Angelus, Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία έχει γίνει τόσο σοβαρή, καταστροφική και απειλητική που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Στο θέμα αυτό, σήμερα, θα ήθελα να αφιερώσω ολόκληρη τη σκέψη μου πριν το «Άγγελος Κυρίου». Πράγματι, αυτή η τρομερή και ασύλληπτη πληγή της ανθρωπότητας, αντί να θεραπεύεται, συνεχίζει να αιμορραγεί όλο και περισσότερο, με κίνδυνο να διευρυνθεί.

Οι ποταμοί αίματος και δακρύων που χύθηκαν τους τελευταίους μήνες με συνταράζουν. Μου προκαλούν πόνο τα χιλιάδες θύματα, ιδιαιτέρως τα παιδιά, και οι πολλές καταστροφές, που άφησαν πολλούς ανθρώπους και οικογένειες άστεγους και απειλούν με το κρύο και την πείνα τεράστιες περιοχές. Ορισμένες ενέργειες δεν μπορούν ποτέ να δικαιολογηθούν, ποτέ! Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο κόσμος μαθαίνει τη γεωγραφία της Ουκρανίας μέσω ονομάτων όπως Μπούκα, Ιρπίν, Μαριούπολη, Ιζιουμ, Ζαπορίνια, και άλλες τοποθεσίες, που έχουν γίνει τόποι απερίγραπτου πόνου και φόβου. Και τι να πω για το γεγονός ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την πυρηνική απειλή; Είναι παράλογο.

Τι πρόκειται να συμβεί ακόμα; Πόσο αίμα πρέπει ακόμα να κυλήσει για να καταλαβαίνουμε ότι ο πόλεμος δεν είναι ποτέ λύση, αλλά μόνο καταστροφή; Στο όνομα του Θεού και στο όνομα της αίσθησης ανθρωπιάς που κατοικεί σε κάθε καρδιά, ανανεώνω την έκκλησή μου για άμεση κατάπαυση του πυρός. Ας παύσουμε τα όπλα μας και ας αναζητήσουμε τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων ικανών να οδηγήσουν σε λύσεις που δεν επιβάλλονται με τη βία, αλλά έχουν συμφωνηθεί, είναι δίκαιες και σταθερές. Και έτσι θα είναι, αν είναι θεμελιωμένες στον σεβασμό της ιερής αξίας της ανθρώπινης ζωής, καθώς και της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, καθώς και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των δίκαιων ανησυχιών.

Θλίβομαι βαθύτατα για τη σοβαρή κατάσταση που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, με περαιτέρω ενέργειες που είναι αντίθετες με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Πράγματι, αυξάνει ο κίνδυνος μιας πυρηνικής κλιμάκωσης, σε σημείο να φοβόμαστε ανεξέλεγκτες και καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως.

Η έκκλησή μου απευθύνεται πρωτίστως στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρακαλώντας τον να σταματήσει, για την αγάπη του λαού του, αυτή την αλυσίδα βίας και θανάτου. Από την άλλη πλευρά, θλίβομαι για τα τεράστια δεινά που υφίσταται ο ουκρανικός πληθυσμός μετά την επίθεση: απευθύνω μια εξίσου θαρραλέα έκκληση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας να είναι ανοιχτός σε σοβαρές ειρηνευτικές προτάσεις. Σε όλους τους πρωταγωνιστές της διεθνούς ζωής και στους πολιτικούς ηγέτες των εθνών, ζητώ επίμονα να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τερματιστεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος, χωρίς να εμπλακούν σε επικίνδυνες κλιμακώσεις, και να προωθήσουν και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες διαλόγου. Σας παρακαλώ, ας αφήσουμε τις νεότερες γενιές να αναπνεύσουν τον υγιή αέρα της ειρήνης, όχι τον μολυσμένο αέρα του πολέμου, που είναι τρέλα!

Μετά από επτά μήνες εχθροπραξιών, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά εργαλεία, ακόμη και αυτά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, για να τερματιστεί αυτή η τρομερή τραγωδία. Ο πόλεμος από μόνος του είναι λάθος και φρίκη!

Έχουμε εμπιστοσύνη στην ευσπλαχνία του Θεού, που μπορεί να αλλάξει τις καρδιές, καθώς και στη μητρική μεσιτεία της Βασίλισσας της Ειρήνης, τη στιγμή που υψώνεται η Παράκληση στην Παναγία του Ροδαρίου της Πομπηίας, ενωμένοι πνευματικά με τους πιστούς που συγκεντρώνονται κοντά της Προσκύνημά της, και σε πολλά μέρη του κόσμου.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου