Angelus, Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

 

Το Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας ολοκληρώνεται με μια ανησυχητική ερώτηση του Ιησού: «Όταν έρθει ο Υιός του ανθρώπου, θα βρει την πίστη πάνω στη γη;» (Λκ 18,8). Σαν να λέει: όταν έρθω στο τέλος της ιστορίας -αλλά, μπορούμε να σκεφτούμε, ακόμη και τώρα, αυτή τη στιγμή της ζωής- θα βρω λίγη πίστη σε σας, στον κόσμο σας; Είναι μια σοβαρή ερώτηση. Ας φανταστούμε ότι ο Κύριος έρχεται στη γη σήμερα: θα έβλεπε, δυστυχώς, πολλούς πολέμους, πολύ φτώχεια, πολλές ανισότητες, και ταυτόχρονα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα, σύγχρονα μέσα και ανθρώπους που τρέχουν διαρκώς, χωρίς να σταματούν ποτέ. Θα έβρισκε, όμως, αυτούς που του αφιερώνουν χρόνο και αγάπη, που τον βάζουν στην πρώτη θέση; Και προπάντων ας αναρωτηθούμε: τι θα έβρισκε σε μένα, αν ερχόταν ο Κύριος σήμερα, τι θα έβρισκε σε μένα, στη ζωή μου, στην καρδιά μου; Ποιες προτεραιότητες στη ζωή μου θα έβλεπε;

Εμείς, συχνά, εστιάζουμε σε πολλά επείγοντα αλλά περιττά πράγματα, ασχολούμαστε και ανησυχούμε για πολλές δευτερεύουσες πραγματικότητες. Και ίσως, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, παραμελούμε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και αφήνουμε την αγάπη μας για τον Θεό να ψυχρανθεί, να κρυώσει σιγά σιγά. Σήμερα ο Ιησούς μας προσφέρει το φάρμακο για να θερμάνουμε μια χλιαρή πίστη. Και ποιο είναι το φάρμακο; Η προσευχή. Η προσευχή είναι το φάρμακο της πίστης, το τονωτικό της ψυχής. Ωστόσο, πρέπει να είναι μια σταθερή προσευχή. Εάν πρέπει να ακολουθήσουμε μια θεραπεία για να νιώσουμε καλύτερα, είναι σημαντικό να την τηρούμε καλά, να παίρνουμε τα φάρμακα με τον σωστό τρόπο και έγκαιρα, με σταθερότητα και τακτικότητα.

Σε όλα στη ζωή υπάρχει ανάγκη για αυτό. Ας σκεφτούμε ένα φυτό που διατηρούμε στο σπίτι: πρέπει να το φροντίζουμε με συνέπεια κάθε μέρα, δεν μπορούμε να το πνίξουμε στο νερό και μετά να το αφήνουμε χωρίς νερό για εβδομάδες! Πολύ περισσότερο για την προσευχή: δεν μπορείς να ζεις μόνο δυνατές στιγμές ή έντονες συγκινήσεις κάθε τόσο, και μετά να «πέφτεις σε χειμερία νάρκη». Η πίστη μας θα αποξηρανθεί. Υπάρχει ανάγκη για το καθημερινό νερό της προσευχής, υπάρχει ανάγκη για χρόνο αφιερωμένο στον Θεό, για να μπορέσει Αυτός να μπει στον χρόνο μας, στην ιστορία μας. Έχουμε ανάγκη από συνεχείς στιγμές κατά τις οποίες να του ανοίγουμε την καρδιά μας, ώστε Αυτός να μπορεί να μας ποτίζει καθημερινά με αγάπη, ειρήνη, χαρά, δύναμη, ελπίδα: δηλαδή, να τρέφει την πίστη μας.

Για τον λόγο αυτό ο Ιησούς μιλάει σήμερα στους μαθητές Του -σε όλους, όχι μόνο σε κάποιους!- για την ανάγκη να προσευχόμαστε πάντοτε και να μην αποκάμνουμε στην προσευχή (βλ. στ.1). Θα μπορούσε όμως κάποιος να έχει την ένσταση: «Μα πώς μπορώ να το κάνω; Δεν μένω σε μοναστήρι, δεν έχω πολύ χρόνο να προσευχηθώ!». Ίσως σε αυτή η δυσκολία, που είναι αληθινή, μπορεί να έρθει βοήθεια από μια σοφή πνευματική πρακτική, που σήμερα έχει κάπως ξεχαστεί, την οποία γνωρίζουν καλά οι παππούδες μας, κυρίως οι γιαγιάδες: είναι αυτή των σύντομων επικλήσεων. Το όνομα είναι κάπως ξεπερασμένο, αλλά η ουσία είναι καλή. Περί τίνος πρόκειται; Πρόκειται για πολύ σύντομες προσευχές, εύκολες στην απομνημόνευση, τις οποίες μπορούμε να επαναλαμβάνουμε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά τις διάφορες δραστηριότητες, για να μείνουμε «συντονισμένοι» με τον Κύριο.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Μόλις ξυπνήσουμε μπορούμε να πούμε: «Κύριε, σε ευχαριστώ και σου προσφέρω αυτή την ημέρα»: αυτή είναι μια μικρή προσευχή. Μετά, πριν από μια δραστηριότητα, μπορούμε να επαναλάβουμε: «Έλα, Άγιο Πνεύμα». Και μεταξύ μιας εργασίας και της άλλης να προσεύχεσαι έτσι: «Ιησού, σε εμπιστεύομαι. Ιησού, σε αγαπώ». Μικρές προσευχούλες αλλά που μας κρατούν σε επαφή με τον Κύριο. Πόσες φορές στέλνουμε sms στους ανθρώπους που αγαπάμε! Ας το κάνουμε κι εμείς με τον Κύριο, για να μείνει η καρδιά συνδεδεμένη μαζί Του. Και ας μην ξεχνάμε να διαβάζουμε τις απαντήσεις Του. Ο Κύριος πάντα απαντά. Που τις βρίσκουμε; Στο Ευαγγέλιο, το οποίο να το κρατάμε πάντα στο χέρι και να το ανοίγουμε κάθε μέρα μερικές φορές, για να λαμβάνουμε έναν Λόγο ζωής που απευθύνεται σε εμάς.

Και επαναλαμβάνω αυτή τη συμβουλή που έχω δώσει πολλές φορές: να έχετε ένα μικρό Ευαγγέλιο τσέπης, στην τσέπη σας, στην τσάντα σας, και έτσι όταν θα έχετε ένα λεπτό, ανοίξτε και διαβάστε κάτι, και ο Κύριος θα απαντήσει.

Η Παναγία, που ήταν πιστή στο να ακούει, ας μας διδάσκει την τέχνη να προσευχόμαστε πάντοτε, χωρίς να κουραζόμαστε.

———————–

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου