ANGELUS Τετάρτης 29ης Ιουνίου 2022

 

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Τετάρτη, 29
Ιουνίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας, πανήγυρη των Αγίων Πολιούχων της Ρώμης, αναφέρει τα λόγια που ο Πέτρος απευθύνει στον Ιησού: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζώντος» (Μτ 16,16). Είναι μια ομολογία πίστεως, την οποία ο Πέτρος κάνει όχι με βάση την ανθρώπινη κατανόησή του, αλλά επειδή ο Θεός Πατέρας τον ενέπνευσε (βλ. στ. 17). Για τον ψαρά Σίμωνα, δηλαδή τον Πέτρο, ήταν η αρχή ενός ταξιδιού: πράγματι, θα πρέπει να περάσει πολύς καιρός μέχρις ότου η σημασία αυτών των λόγων να εισέλθει στη ζωή του. Είναιλόγια που τον αφορούν εξ ολοκλήρου. Υπάρχει μια «μαθητεία» πίστεως, στην οποία συμμετείχαν και οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος, παρόμοια με αυτή του καθενός μας. Και εμείς πιστεύουμε ότι ο Ιησούς είναι ο Μεσσίας, ο Υιός του ζωντανού Θεού, αλλά χρειάζεται χρόνος, υπομονή και πολλή ταπεινοφροσύνη για να προσαρμόσουμε πλήρως τον τρόπο σκέψης και δράσης μας στο Ευαγγέλιο.

Αυτό το βίωσε αμέσως ο απόστολος Πέτρος. Μόλις δήλωσε την πίστη του στον Ιησού, όταν Αυτός ανακοινώνει ότι θα πρέπει να υποφέρει και να καταδικαστεί σε θάνατο, απορρίπτει αυτή την προοπτική, την οποία θεωρεί ασυμβίβαστη με τον Μεσσία. Νιώθει μάλιστα υποχρεωμένος να κατακρίνει τον Διδάσκαλο, ο οποίος με τη σειρά του τον επιτημεί: «Πήγαινε πίσω μου, Σατανά! Είσαι σκάνδαλο για μένα, γιατί δεν σκέφτεσαι όπως ο Θεός, αλλά όπως οι άνθρωποι!». (στ. 23).

Ας το σκεφτούμε: δεν συμβαίνει το ίδιο και σε εμάς; Επαναλαμβάνουμε το Σύμβολο της Πίστεως, το λέμε με πίστη, αλλά μπροστά στις σκληρές δοκιμασίες της ζωής φαίνεται πως όλα ταλαντεύονται. Διαμαρτυρόμαστε με τον Κύριο, λέγοντάς του ότι δεν είναι σωστό, ότι πρέπει να υπάρχουν άλλοι, πιο απλοί, λιγότερο κουραστικοί τρόποι. Ζούμε τη «ρήξη» του πιστού, που πιστεύει στον Ιησού, τον εμπιστεύεται, αλλά ταυτόχρονα νιώθει ότι είναι δύσκολο να τον ακολουθήσει και μπαίνει στον πειρασμό να αναζητήσει δρόμους άλλους από αυτούς του Διδασκάλου. Ο Άγιος Πέτρος έζησε αυτό το εσωτερικό δράμα, και χρειαζόταν χρόνο και ωρίμανση. Στην αρχή τρομοκρατήθηκε στη σκέψη του σταυρού. αλλά στο τέλος της ζωής του έδωσε μαρτυρία για τον Κύριο με θάρρος, σε σημείο να σταυρωθεί -σύμφωνα με την παράδοση- με το κεφάλι κάτω, για να μην είναι ίσος με τον Διδάσκαλο.

Και ο απόστολος Παύλος έχει τη δική του πορεία, πέρασε κι αυτός μια αργή ωρίμανση της πίστης, βιώνοντας στιγμές αβεβαιότητας και αμφιβολίας. Η εμφάνιση του Αναστημένου στον δρόμο προς τη Δαμασκό, που από διώκτη τον έκανε Χριστιανό, θα πρέπει να θεωρηθεί ως η αρχή μιας διαδρομής κατά την οποία ο Απόστολος έχει συμβιβαστεί με τις κρίσεις, τις αποτυχίες και τα συνεχή μαρτύρια αυτού που αποκαλεί «αγκάθι στη σάρκα» (βλ. Β’Κορ. 12:7). Το ταξίδι της πίστης δεν είναι ποτέ περίπατος, για κανέναν, ούτε για τον Πέτρο ούτε για τον Παύλο, για κανέναν χριστιανό. Το ταξίδι της πίστης δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο, αλλά είναι απαιτητικό, μερικές φορές επίπονο: και ο Παύλος, έχοντας γίνει Χριστιανός, έπρεπε να μάθει ότι το ταξίδι της πίστης είναι απαιτητικό μέχρι το τέλος με σταδιακό τρόπο, πάνω απ’ όλα μέσα από τις στιγμές της δοκιμασίας.

Υπό το φως αυτής της εμπειρίας των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο καθένας από εμάς μπορεί να αναρωτηθεί: όταν ομολογώ την πίστη μου στον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού, το κάνω έχοντας επίγνωση ότι πρέπει πάντα να μαθαίνω, ή υποθέτω ότι “έχω ήδη καταλάβει τα πάντα”; Και πάλι: στις δυσκολίες και τις δοκιμασίες αποθαρρύνομαι, παραπονιέμαι ή μαθαίνω να το κάνω αυτό μια ευκαιρία για να μεγαλώσω στην εμπιστοσύνη μου προς τον Κύριο; Αυτός, πράγματι -γράφει ο Παύλος στον Τιμόθεο- μας ελευθερώνει από κάθε κακό και μας φέρνει σε ασφάλεια στον ουρανό (βλ. Β’Τιμ 4,18).

Είθε η Παναγία, η Βασίλισσα των Αποστόλων, να μας διδάξει να τους μιμούμαστε προχωρώντας μέρα με τη μέρα στον δρόμο της πίστεως.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της Ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 14-29) Άκουσε και ο βασιλιάς Ηρώδης