ANGELUS: Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας, Α’ Κυριακή της Τεσσαρακοστής, μας μεταφέρει στην έρημο, όπου ο Ιησούς οδηγείται από το Άγιο Πνεύμα, για σαράντα ημέρες, αντιμετωπίζοντας τους πειρασμούς του διαβόλου (βλ. Λκ 4,1-13). Και ο ίδιος ο Ιησούς πειράστηκε από τον διάβολο και μας συνοδεύει, τον καθένα μας, στους πειρασμούς μας. Η έρημος συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στους δελεασμούς του κακού, για να μάθουμε να επιλέγουμε την αληθινή ελευθερία. Πράγματι, ο Ιησούς βιώνει την εμπειρία της ερήμου λίγο πριν ξεκινήσει τη δημόσια αποστολή του. Είναι ακριβώς μέσω αυτού του πνευματικού αγώνα που επιβεβαιώνει αποφασιστικά τι είδους Μεσσίας σκοπεύει να γίνει. Θα έλεγα ότι αυτή ακριβώς είναι η δήλωση της μεσσιανικής ταυτότητας του Ιησού, της μεσσιανικής οδού του Ιησού: «Είμαι Μεσσίας, αλλά δια αυτής της οδού». Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά στους πειρασμούς με τους οποίους παλεύει.

Ο διάβολος απευθύνεται δύο φορές προς Αυτόν λέγοντάς του: «Αν είσαι Υιός του Θεού…» (στ. 3.9). Του προτείνει δηλαδή να εκμεταλλευτεί τη θέση του: πρώτα απ’ όλα να ικανοποιήσει τις υλικές ανάγκες που νιώθει: την πείνα (βλ. στ. 3). Στη συνέχεια να αυξήσει την εξουσία του (βλ. στ. 6-7). Τέλος για να έχει ένα θαυμαστό σημάδι από τον Θεό (βλ. στ. 9-11). Τρεις πειρασμοί. Είναι σαν να έλεγε: «Αν είσαι Υιός του Θεού, εκμεταλλεύσου το!». Πόσο συχνά μας συμβαίνει αυτό: «Αν μείνεις σ’ αυτή τη θέση, εκμεταλλεύσου την! Μην εγκαταλείπεις την ευκαιρία», δηλαδή, «σκέψου το κέρδος σου». Είναι μια σαγηνευτική πρόταση, αλλά σε οδηγεί στη σκλαβιά της καρδιάς: σε κάνει να διακατέχεσαι από την επιθυμία να έχεις, ανάγει τα πάντα στην κατοχή των πραγμάτων, της δύναμης, της δόξας. Αυτός είναι ο πυρήνας των πειρασμών: «το δηλητήριο των παθών» στο οποίο ριζώνει το κακό. Ας κοιτάξουμε μέσα μας και θα διαπιστώσουμε ότι οι πειρασμοί μας έχουν πάντα αυτό το μοτίβο, πάντα αυτόν τον τρόπο δράσης.

Αλλά ο Ιησούς αντιτίθεται νικηφόρα στους δελεασμούς του κακού. Πώς το κάνει; Απαντώντας στους πειρασμούς με τον Λόγο του Θεού, που λέει να μην εκμεταλλεύεσαι, να μην χρησιμοποιείς τον Θεό, τους άλλους και τα πράγματα για τον εαυτό σου, να μην εκμεταλλεύεσαι τη θέση σου για να αποκτήσεις προνόμια. Διότι η αληθινή ευτυχία και ελευθερία δεν βρίσκονται στο να κατέχεις, αλλά στο να μοιράζεσαι. Όχι στο να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους, αλλά στο να τους αγαπάς. Όχι στην εμμονή με την εξουσία, αλλά στη χαρά της υπηρεσίας.

Αδελφοί και αδελφές, αυτοί οι πειρασμοί συνοδεύουν κι εμάς στην πορεία της ζωής. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μην φοβόμαστε -συμβαίνει σε όλους- και να επαγρυπνούμε, διότι συχνά παρουσιάζονται υπό μια φαινομενική μορφή καλού. Πράγματι, ο διάβολος, που είναι πονηρός, χρησιμοποιεί πάντα την απάτη. Ήθελε ο Ιησούς να πιστέψει ότι οι προτάσεις του ήταν χρήσιμες για να αποδείξει ότι ήταν αληθινά ο Υιός του Θεού.

Και θα ήθελα να τονίσω κάτι. Ο Ιησούς δεν κάνει διάλογο με τον διάβολο: Ο Ιησούς δεν έκανε ποτέ διάλογο με τον διάβολο. Ή τον έδιωχνε, όπως όταν θεράπευσε τον δαιμονισμένο, ή όπως σε αυτή την περίπτωση, καθώς έπρεπε να απαντήσει, το κάνει με τον Λόγο του Θεού, ποτέ με τον δικό του λόγο. Αδελφοί και αδελφές, μην κάνετε ποτέ διάλογο με τον διάβολο: είναι πιο έξυπνος από εμάς. Ποτέ! Να είστε προσκολλημένοι στον Λόγο του Θεού όπως ο Ιησούς και να απαντάτε πάντα με τον Λόγο του Θεού. Και σε αυτόν τον δρόμο δεν θα πάτε στραβά.

Το ίδιο κάνει και με μας ο διάβολος: έρχεται συχνά «με γλυκά μάτια», «με αγγελικό πρόσωπο»· ξέρει ακόμη και να μεταμφιέζεται χρησιμοποιώντας ιερά, θρησκευτικά κίνητρα! Αν ενδώσουμε στις κολακείες του, καταλήγουμε να δικαιολογούμε το ψεύδος μας, καλύπτοντάς το ως καλή πρόθεση. Για παράδειγμα, πόσες φορές έχουμε ακούσει το εξής: «Έκανα περίεργες δουλειές, αλλά βοήθησα τους φτωχούς», «εκμεταλλεύτηκα τον ρόλο μου – ως πολιτικός, ως κυβερνήτης, ως ιερέας, ως επίσκοπος – αλλά το έκανα για καλό σκοπό», «υπέκυψα στα ένστικτά μου, αλλά βασικά δεν έβλαψα κανέναν», αυτές οι δικαιολογίες, και ούτω καθεξής, η μία μετά την άλλη. Σας παρακαλώ: με το κακό δεν κάνουμε συμβιβασμούς! Με τον διάβολο, κανένας διάλογος! Με τον πειρασμό δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο, δεν πρέπει να πέφτουμε σε αυτόν τον ύπνο της συνείδησης που μας κάνει να λέμε: «Μα, τελικά, δεν είναι σοβαρό, όλοι κάνουν έτσι»! Ας κοιτάξουμε τον Ιησού, ο οποίος δεν αναζητά τη βολικότητα, δεν κάνει συμφωνίες με το κακό. Αντιτάσσει στον διάβολο τον Λόγο του Θεού, ο οποίος είναι ισχυρότερος από τον διάβολο, και έτσι νικά τους πειρασμούς.

Είθε αυτή η περίοδος της Τεσσαρακοστής να είναι και για εμάς μια περίοδος ερήμου. Ας αφιερώσουμε χρόνο στη σιωπή και την προσευχή – έστω λιγάκι, θα μας κάνει καλό -. Ας σταματήσουμε και ας δούμε τι ταράζει την καρδιά μας, την εσωτερική μας αλήθεια, όσα ξέρουμε ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Ας κάνουμε ένα εσωτερικό καθάρισμα, θέτοντας τον εαυτό μας ενώπιον του Λόγου του Θεού στην προσευχή, ώστε να γίνει μέσα μας ένας ευεργετικός αγώνας ενάντια στο κακό που μας σκλαβώνει, ένας αγώνας για την ελευθερία.

Ας ζητήσουμε από την Παναγία να μας συνοδεύσει στην έρημο της Τεσσαρακοστής και να βοηθήσει την πορεία της μεταστροφής μας.

——————–

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου