Angelus, Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Σήμερα το Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας (Μτ 4,12-23) διηγείται την κλήση των πρώτων μαθητών οι οποίοι, στη θάλασσα της Γαλιλαίας, άφησαν τα πάντα για να ακολουθήσουν τον Ιησού. Μερικοί από αυτούς τον είχαν ήδη γνωρίσει, χάρη στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, και ο Θεός είχε βάλει μέσα τους τον σπόρο της πίστης (πρβλ. Ιω 1,35-39). Και τώρα επιστρέφει να τους αναζητήσει εκεί όπου ζουν και εργάζονται. Και αυτή τη φορά τους απευθύνει ένα άμεσο κάλεσμα: «Ακολουθήστε με!» (Μτ 4,19). Και αυτοί «αμέσως άφησαν τα δίχτυα τους και τον ακολούθησαν» (στ. 20). Ας σταματήσουμε σε αυτή τη σκηνή: είναι η στιγμή της αποφασιστικής συνάντησης με τον Ιησού, αυτή που θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή και που εισέρχεται στο Ευαγγέλιο. Από τότε ακολουθούν τον Ιησού και, για να τον ακολουθήσουν, αφήνουν.

Αφήνουν για να ακολουθήσουν. Είναι πάντα έτσι με τον Ιησού. Κάποιος μπορεί να αρχίσει να νιώθει τη γοητεία του, ίσως χάρη στους άλλους. Έπειτα η γνωριμία μπορεί να γίνει πιο προσωπική και να ανάψει ένα φως στην καρδιά. Γίνεται κάτι όμορφο να το μοιράζεσαι: «Ξέρεις, εκείνο το απόσπασμα από το Ευαγγέλιο με εντυπωσίασε, εκείνη η εμπειρία με άγγιξε». Αυτό θα έκαναν και οι πρώτοι μαθητές (πρβλ. Ιω 1,40-42). Όμως αργά ή γρήγορα έρχεται η στιγμή που πρέπει να αφήσεις για να τον ακολουθήσεις (πρβλ. Λκ 11,27-28). Και εκεί πρέπει να αποφασίσεις: αφήνω πίσω μου κάποιες βεβαιότητες και φεύγω για μια νέα περιπέτεια ή θα μείνω εδώ που είμαι; Είναι μια αποφασιστική στιγμή για κάθε χριστιανό, γιατί εδώ διακυβεύεται το νόημα όλων των άλλων. Αν κάποιος δεν βρει το θάρρος να ξεκινήσει, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει θεατής της ίδιας του της ύπαρξης και να ζήσει την πίστη του ελλειμματικά.

Το να είσαι με τον Ιησού, επομένως, απαιτεί το θάρρος να αφήσεις. Τι; Ασφαλώς τα πάθη μας και τις αμαρτίες μας, που είναι σαν άγκυρες οι οποίες μας κρατούν στην ακτή και μας εμποδίζουν να σαλπάρουμε. Αλλά πρέπει επίσης να αφήσουμε πίσω ό,τι μας εμποδίζει να ζήσουμε πλήρως, όπως τους φόβους, τους εγωιστικούς υπολογισμούς, τις εγγυήσεις για να παραμείνουμε ασφαλείς ζώντας με μετριότητα. Και πρέπει επίσης να εγκαταλείψουμε τον χρόνο που χάνουμε σε τόσα άχρηστα πράγματα.

Πόσο όμορφο είναι να τα αφήνεις όλα αυτά για να ζεις, για παράδειγμα, το κοπιαστικό αλλά ανταποδοτικό ρίσκο της υπηρεσίας, ή να αφιερώνεις χρόνο στην προσευχή, ώστε να μεγαλώνεις σε φιλία με τον Κύριο. Σκέφτομαι μια νέα οικογένεια, που αφήνει την ήσυχη ζωή για να ανοιχτεί στην απρόβλεπτη και όμορφη περιπέτεια της μητρότητας και της πατρότητας: είναι θυσία, αλλά αρκεί μια ματιά στα παιδιά για να καταλάβεις ότι ήταν σωστό να αφήσεις συγκεκριμένους ρυθμούς και ανέσεις.

Σκέφτομαι ορισμένα επαγγέλματα, για παράδειγμα έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία υγείας που άφησαν τόσο ελεύθερο χρόνο για να μελετήσουν και να προετοιμαστούν, και που τώρα κάνουν καλό αφιερώνοντας πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας, πολλές σωματικές και πνευματικές δυνάμεις στους αρρώστους. Εν ολίγοις, για να πραγματώσουμε τη ζωή είναι απαραίτητο να αποδεχθούμε την πρόκληση να αφήσουμε. Σε αυτό ο Ιησούς προσκαλεί τον καθένα μας σήμερα.

Και σας αφήνω με μερικές ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Πρώτα απ’ όλα: θυμάμαι μια «δυνατή στιγμή» στην οποία να έχω ήδη γνωρίσει τον Ιησού; Και κάτι όμορφο και σημαντικό που συνέβη στη ζωή μου για να αφήσω άλλα λιγότερο σημαντικά πράγματα; Και σήμερα, υπάρχει κάτι που ο Ιησούς μου ζητά να εγκαταλείψω; Ποια είναι τα υλικά πράγματα, οι τρόποι σκέψης, οι συνήθειες που πρέπει να αφήσω για να του πω πραγματικά «ναι»;

Είθε η Παναγία να μας βοηθήσει να πούμε, όπως αυτή, ένα πλήρες «ναι» στον Θεό, να ξέρουμε να αφήσουμε κάτι για να τον ακολουθήσουμε καλύτερα.

——————-

Μετάφραση: π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου