ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 21 Αυγούστου 2022
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!
Στο απόσπασμα από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας αυτής της Κυριακής, κάποιος ρωτά τον Ιησού: «Κύριε, είναι λίγοι αυτοί που θα σωθούν;». Και ο Κύριος απαντά: «Εσείς αγωνιστείτε να μπείτε από τη στενή πύλη» (Λκ 13,24). Η στενή πύλη είναι μια εικόνα που θα μπορούσε να μας τρομάξει, σαν η σωτηρία να προοριζόταν μόνο για λίγους εκλεκτούς ή για τους τέλειους. Αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα μας δίδαξε ο Ιησούς σε πολλές περιπτώσεις. Και μάλιστα λίγο μετά βεβαιώνει: «Θα έρθουν άνθρωποι από την ανατολή και τη δύση, απ’ το βορρά και το νότο και θα καθίσουν στο τραπέζι της βασιλείας του Θεού» (στ. 29). Αυτή λοιπόν η πύλη είναι στενή, αλλά είναι ανοιχτή σε όλους! Μην το ξεχνάτε αυτό: σε όλους! Η πύλη είναι ανοιχτή σε όλους!
Αλλά για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή τη στενή πύλη, πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι. Ο Ιησούς αντλεί την εικόνα από τη ζωή της εποχής και μάλλον αναφέρεται στο γεγονός σύμφωνα με το οποίο, όταν έπεφτε το βράδυ, οι πύλες της πόλης έκλειναν και μόνο μία παρέμενε ανοιχτή, η μικρότερη και στενότερη: για να επιστρέψεις στο σπίτι μπορούσες να περάσεις μόνο από εκεί.
Ας σκεφτούμε λοιπόν εκείνο που ο Ιησούς λέει: «Εγώ είμαι η θύρα· αν κάποιος εισέλθει μέσα από μένα, θα σωθεί» (Ιω 10,9). Σημαίνει ότι για να εισέλθει κανείς στη ζωή του Θεού, στη σωτηρία, πρέπει να περάσει μέσα από Αυτόν, όχι από άλλον, από Αυτόν. Να δεχτεί Αυτόν και τον λόγο Του. Όπως για να μπει κάποιος στην πόλη έπρεπε να «μετρηθεί» με τη μόνη στενή πύλη που έμενε ανοιχτή, έτσι και η ζωή του χριστιανού είναι μια ζωή «στα μέτρα του Χριστού», που φτιάχτηκε και διαμορφώθηκε σύμφωνα με Αυτόν. Σημαίνει ότι το μέτρο είναι ο Ιησούς και το Ευαγγέλιό Του: όχι αυτό που σκεφτόμαστε εμείς, αλλά αυτό που μας λέει Εκείνος. Και τότε πρόκειται για μια στενή πύλη όχι επειδή προορίζεται για λίγους, όχι, αλλά επειδή το να είσαι του Ιησού σημαίνει να τον ακολουθείς, να αφιερώνεις τη ζωή του στην αγάπη, στην υπηρεσία και στην αυτοπροσφορά όπως έκανε Αυτός, ο οποίος πέρασε από τη στενή πύλη του σταυρού. Εισερχόμενοι στο σχέδιο ζωής που μας προτείνει ο Θεός, αυτό απαιτεί να περιορίσουμε τον χώρο του εγωισμού, να μειώσουμε την αλαζονεία της αυτάρκειας, να χαμηλώσουμε τα ύψη της υπερηφάνειας και της υπεροψίας και να νικήσουμε την τεμπελιά για να περάσουμε μέσα από το ρίσκο της αγάπης, ακόμη και όταν αυτό συνεπιφέρει τον σταυρό.
Ας σκεφτούμε, για να είμαστε συγκεκριμένοι, τις καθημερινές χειρονομίες αγάπης που κάνουμε με κόπο: ας σκεφτούμε τους γονείς που αφιερώνονται στα παιδιά τους κάνοντας θυσίες και χάνοντας τον δικό τους χρόνο. Ας σκεφτούν αυτούς που φροντίζουν τους άλλους και όχι μόνο τα δικά τους συμφέροντα: πόσοι άνθρωποι είναι έτσι, καλοί άνθρωποι; Ας σκεφτούμε αυτούς που αναλώνονται στην υπηρεσία των ηλικιωμένων, των πιο φτωχών και των πιο ευάλωτων. Ας σκεφτούμε αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται με αφοσίωση, υπομένοντας κακουχίες και ίσως παρεξηγήσεις. Ας σκεφτούμε αυτούς που υποφέρουν λόγω της πίστης, αλλά συνεχίζουν να προσεύχονται και να αγαπούν. Ας σκεφτούμε πόσοι, αντί να ακολουθούν τα δικά τους ένστικτα, απαντούν στο κακό με καλό, βρίσκουν τη δύναμη να συγχωρούν και το κουράγιο να ξεκινήσουν από την αρχή. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα ανθρώπων που δεν επιλέγουν τη φαρδιά πόρτα της δικής τους άνεσης, αλλά τη στενή πόρτα του Ιησού, μιας ζωής που αναλώνεται στην αγάπη. Αυτούς, λέει ο Κύριος σήμερα, θα τους αναγνωρίσει ο Πατέρας πολύ περισσότερο από εκείνους που πιστεύουν ότι έχουν ήδη σωθεί και, στην πραγματικότητα, στη ζωή είναι «εργάτες της αδικίας» (Λκ 13,27).
Αδελφοί και αδελφές, εμείς με ποια πλευρά θέλουμε να είμαστε; Προτιμάμε τον εύκολο τρόπο να σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας ή επιλέγουμε τη στενή πόρτα του Ευαγγελίου, που βάζει σε κρίση τον εγωισμό μας αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να αποδεχτούμε την αληθινή ζωή που προέρχεται από τον Θεό και μας κάνει ευτυχισμένους; Σε ποια πλευρά είμαστε; Είθε η Παναγία, που ακολούθησε τον Ιησού στον σταυρό, να μας βοηθήσει να μετρήσουμε τη ζωή μας πάνω Του, για να εισέλθουμε στην πλήρη και αιώνια ζωή.
———————-
Μετάφραση: π.Λ