονηριά για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση. Αναρωτιόμαστε: σε τι συνίσταται αυτή η πονηριά -είναι διεφθαρμένος αυτός που τη χρησιμοποιεί-, και τι θέλει να μας πει ο Ιησούς;

Από την αφήγηση βλέπουμε ότι αυτός ο διεφθαρμένος διαχειριστής μπαίνει σε μπελάδες επειδή εκμεταλλεύτηκε την περιουσία του κυρίου του. Τώρα θα πρέπει να λογοδοτήσει και θα χάσει τη δουλειά του. Αλλά δεν τα παρατάει, δεν παραιτείται από τη μοίρα του και δεν παίζει το θύμα. Αντιθέτως, ενεργεί αμέσως με πονηριά, ψάχνει λύση, είναι πολυμήχανος. Ο Ιησούς παίρνει αφορμή από αυτή την ιστορία για να μας δώσει μια πρώτη πρόκληση: «Οι σκοτεινοί άνθρωποι αυτού του κόσμου στις σχέσεις με τους ομοίους τους είναι εξυπνότεροι από τα τέκνα του φωτός», λέει (στ.8). Δηλαδή, όποιος κινείται στο σκοτάδι, σύμφωνα με ορισμένα κοσμικά κριτήρια, ξέρει πώς να τα βγάλει πέρα ακόμη και μέσα στα δεινά, ξέρει να είναι πιο έξυπνος από τους άλλους. Από την άλλη, οι μαθητές του Ιησού, δηλαδή εμείς, μερικές φορές κοιμόμαστε, ή είμαστε αφελείς, δεν ξέρουμε πώς να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από τις δυσκολίες (βλ. Evangelii gaudium, 24). Για παράδειγμα, σκέφτομαι τις στιγμές της προσωπικής, κοινωνικής, αλλά και εκκλησιαστικής κρίσης: κάποιες στιγμές αφήνουμε τον εαυτό μας να μας νικήσει η αποθάρρυνση ή αρχίζουμε τα παράπονα και έχουμε τη στάση θύματος. Όμως -λέει ο Ιησούς- θα μπορούσε κανείς να είναι οξυδερκής σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, να είναι ξύπνιος και προσεκτικός στο να διακρίνει την πραγματικότητα, να είναι δημιουργικός για να αναζητά καλές λύσεις, για εμάς και για τους άλλους.

Αλλά υπάρχει και μια άλλη διδασκαλία που μας προσφέρει ο Ιησούς. Πράγματι, σε τι συνίσταται η πονηριά του διαχειριστή; Αυτός αποφασίζει να κάνει έκπτωση σε όσους έχουν χρέη και έτσι τους κάνει φίλους, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να τον βοηθήσουν όταν τον διώξει ο κύριός του. Συνήθιζε να συσσωρεύει πλούτη για τον εαυτό του, τώρα τα χρησιμοποιεί για να κάνει φίλους που μπορούν να τον βοηθήσουν στο μέλλον. Και ταυτόχρονα έκλεβε. Ο Ιησούς, λοιπόν, μας προσφέρει μια διδασκαλία για τη χρήση των αγαθών: «Σας συμβουλεύω να κάνετε φίλους σας ακόμη κι από τα χρήματα της αδικίας, ώστε όταν έρθει το τέλος σας, να σας δεχτούν στις αιώνιες κατοικίες» (στ. 9). Για να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή, δηλαδή, δεν χρειάζεται να συσσωρεύσουμε τα αγαθά αυτού του κόσμου, αλλά αυτό που μετράει είναι η αγάπη που θα έχουμε βιώσει στις αδελφικές μας σχέσεις. Ιδού λοιπόν η πρόσκληση του Ιησού: μη χρησιμοποιείτε τα αγαθά αυτού του κόσμου μόνο για τον εαυτό σας και για τον εγωισμό σας, αλλά χρησιμοποιήστε τα για να δημιουργήσετε φιλίες, να δημιουργήσετε καλές σχέσεις, για να ενεργήσετε φιλανθρωπικά, να προωθήσετε την αδελφοσύνη και να φροντίσετε τους πιο αδύναμους.

Αδελφοί και αδελφές, και στον σημερινό κόσμο υπάρχουν ιστορίες διαφθοράς όπως αυτή του Ευαγγελίου: ανέντιμες συμπεριφορές, άδικες πολιτικές, εγωισμός που κυριαρχεί στις επιλογές των ατόμων και των θεσμών, και πολλές άλλες σκοτεινές καταστάσεις. Όμως εμείς οι Χριστιανοί δεν επιτρέπεται να αποθαρρυνόμαστε ή, ακόμη χειρότερα, να τα αφήνουμε έτσι, να μένουμε αδιάφοροι. Αντιθέτως, καλούμαστε να είμαστε δημιουργικοί στο να κάνουμε το καλό, με τη σύνεση και την οξυδέρκεια του Ευαγγελίου, χρησιμοποιώντας τα αγαθά αυτού του κόσμου -όχι μόνο τα υλικά, αλλά όλα τα δώρα που έχουμε λάβει από τον Κύριο- για να μην πλουτίσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να γεννήσουμε αδελφική αγάπη και κοινωνική φιλία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό: με τη στάση μας να γεννήσουμε κοινωνική φιλία.

Ας παρακαλέσουμε την Παναγία, ώστε να μας βοηθήσει να είμαστε όπως αυτήν φτωχοί εν πνεύματι και πλούσιοι στην αμοιβαία φιλανθρωπία.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου