ANGELUS Κυριακής 17 Ιουλίου 2022

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή,17 Ιουλίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Το Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας αυτής της Κυριακής μας παρουσιάζει μια ζωηρή οικιακή εικόνα με τη Μάρθα και τη Μαρία, δύο αδελφές που φιλοξενούν τον Ιησού στο σπίτι τους (βλ. Λκ 10,38-42). Η Μάρθα αρχίζει αμέσως τις ετοιμασίες για να υποδεχθεί τους καλεσμένους, ενώ η Μαρία κάθεται στα πόδια του Ιησού για να τον ακούσει. Τότε η Μάρθα στρέφεται στον Διδάσκαλο και του ζητά να πει στη Μαρία να τον βοηθήσει. Το παράπονο της Μάρθας δεν φαίνεται άτοπο. Αντιθέτως, νιώθουμε ότι έχει δίκιο. Ωστόσο, ο Ιησούς της απαντά: «Μάρθα, Μάρθα, ασχολείσαι και αγωνιάς για πολλά πράγματα, ενώ ένα μόνο ένα χρειάζεται. Η Μαρία διάλεξε την καλή μερίδα, που δεν θα της αφαιρεθεί» (Λκ 10,41-42). Είναι μια εκπληκτική απάντηση. Αλλά ο Ιησούς πολλές φορές ανατρέπει τον τρόπο σκέψης μας. Ας αναρωτηθούμε γιατί ο Κύριος, ενώ εκτιμά τη γενναιόδωρη περιποίηση της Μάρθας, επιβεβαιώνει ότι η στάση της Μαρίας πρέπει να προτιμηθεί.

Η «φιλοσοφία» της Μάρθας φαίνεται να είναι αυτή: πρώτα καθήκον, μετά η ευχαρίστηση. Η φιλοξενία, στην πραγματικότητα, δεν αποτελείται από ωραία λόγια, αλλά απαιτεί να βάλεις το χέρι σου στο φούρνο, να ασχοληθείς με όλα όσα χρειάζεσαι για να κάνεις τον καλεσμένο να νιώσει ευπρόσδεκτος. Αυτό, ο Ιησούς το ξέρει πολύ καλά. Και μάλιστα αναγνωρίζει τoν ζήλο της Μάρθας. Θέλει όμως να της δώσει να καταλάβει ότι υπάρχει μια νέα σειρά προτεραιότητας, διαφορετική από αυτή που ακολουθούσε μέχρι τότε. Η Μαρία ένιωσε ότι υπάρχει μια «καλή μερίδα» στη οποία πρέπει να δοθεί η πρώτη θέση. Όλα τα άλλα έρχονται μετά, σαν ένα ρυάκι νερού που ρέει από την πηγή. Και έτσι ας αναρωτηθούμε: ποια είναι αυτή η «καλή μερίδα»; Είναι το να ακούς τα λόγια του Ιησού. Το Ευαγγέλιο λέει: «Η Μαρία κάθισε στα πόδια του Ιησού και άκουγε τη διδασκαλία του» (στ. 39). Παρατηρούμε: δεν άκουγε όρθια, κάνοντας άλλα πράγματα, αλλά είχε καθίσει στα πόδια του Ιησού. Κατάλαβε ότι Αυτός δεν είναι ένας φιλοξενούμενος σαν τους άλλους. Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι είχε έρθει για να λάβει, γιατί έχει ανάγκη από τροφή και στέγη, αλλά στην πραγματικότητα, ο Διδάσκαλος έχει έρθει για να μας δώσει τον εαυτό του μέσω του λόγου του.

Ο λόγος του Ιησού δεν είναι αφηρημένος, είναι μια διδασκαλία που αγγίζει και διαπλάθει τη ζωή, την αλλάζει, την ελευθερώνει από την αδιαφάνεια του κακού, ικανοποιεί και εμπνέει μια χαρά που δεν φεύγει: ο λόγος του Ιησού είναι η καλή μερίδα, εκείνη που είχε επιλέξει η Μαρία. Γι’ αυτό της δίνει την πρώτη θέση: σταματά και ακούει. Τα υπόλοιπα θα έρθουν αργότερα. Αυτό δεν μειώνει την αξία της πρακτικής φροντίδας, αλλά αυτή δεν πρέπει να προηγείται, αλλά να αναβλύζει από την ακρόαση του λόγου του Ιησού, πρέπει να εμψυχώνεται από το Πνεύμα Του. Διαφορετικά, καταλήγει σε άγχος και αγωνία για πολλά πράγματα, καταλήγει σε στείρο ακτιβισμό.

Αδελφοί και αδελφές, ας εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο των διακοπών, για να σταματήσουμε και να ακούσουμε τον Ιησού. Σήμερα είναι όλο και πιο δύσκολο να βρούμε ελεύθερες στιγμές για να σκεφτούμε και να μελετήσουμε. Για πολλούς ανθρώπους ο ρυθμός της εργασίας είναι φρενήρης, εξουθενωτικός. Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί επίσης να είναι πολύτιμη για να ανοίξουμε το Ευαγγέλιο και να το διαβάσουμε αργά, χωρίς βιασύνη, ένα απόσπασμα κάθε μέρα, ένα μικρό απόσπασμα του Ευαγγελίου. Και τούτο μας κάνει να εισέλθουμε σε αυτή τη δυναμική του Ιησού. Ας θέσουμε ερωτήματα μέσα από αυτές τις σελίδες, ας αναρωτηθούμε πώς πάει η ζωή μας, η ζωή μου, αν είναι σύμφωνη με αυτά που λέει ο Ιησούς ή όχι τόσο πολύ. Ειδικότερα, ας αναρωτηθούμε: όταν ξεκινάω τη μέρα, ρίχνομαι με τα μούτρα στα πράγματα που πρέπει να κάνω ή αναζητώ πρώτα έμπνευση στον Λόγο του Θεού; Μερικές φορές ξεκινάμε τις μέρες αυτόματα, αρχίζουμε να κάνουμε τα πράγματα…όπως οι κότες. Όχι. Πρέπει να ξεκινάμε τις μέρες πρώτα απ’ όλα κοιτάζοντας τον Κύριο, παίρνοντας τον Λόγο του, σύντομα, αλλά να είναι αυτή η έμπνευση της μέρας. Αν το πρωί βγαίνουμε από το σπίτι έχοντας στο μυαλό μας μια λέξη του Ιησού, σίγουρα η μέρα θα αποκτήσει έναν τόνο που θα χαρακτηρίζεται από αυτή τη λέξη, η οποία έχει τη δύναμη να προσανατολίζει τις πράξεις μας σύμφωνα με αυτό που θέλει ο Κύριος.

Είθε η Παναγία να μας μάθει να διαλέγουμε την καλή μερίδα, που δεν θα μας την αφαιρέσουν ποτέ.

——————–

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου