ANGELUS: Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας αυτής της Β’ Κυριακής της Τεσσαρακοστής διηγείται τη Μεταμόρφωση του Ιησού (βλ. Λκ 9,28-36). Αυτός, ενώ προσεύχεται σε ένα υψηλό όρος, αλλάζει όψη, το ένδυμά του γίνεται λευκό και αστραφτερό, και στο φως της δόξας του εμφανίζονται ο Μωυσής και ο Ηλίας, οι οποίοι μιλούν μαζί Του για το Πάσχα που τον περιμένει στην Ιερουσαλήμ, δηλαδή για τα Άγια Πάθη, τον Θάνατο και την Ανάστασή Του.

Μάρτυρες αυτού του εκπληκτικού γεγονότος είναι οι απόστολοι Πέτρος, Ιωάννης και Ιάκωβος, που ανέβηκαν στο όρος με τον Ιησού. Εμείς τους φανταζόμαστε με ορθάνοιχτα μάτια μπροστά στο μοναδικό αυτό θέαμα. Και σίγουρα έτσι θα ήταν. Όμως ο Ευαγγελιστής Λουκάς σημειώνει ότι «ο Πέτρος και οι σύντροφοί του είχαν πέσει σε ύπνο βαρύ» και ότι «όταν ξύπνησαν» είδαν τη δόξα του Ιησού (βλ. στ. 32). Ο ύπνος των τριών μαθητών εμφανίζεται σαν μια παράφωνη νότα. Οι ίδιοι απόστολοι, έπειτα, θα κοιμηθούν και στη Γεθσημανή, κατά την αγωνιώδη προσευχή του Ιησού, ο οποίος τους είχε ζητήσει να αγρυπνούν (βλ. Μκ 14,37-41). Μας εκπλήσσει αυτή η υπνηλία σε τόσο σημαντικές στιγμές.

Αλλά διαβάζοντας προσεκτικά, βλέπουμε ότι ο Πέτρος, ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος κοιμούνται πριν αρχίσει η Μεταμόρφωση, δηλαδή ακριβώς ενώ ο Ιησούς είναι σε προσευχή. Το ίδιο θα γίνει και στη Γεθσημανή. Προφανώς πρόκειται για μια προσευχή που παρατεινόταν για πολύ ώρα, στη σιωπή και την ησυχία. Μπορούμε να σκεφτούμε ότι στην αρχή προσεύχονταν κι αυτοί, μέχρι που επικράτησε η κούραση και ο ύπνος.

Αδελφοί και αδελφές, αυτός ο άκαιρος ύπνος δεν μοιάζει μήπως με τόσους πολλούς δικούς μας ύπνους που μας έρχονται σε στιγμές που ξέρουμε ότι είναι σημαντικές; Ίσως το βράδυ, όταν θα θέλαμε να προσευχηθούμε, να περάσουμε λίγο χρόνο με τον Ιησού μετά από μια μέρα γεμάτη χίλια τρεχάματα και υποχρεώσεις. Ή όταν είναι η ώρα να ανταλλάξουμε λίγα λόγια με την οικογένεια και δεν έχουμε πια τη δύναμη. Θα θέλαμε να είμαστε πιο ξύπνιοι, πιο προσεκτικοί, να συμμετέχουμε, να μην χάνουμε πολύτιμες ευκαιρίες, αλλά δεν τα καταφέρνουμε, ή τα καταφέρνουμε μερικώς και λίγο.

Η έντονη περίοδος της Τεσσαρακοστής είναι μια ευκαιρία υπό αυτή την έννοια. Είναι μια περίοδος κατά την οποία ο Θεός θέλει να μας ξυπνήσει από τον εσωτερικό λήθαργο, από αυτή την υπνηλία που δεν αφήνει το Πνεύμα να εκφραστεί. Διότι -ας το θυμόμαστε καλά- το να κρατάμε την καρδιά ξύπνια δεν εξαρτάται μόνο από εμάς: είναι μια χάρη, και πρέπει να τη ζητήσουμε. Οι τρεις μαθητές του Ευαγγελίου το αποδεικνύουν: ήταν καλοί, είχαν ακολουθήσει τον Ιησού στο όρος, αλλά με τις δικές τους δυνάμεις δεν μπορούσαν να μείνουν ξύπνιοι. Αυτό συμβαίνει και σ’ εμάς. Όμως ξυπνούν ακριβώς κατά τη Μεταμόρφωση. Μπορούμε να σκεφτούμε ότι ήταν το φως του Ιησού που τους σήκωσε από τον ύμνο. Όπως αυτοί, χρειαζόμαστε κι εμείς το φως του Θεού, που μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Μας ελκύει, μας αφυπνίζει, αναζωπυρώνει την επιθυμία και τη δύναμη να προσευχηθούμε, να κοιτάξουμε μέσα μας και να αφιερώσουμε χρόνο στους άλλους. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κούραση του σώματος με τη δύναμη του Πνεύματος του Θεού. Και όταν δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό, πρέπει να πούμε στο Άγιο Πνεύμα: «Βοήθησέ μας, έλα, έλα Άγιο Πνεύμα. Βοηθήσέ με: θέλω να συναντήσω τον Ιησού, θέλω να είμαι προσεκτικός, ξύπνιος». Να ζητήσουμε από το Άγιο Πνεύμα να μας βγάλει από αυτή την υπνηλία που μας εμποδίζει να προσευχόμαστε.

Αυτή την περίοδο της Τεσσαρακοστής, μετά τους κόπους της κάθε μέρας, καλό θα μας κάνει να μην σβήσουμε το φως στο δωμάτιο χωρίς να σταθούμε κάτω από το φως του Θεού. Ας προσευχηθούμε λιγάκι πριν κοιμηθούμε. Ας δώσουμε στον Κύριο την ευκαιρία να μας εκπλήξει και να αφυπνίσει την καρδιά μας. Μπορούμε να το κάνουμε, για παράδειγμα, ανοίγοντας το Ευαγγέλιο, αφήνοντας τον εαυτό μας να εκπλαγεί από τον Λόγο του Θεού, διότι η Γραφή φωτίζει τα βήματά μας και κάνει την καρδιά μας να καίγεται. Ή μπορούμε να κοιτάξουμε τον Εσταυρωμένο και να θαυμάσουμε την τρελή αγάπη του Θεού, που δεν κουράζεται ποτέ και έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τις μέρες μας, να τους δώσει ένα νέο νόημα, ένα διαφορετικό φως, ένα απροσδόκητο φως.

Είθε η Παναγία να μας βοηθήσει να κρατήσουμε ξύπνια την καρδιά μας για να δεχτούμε αυτόν τον καιρό της χάριτος που μας προσφέρει ο Θεός.

____________________________________

Μετά το Άγγελος Κυρίου

Αδελφοί και αδελφές, μόλις προσευχηθήκαμε στην Παναγία. Αυτή την εβδομάδα, η πόλη που φέρει το όνομά της, η Μαριούπολη, έχει γίνει μια μαρτυρική πόλη στον οδυνηρό πόλεμο που καταστρέφει την Ουκρανία. Μπροστά στη βαρβαρότητα της δολοφονίας παιδιών, αθώων ανθρώπων και ανυπεράσπιστων πολιτών, δεν υπάρχουν στρατηγικοί λόγοι που να ισχύουν: πρέπει μόνο να σταματήσει η απαράδεκτη ένοπλη επίθεση, προτού μετατρέψει τις πόλεις σε νεκροταφεία. Με πόνο στην καρδιά, ενώνω τη φωνή μου με αυτή των απλών ανθρώπων, που εκλιπαρούν να σταματήσει ο πόλεμος. Στο όνομα του Θεού, ακούστε την κραυγή αυτών που υποφέρουν και βάλτε τέλος στους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις! Εστιάστε πραγματικά και αποφασιστικά στη διαπραγμάτευση, και οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ας είναι αποτελεσματικοί και ασφαλείς. Στο όνομα του Θεού, σας ζητώ: σταματήστε αυτή τη σφαγή!

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να προτρέψω στη υποδοχή των πολλών προσφύγων, στους οποίους είναι παρών ο Χριστός, και να ευχαριστήσω για το μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί. Παρακαλώ όλες τις εκκλησιαστικές επαρχίες και τις μοναστικές κοινότητες να αυξήσουν τις στιγμές προσευχής για την ειρήνη. Ο Θεός είναι μόνο Θεός της ειρήνης, δεν είναι Θεός του πολέμου, και όσοι υποστηρίζουν τη βία βεβηλώνουν το όνομά Του. Τώρα ας προσευχηθούμε σιωπηλά για όσους υποφέρουν και ώστε ο Θεός να μεταστρέψει τις καρδιές σε μια σταθερή θέληση για ειρήνη.

[…]

Εύχομαι σε όλους καλή Κυριακή και, σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε να προσευχηθείτε για μένα. Καλό γεύμα και εις το επανιδείν.

———————-

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη