ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα και καλή Κυριακή!
Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας ακούμε μια όμορφη υπόσχεση που μας εισάγει στην Περίοδο της Παρουσίας: «Ο Κύριός σας θα έρθει» (Μτ 24,42). Αυτό είναι το θεμέλιο της ελπίδας μας, είναι αυτό που μας στηρίζει στις πιο δύσκολες και οδυνηρές στιγμές της ζωής μας: ο Θεός έρχεται, ο Θεός είναι κοντά και έρχεται. Ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό! Ο Κύριος έρχεται πάντα, ο Κύριος μας επισκέπτεται, ο Κύριος πλησιάζει και θα επιστρέψει στο τέλος των αιώνων για να μας υποδεχτεί στην αγκαλιά Του. Μπροστά σε αυτόν τον λόγο, ας αναρωτηθούμε: πώς έρχεται ο Κύριος; Και πώς να τον αναγνωρίσουμε και να τον υποδεχτούμε; Ας σταθούμε εν συντομία σε αυτά τα δύο ερωτηματικά.
Το πρώτο ερώτημα: πώς έρχεται ο Κύριος; Πολλές φορές έχουμε ακούσει ότι ο Κύριος είναι παρών στην πορεία μας, ότι μας συνοδεύει και μας μιλάει. Ίσως όμως, όσο αποσπάται η προσοχή μας από τόσα πολλά πράγματα, αυτή η αλήθεια παραμένει μόνο θεωρητική για εμάς. Ναι, ξέρουμε ότι ο Κύριος έρχεται αλλά δεν ζούμε αυτή την αλήθεια ή φανταζόμαστε ότι ο Κύριος έρχεται με εντυπωσιακό τρόπο, ίσως μέσω κάποιου καταπληκτικού σημείου. Και όμως ο Ιησούς λέει ότι θα γίνει «όπως στις ημέρες του Νώε» (πρβλ. στ. 37). Και τι έκαναν στις ημέρες του Νώε; Απλώς τα κανονικά και καθημερινά πράγματα της ζωής, όπως πάντα: «έτρωγαν και έπιναν, παντρεύονταν και πάντρευαν» (στ. 38). Ας το λάβουμε υπόψη μας αυτό: ο Θεός είναι κρυμμένος στη ζωή μας, είναι πάντα εκεί, κρύβεται στις πιο συνηθισμένες και καθημερινές καταστάσεις της ζωής μας. Δεν έρχεται σε καταπληκτικά γεγονότα, αλλά στα καθημερινά πράγματα, φανερώνεται στις καταστάσεις της κάθε μέρας. Αυτός είναι εκεί, στην καθημερινή μας δουλειά, σε μια περιστασιακή συνάντηση, στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που έχει ανάγκη, ακόμη κι όταν αντιμετωπίζουμε μέρες που φαίνονται γκρίζες και μονότονες, ο Κύριος είναι εκεί, και μας καλεί, μας μιλάει και εμπνέει τις πράξεις μας.
Ωστόσο, υπάρχει ένα δεύτερο ερώτημα: πώς να αναγνωρίσουμε και να υποδεχτούμε τον Κύριο; Πρέπει να είμαστε ξύπνιοι, προσεκτικοί, σε εγρήγορση. Ο Ιησούς μας προειδοποιεί: υπάρχει ο κίνδυνος να μην αντιληφθούμε τον ερχομό Του και να είμαστε απροετοίμαστοι στην επίσκεψή Του. Έχω αναφέρει και άλλες φορές αυτό που έλεγε ο Ιερός Αυγουστίνος: «Φοβάμαι τον Κύριον που περνάει» (Serm. 88,14.13), δηλαδή φοβάμαι Αυτός να περάσει κι εγώ να μην Τον αναγνωρίσω! Μάλιστα, για εκείνους τους ανθρώπους της εποχής του Νώε, ο Ιησούς λέει ότι έτρωγαν και έπιναν «και δεν κατάλαβαν τίποτα, ώσπου ήρθε ο κατακλυσμός και τους αφάνισε όλους» (στ. 39). Ας το προσέξουμε αυτό: δεν κατάλαβαν τίποτα! Ήταν απασχολημένοι με τις υποθέσεις τους και δεν κατάλαβαν ότι επρόκειτο να έρθει ο κατακλυσμός. Επιπλέον, ο Ιησούς λέει ότι, όταν Αυτός έρθει, «από δύο ανθρώπους που θα βρεθούν στο χωράφι, ο ένας θα σωθεί κι ο άλλος θα χαθεί» (στ. 40). Τι σημαίνει αυτό; Ποιά είναι η διαφορά; Απλά ότι ο ένας ήταν σε εγρήγορση, περίμενε, ήταν ικανός να αντιληφθεί την παρουσία του Θεού στην καθημερινή ζωή. Ο άλλος, αντιθέτως, είχε αλλού την προσοχή του και δεν αντιλήφθηκε τίποτα.
Αδελφοί και αδελφές, αυτή την Περίοδο της Παρουσίας, ας βγούμε από τον λήθαργο κι ας ξυπνήσουμε από τον ύπνο! Ας προσπαθήσουμε να αναρωτηθούμε: έχω επίγνωση αυτού που βιώνω, είμαι προσεκτικός, είμαι ξύπνιος; Προσπαθώ να αναγνωρίσω την παρουσία του Θεού στις καθημερινές καταστάσεις ή είμαι αποσπασμένος και κάπως παρασυρμένος από τα πράγματα; Αν δεν προσέξουμε τον ερχομό Του σήμερα, θα είμαστε απροετοίμαστοι όταν έρθει στο τέλος των αιώνων. Επομένως, αδελφοί και αδελφές, ας παραμείνουμε σε εγρήγορση! Περιμένοντας να έρθει ο Κύριος, περιμένοντας τον Κύριο να μας πλησιάσει, διότι είναι εδώ, αλλά περιμένοντας με προσοχή. Και η Αγία Θεοτόκος, η Γυναίκα της αναμονής, που ήξερε να αντιληφθεί το πέρασμα του Θεού στην ταπεινή και κρυφή ζωή της Ναζαρέτ και Τον δέχτηκε στα σπλάχνα της, ας μας βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι να είμαστε προσεκτικοί για να αναμένουμε τον Κύριο, ο οποίος είναι ανάμεσά μας και περνάει.
———————–
Μετάφραση: π.Λ