ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΙΔ’
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2025
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
πριν ολοκληρώσουμε αυτή την πολυαναμενόμενη ιεροτελεστία, επιθυμώ να χαιρετήσω και να ευχαριστήσω όλους εσάς που ήρθατε τόσο πολυάριθμοι για να εορτάσετε τους δύο νέους Αγίους: τον Άγιο Πέτρο Γεώργιο Φρασάτι και τον Άγιο Κάρολο Ακούτις! Χαιρετίζω θερμά τους Επισκόπους και τους Ιερείς. Καλωσορίζω με σεβασμό τις επίσημες Αντιπροσωπείες και τις διακεκριμένες Αρχές.
Σε αυτό το κλίμα, είναι ωραίο να θυμηθούμε ότι χθες η Εκκλησία εμπλουτίστηκε επίσης με δύο νέους Μακαρίους. Στο Ταλίν, την πρωτεύουσα της Εσθονίας, τελέστηκε η μακαριωνυμία του Ιησουίτη Αρχιεπισκόπου Εδουάρδου Προφίτλιχ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1942 κατά τη διάρκεια του διωγμού της Εκκλησίας από το σοβιετικό καθεστώς. Και στο Βέρζπρεμ της Ουγγαρίας, τελέστηκε η μακαριωνυμία της Μαρίας Μαγδαληνής Μπόντι, μιας νεαρής λαϊκής που δολοφονήθηκε το 1945 επειδή αντιστάθηκε σε στρατιώτες που ήθελαν να τη βιάσουν. Ας δοξάσουμε τον Κύριο για αυτούς τους δύο μάρτυρες, θαρραλέους ομολογητές της ωραιότητας του Ευαγγελίου!
Στη μεσιτεία των Αγίων και της Παρθένου Μαρίας εμπιστευόμαστε την αδιάλειπτη προσευχή μας για την ειρήνη, ιδιαίτερα στους Αγίους Τόπους και στην Ουκρανία, και σε κάθε άλλη χώρα που βιώνει το αιματοκύλισμα του πολέμου. Στους κυβερνώντες επαναλαμβάνω: ακούστε τη φωνή της συνείδησης! Οι φαινομενικές νίκες που επιτυγχάνονται με τη δύναμη των όπλων, σπέρνοντας τον θάνατο και την καταστροφή, είναι στην πραγματικότητα ήττες και δεν φέρνουν ποτέ ειρήνη και ασφάλεια! Ο Θεός δεν θέλει τον πόλεμο, θέλει την ειρήνη, και υποστηρίζει όσους είναι αφοσιωμένοι στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο του μίσους και στην ακολούθηση της οδού του διαλόγου.
——————-
Μετάφραση: π.Λ


