Angelus, 16 Ιουλίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Σήμερα το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει την παραβολή του σπορέα (πρβλ. Μτ 13,1-23). Η εικόνα της «σποράς» είναι μια πολύ όμορφη εικόνα, και ο Ιησούς τη χρησιμοποιεί για να περιγράψει το δώρο του λόγου Του. Ας φανταστούμε έναν σπόρο: είναι μικρός, δύσκολα τον βλέπεις, αλλά κάνει τα φυτά να μεγαλώνουν και νακαρποφορούν. Ο λόγος του Θεού είναι έτσι. Ας σκεφτούμε το Ευαγγέλιο, ένα μικρό βιβλίο, απλό και προσιτό σε όλους, που δίνει νέα ζωή σε όσους το δέχονται. Επομένως, αν ο Θείος λόγος είναι ο σπόρος, εμείς είμαστε το έδαφος: μπορούμε να τον δεχτούμε ή όχι. Ωστόσο, ο Ιησούς, ο «καλός σπορέας», δεν κουράζεται ποτέ να τονσπέρνει γενναιόδωρα. Γνωρίζει το έδαφός μας, ξέρει ότι το πετρώδες έδαφος της αστάθειάς μας και τα αγκάθια των ελαττωμάτων μας (βλ. στ. 21-22) μπορούν να πνίξουν τον Θείο λόγο, ωστόσο ελπίζει, ελπίζει διαρκώς ότι εμείς μπορούμε να φέρουμε άφθονο καρπό (βλ. στ. 8).

Έτσι κάνει ο Κύριος και έτσι καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς: να σπέρνουμε ακούραστα. Πώς μπορούμε όμως να το κάνουμε αυτό, να σπέρνουμε συνέχεια χωρίς να κουραζόμαστε; Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα.

Οι γονείς προπάντων: σπέρνουν την καλοσύνη και την πίστη στα παιδιά τους, και καλούνται να το κάνουν χωρίς να αποθαρρύνονται αν μερικές φορές φαίνεται αυτά να μην το καταλαβαίνουν και να μην εκτιμούν τις διδασκαλίες τους, ή αν η νοοτροπία του κόσμου «πηγαίνει ενάντια». Ο καλός σπόρος μένει, αυτό είναι που μετράει, και θα ριζώσει την κατάλληλη στιγμή. Αν όμως, ενδίδοντας στη δυσπιστία, εγκαταλείψουν τη σπορά και αφήσουν τα παιδιά τους στο έλεος της μόδας και των κινητών τηλεφώνων, χωρίς να τους αφιερώσουνχρόνο, χωρίς να τα εκπαιδεύσουν, τότε το γόνιμο έδαφος θα γεμίσει αγριόχορτα. Γονείς, μην κουράζεστε να σπέρνετε στα παιδιά σας!

Ας δούμε έπειτα τους νέους: και αυτοί μπορούν να σπείρουν το Ευαγγέλιο στα αυλάκια της καθημερινότητας. Για παράδειγμα με την προσευχή: είναι ένας μικρός σπόρος που δεν φαίνεται, αλλά με τον οποίο κάποιος νέος εμπιστεύεται όλα όσα ζει στον Ιησού, και έτσι Αυτός μπορεί να τον ωριμάσει. Αλλά σκέφτομαι επίσης τον χρόνο που αφιερώνουμε στον άλλο, σε αυτόν που έχει μεγαλύτερη ανάγκη: μπορεί να φαίνεται χαμένος χρόνος, αλλά αντίθετα είναι ιερός χρόνος, ενώ οι φαινομενικές ικανοποιήσεις του καταναλωτισμού και του ηδονισμού αφήνουν τα χέρια άδεια. Και σκέφτομαι τη μελέτη: είναι αλήθεια, είναι κοπιαστική και όχι άμεσα ανταποδοτική, όπως όταν κάποιος σπέρνει, αλλά είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους.

Είδαμε τους γονείς, είδαμε τους νέους. Τώρα ας δούμε τους σπορείς του Ευαγγελίου, πολλούς καλούς ιερείς, μοναχούς, μοναχές και λαϊκούς που εργάζονται στον ευαγγελισμό, που ζουν και κηρύττουν τον λόγο του Θεού συχνά χωρίς να σημειώνουν άμεσες επιτυχίες. Ας μην ξεχνάμε ποτέ, όταν διακηρύττουμε τον Θείο λόγο, ότι ακόμη κι εκεί που φαίνεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα, στην πραγματικότητα το Άγιο Πνεύμα δρα και η βασιλεία του Θεού αναπτύσσεται ήδη, μέσα και πέρα από τις προσπάθειές μας. Επομένως, προχωρήστε με χαρά, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Ας θυμηθούμε τους ανθρώπους που φύτεψαν τον σπόρο του Θείου λόγου στη ζωή μας –ο καθένας μας ας ακεφτεί: «Πώς ξεκίνησε η πίστη μου;»– μπορεί να βλάστησε χρόνια αφότου συναντήσαμε το παράδειγμά τους, αλλά έγινε ακριβώς χάρη σε αυτούς!

Υπό το φως όλων αυτών μπορούμε να αναρωτηθούμε: εγώ σπέρνω το καλό; Με ενδιαφέρει μόνο να μαζεύωγια τον εαυτό μου ή και να σπέρνω για τους άλλους; Ρίχνω κάποιο σπόρο του Ευαγγελίου στην καθημερινή ζωή: μελέτη, εργασία, ελεύθερο χρόνο; Αποθαρρύνομαι ή, όπως ο Ιησούς, συνεχίζω να σπέρνω, ακόμη κι αν δεν βλέπω άμεσα αποτελέσματα;

Είθε η Παναγία, την οποία τιμούμε σήμερα ως την Υπεραγία Θεοτόκο του Όρους Καρμήλου, να μας βοηθήσει να είμαστε γενναιόδωροι και χαρούμενοι σπορείς των Καλών Νέων.

———————-

Μετάφραση: π.Κ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου