ANGELUS, Κυριακής 7 Αυγούστου 2022


ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

 ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2022


Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας, ο Ιησούς μιλάει στους μαθητές για να τους καθησυχάσει για κάθε φόβο και να τους καλέσει να είναι σε εγρήγορση. Υπάρχουν δύο βασικές προτροπές που τους απευθύνει: η πρώτη είναι «μη φοβάσαι, μικρό ποίμνιο» (Λκ 12,32), η δεύτερη «να είστε έτοιμοι» (στ. 35). «Μη φοβάσαι» και «να είστε έτοιμοι». Αυτές είναι δύο λέξεις-κλειδιά για να νικήσουμε τους φόβους που μερικές φορές μας παραλύουν και να ξεπεράσουμε τον πειρασμό μιας παθητικής, κοιμισμένης ζωής. «Μη φοβάσαι» και «να είστε έτοιμοι»: ας σταθούμε σε αυτές τις δύο προσκλήσεις.

Μην φοβάσαι. Εν πρώτοις ο Ιησούς ενθαρρύνει τους μαθητές. Μόλις τελείωσε να τους μιλάει για τη στοργική και γεμάτη πρόνοια φροντίδα του Πατέρα, ο οποίος νοιάζεται για τα κρίνα των αγρών και τα πουλιά του ουρανού και, επομένως, ακόμη περισσότερο για τα παιδιά Του. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε και να ταραζόμαστε: η ιστορία μας είναι σταθερά στα χέρια του Θεού. Μας ενθαρρύνει αυτή η πρόσκληση του Ιησού ώστε να μην φοβόμαστε. Μερικές φορές, πράγματι, αισθανόμαστε φυλακισμένοι σε ένα αίσθημα αποθάρρυνσης και άγχους: είναι ο φόβος να μην πετύχουμε, να μην μας αναγνωρίσουν και να μην μας αγαπήσουν, ο φόβος να μην μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας τα σχέδιά μας, να μην είμαστε ποτέ ευτυχισμένοι, και ούτω καθεξής. Και τότε αγωνιζόμαστε να βρούμε λύσεις, να βρούμε χώρο για να αναδυθούμε, να συσσωρεύουμε αγαθά και πλούτη, να αποκτήσουμε ασφάλεια. Και πώς καταλήγουμε; Καταλήγουμε να ζούμε σε διαρκή άγχος και ανησυχία. Ο Ιησούς, από την άλλη, μας καθησυχάζει: μη φοβάστε! Εμπιστευτείτε τον Πατέρα, ο οποίος θέλει να σας δώσει όλα όσα πραγματικά χρειάζεστε. Σας έχει ήδη δώσει τον Υιό του, τη Βασιλεία του, και σας συνοδεύει πάντα με την πρόνοιά Του, φροντίζοντας για σας καθημερινά. Μην φοβάσαι: αυτή είναι η βεβαιότητα στην οποία μπορεί να προσκολληθεί η καρδιά σου! Μη φοβάσαι: μια καρδιά προσκολλημένη σ’ αυτή τη βεβαιότητα. Μην φοβάσαι.

Αλλά το να ξέρουμε ότι ο Κύριος μας προσέχει με αγάπη, δεν μας εξουσιοδοτεί να κοιμηθούμε, να αφήσουμε τον εαυτό μας να τεμπελιάσει! Αντίθετα, πρέπει να είμαστε ξύπνιοι, σε εγρήγορση. Στην πραγματικότητα, να αγαπάς σημαίνει να είσαι προσεκτικός στον άλλον, να γνωρίζεις τις ανάγκες του, να είσαι πρόθυμος να ακούσεις και να δεχτείς, να είσαι έτοιμος.

Η δεύτερη λέξη: «Να είστε έτοιμοι». Είναι η δεύτερη πρόσκληση σήμερα. Είναι χριστιανική σοφία. Ο Ιησούς επαναλαμβάνει αυτή την πρόσκληση πολλές φορές, και σήμερα το κάνει μέσω τριών σύντομων παραβολών, με επίκεντρο έναν ιδιοκτήτη ο οποίος, στην πρώτη παραβολή, επιστρέφει ξαφνικά από τον γάμο, στη δεύτερη δεν θέλει να ξαφνιαστεί από τους κλέφτες, και στην τρίτη επιστρέφει από ένα μεγάλο ταξίδι. Σε όλες αυτές τις παραβολές το μήνυμα είναι το εξής: πρέπει να μένουμε ξύπνιοι, να μην αποκοιμόμαστε, δηλαδή να μην αποσπάται η προσοχή μας, να μην ενδίδουμε στην εσωτερική τεμπελιά, διότι, ακόμη και σε καταστάσεις που δεν το περιμένουμε, έρχεται ο Κύριος. Να έχουμε αυτή την προσοχή στον Κύριο, να μην αποκοιμόμαστε. Πρέπει να μένουμε ξύπνιοι.

Και στο τέλος της ζωής μας θα μας ζητήσει λογαριασμό για τα αγαθά που μας εμπιστεύτηκε. Γι’ αυτόν τον λόγο, το να είσαι σε εγρήγορση σημαίνει και να είσαι υπεύθυνος, δηλαδή να φυλάς και να διαχειρίζεσαι αυτά τα αγαθά με πιστότητα. Έχουμε λάβει τόσα πολλά: τη ζωή, την πίστη, την οικογένεια, τις σχέσεις, την εργασία, αλλά και τα μέρη που ζούμε, την πόλη μας, την πλάση. Έχουμε λάβει τόσα πολλά! Ας προσπαθήσουμε να αναρωτηθούμε: φροντίζουμε αυτή την κληρονομιά που μας άφησε ο Κύριος; Διατηρούμε την ομορφιά τους ή χρησιμοποιούμε τα πράγματα μόνο για τον εαυτό μας και για τη δική μας ευκολία της στιγμής; Πρέπει να σκεφτούμε λίγο αυτό: είμαστε οι φύλακες όσων μας έχουν δοθεί;

Αδελφοί και αδελφές, ας βαδίζουμε χωρίς φόβο, με τη βεβαιότητα ότι ο Κύριος πάντα μας συνοδεύει. Και ας μένουμε ξύπνιοι, για να μην συμβεί να αποκοιμηθούμε ενώ περνάει ο Κύριος. Ο Ιερός Αυγουστίνος έλεγε: «Φοβάμαι μην περάσει ο Κύριος και δεν το αντιληφθώ»· να κοιμηθώ και να μην καταλάβω ότι περνάει ο Κύριος. Μείνετε ξύπνιοι! Ας μας βοηθήσει η Παναγία, η οποία δέχτηκε την επίσκεψη του Κυρίου και, με αμεσότητα και γενναιοδωρία, είπε το δικό της «εδώ είμαι».

———————-

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου