ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!
Το Ευαγγέλιο σήμερα μας λέει για έναν βασιλιά που ετοιμάζει ένα γαμήλιο γεύμα για τον γιο του (βλ. Μτ 22,1-14). Είναι ένας ισχυρός άνδρας, αλλά προπάντων είναι ένας γενναιόδωρος πατέρας, ο οποίος καλεί να μοιραστούν τη χαρά του. Συγκεκριμένα, αποκαλύπτει την καλοσύνη της καρδιάς του στο γεγονός ότι δεν πιέζει κανέναν, αλλά προσκαλεί τους πάντες, ακόμη κι αν αυτός ο τρόπος πράξης τον εκθέτει στην πιθανότητα απόρριψης. Ας σημειώσουμε: ετοιμάζει ένα γεύμα, προσφέροντας μια δωρεάν ευκαιρία να συνάντησης και γιορτής. Αυτό είναι που μας ετοιμάζει ο Θεός: ένα γεύμα, για να είμαστε σε κοινωνία μαζί Του και μεταξύ μας. Και εμείς, όλοι μας, είμαστε λοιπόν οι καλεσμένοι του Θεού. Αλλά ένα γαμήλιο γεύμα απαιτεί χρόνο και συμμετοχή από μέρους μας: απαιτεί ένα «ναι».
Αυτό είναι το είδος της σχέσης που μας προσφέρει ο Πατέρας: μας καλεί να είμαστε μαζί Του, αφήνοντάς μας τη δυνατότητα να δεχθούμε. Δεν μας προτείνει μια σχέση υποταγής, μια σχέση αλλά πατρότητας και υιότητας, η οποία εξαρτάται απαραίτητα από την ελεύθερη συναίνεσή μας. Ο Ιερός Αυγουστίνος χρησιμοποιεί μια πολύ όμορφη έκφραση σχετικά, λέγοντας: «Ο Θεός, ο οποίος σε δημιούργησε χωρίς εσένα, δεν μπορεί να σε σώσει χωρίς εσένα» (Sermo CLXIX, 13). Και ασφαλώς όχι επειδή δεν έχει την ικανότητα –είναι παντοδύναμος!– αλλά διότι, όντας αγάπη, σέβεται πλήρως την ελευθερία μας. Ο Θεός προτείνει τον εαυτό Του, δεν επιβάλλεται ποτέ.
Έτσι επιστρέφουμε στην παραβολή: ο βασιλιάς –λέει το κείμενο– «έστειλε τους δούλους του να φωνάξουν τους καλεσμένους στονγάμο, εκείνοι όμως δεν ήθελαν να έρθουν» (στ. 3). Ιδού το δράμα της ιστορίας: το «όχι» στον Θεό. Γιατί όμως οι άνθρωποι αρνούνται την πρόσκλησή του; Μήπως ήταν μια δυσάρεστη πρόσκληση; Όχι, κι όμως –λέει το Ευαγγέλιο– «αδιαφόρησαν και πήγαν άλλος στο χωράφι του κι άλλος στο εμπόριό του» (στ. 5). Αδιαφορούν, διότι σκέφτονται τα δικά τους πράγματα. Και αυτός ο βασιλιάς που είναι πατέρας, Θεός, τι κάνει; Δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει να προσκαλεί, και μάλιστα διευρύνει την πρόσκληση μέχρι να βρει κάποιον που να την αποδεχτεί, μεταξύ των φτωχών. Μεταξύ αυτών, που ξέρουν ότι έχουν ελάχιστα, πολλοί έρχονται, σε σημείο να γεμίσουν την αίθουσα (βλ. στ. 8-10).
Αδελφοί και αδελφές, πόσες φορές αδιαφορούμε για την πρόσκληση του Θεού επειδή είμαστε απασχολημένοι με το να σκεφτόμαστε τα δικά μας πράγματα! Συχνά αγωνιζόμαστε να έχουμε τον δικό μας ελεύθερο χρόνο, αλλά σήμερα ο Ιησούς μας προσκαλεί να βρούμε τον χρόνο που μας ελευθερώνει: τον χρόνο να αφιερώσουμε στον Θεό, ο οποίος φωτίζει και θεραπεύει τις καρδιές μας, που αυξάνει την ειρήνη, την εμπιστοσύνη και τη χαρά μέσα μας, που μας σώζει από το κακό, από τη μοναξιά και από την απώλεια νοήματος. Αξίζει τον κόπο, διότι είναι ωραίο να μένεις με τον Κύριο, να του κάνεις χώρο. Πού; Στη Θεία Λειτουργία, στην ακρόαση του Θείου λόγου, στην προσευχή και επίσης στη φιλανθρωπία, επειδή βοηθώντας αυτούς που είναι αδύναμοι ή φτωχοί, κάνοντας παρέα με αυτούς που είναι μόνοι, ακούγοντας αυτούς που ζητούν προσοχή, παρηγορώντας αυτούς που υποφέρουν, τότε μένεις με τον Κύριο, ο οποίος είναι παρών σε όποιον έχει ανάγκη. Πολλοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι αυτά είναι «χάσιμο χρόνου», και έτσι κλείνονται στον ιδιωτικό τους κόσμο·και είναι λυπηρό.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: εγώ, πώς ανταποκρίνομαι στις προσκλήσεις του Θεού; Τι χώρο του δίνω στις ημέρες μου; Η ποιότητα της ζωής μου εξαρτάται από τις ασχολίες μου και τον ελεύθερο χρόνο μου ή από την αγάπη μου για τον Κύριο και για τους αδελφούς μου, ειδικά προς αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη;
Η Παναγία, η οποία με ένα «ναι» έκανε χώρο στον Θεό, είθε να μας βοηθήσει να μην κωφεύουμε στις προσκλήσεις Του.
_____________________________________________________
Μετά το Άγγελος
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!
Συνεχίζω να παρακολουθώ με πολύ πόνο αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Σκέφτομαι όλους…, ιδιαίτερα τους μικρούς και τους ηλικιωμένους. Ανανεώνω την έκκληση για απελευθέρωση των ομήρων και ζητώ θερμά να μην είναι θύματα της σύγκρουσης τα παιδιά, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και όλοι οι πολίτες. Το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, ειδικά στη Γάζα, όπου είναι επείγον και απαραίτητο να διασφαλιστούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να βοηθηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός. Αδελφοί και αδελφές, πολλοί έχουν ήδη σκοτωθεί. Παρακαλώ, να μην χυθεί άλλο αθώο αίμα, ούτε στους Αγίους Τόπους, ούτε στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού! Αρκετά! Οι πόλεμοι είναι πάντοτε μια ήττα, πάντοτε!
Η προσευχή είναι η ευγενής και ιερή δύναμη για να αντιταχθεί κανείς στη διαβολική δύναμη του μίσους, της τρομοκρατίας και του πολέμου. Καλώ όλους τους πιστούς να ενωνούν γύρω από τηνΕκκλησία στους Αγίους Τόπους και να αφιερώσουν την επόμενη Τρίτη, 17 Οκτωβρίου, στην προσευχή και τη νηστεία. Και τώρα ας προσευχηθούμε στην Παναγία [Χαίρε Μαρία, κεχαριτωμένη].
Η ανησυχία μου για την κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν έχει μειωθεί. Πέρα από την ανθρωπιστική κατάσταση των εκτοπισμένων –η οποία είναι σοβαρή– θα ήθελα επίσης να κάνω μια ιδιαίτερη έκκληση υπέρ της προστασίας των Ιερών Μονώνκαι των χώρων λατρείας της περιοχής. Ελπίζω, ξεκινώντας από τις Αρχές και από όλους τους κατοίκους, αυτοί οι τόποι να γίνουν σεβαστοί και να προστατευτούν ως μέρος της τοπικής κουλτούρας, έκφραση πίστης και σημείο αδελφοσύνης που μας επιτρέπει να ζούμε μαζί στις διαφορές.
[…]
——————–
Μετάφραση: π.ΛA