Άγγελος Κυρίου, Κυριακή 29-12-2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2024

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Σήμερα εορτάζουμε την Αγία Οικογένεια της Ναζαρέτ. Το Ευαγγέλιο μας αφηγείται για τον δωδεκάχρονο Ιησού, όταν στο τέλος του ετήσιου προσκυνήματος στην Ιερουσαλήμ, χάθηκε από τη Μαρία και τον Ιωσήφ, οι οποίοι αργότερα τον βρήκαν στον Ναό να συζητά με τους διδασκάλους (βλ. Λκ 2,41-52). Ο ευαγγελιστής Λουκάς αποκαλύπτει την ψυχική κατάσταση της Μαρίας που ρωτά τον Ιησού: «Παιδί μου, γιατί μας το έκανες αυτό; Ο πατέρας σου κι εγώ σε αναζητούσαμε με πολλή αγωνία» (στ. 48). Και ο Ιησούς της απαντά: «Γιατί με αναζητούσατε; Δεν ξέρατε ότι πρέπει να βρίσκομαι στον οίκο του Πατέρα μου» (στ. 49).

Είναι μια σχεδόν συνηθισμένη εμπειρία, μιας οικογένειας που εναλλάσσει τις ήσυχες στιγμές με τις δραματικές. Μοιάζει με την ιστορία μιας οικογενειακής κρίσης, μιας κρίσης των καιρών μας, ενός δύσκολου εφήβου και δύο γονιών που δεν μπορούν να τον καταλάβουν. Ας σταθούμε και ας δούμε αυτή την οικογένεια. Ξέρετε γιατί η Οικογένεια της Ναζαρέτ είναι πρότυπο; Διότι είναι μια οικογένεια που κάνει διάλογο, στην οποία το ένα μέλος ακούει το άλλο, που συνομιλεί. Ο διάλογος είναι σημαντικό στοιχείο για μια οικογένεια! Μια οικογένεια που δεν επικοινωνεί δεν μπορεί να είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Είναι ωραίο όταν μια μητέρα δεν ξεκινά με την επίπληξη, αλλά με μια ερώτηση. Η Μαρία δεν κατηγορεί ούτε κρίνει, αλλά προσπαθεί να καταλάβει πώς να δεχτεί αυτόν τον πολύ διαφορετικό Υιό με το να τον ακούει. Παρά την προσπάθεια αυτή, το Ευαγγέλιο λέει ότι η Μαρία και ο Ιωσήφ «δεν κατάλαβαν τα λόγια που τους είπε» (στ. 50), δείχνοντας ότι στην οικογένεια είναι πιο σημαντικό να ακούς παρά να καταλαβαίνεις. Το να ακούς σημαίνει να δίνεις σημασία στον άλλον, να του αναγνωρίζεις το δικαίωμά του να υπάρχει και να σκέφτεται αυτόνομα. Τα παιδιά το έχουν ανάγκη αυτό. Σκεφτείτε καλά, γονείς, ακούστε τις ανάγκες των παιδιών σας!

Μια προνομιακή στιγμή διαλόγου και ακρόασης στην οικογένεια είναι κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Είναι ωραίο να είμαστε μαζί στο τραπέζι και να μιλάμε. Αυτό μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα και πάνω από όλα ενώνει τις γενιές: παιδιά που μιλούν με τους γονείς, εγγόνια που μιλούν με τους παππούδες… Μην μένουμε ποτέ κλεισμένοι στον εαυτό μας ή, ακόμη χειρότερα, με το κεφάλι στο κινητό. Αυτό δεν λειτουργεί… ποτέ, ποτέ αυτό. Να μιλάμε, να ακούμε ο ένας τον άλλον, αυτός είναι ο διάλογος που κάνει καλό και βοηθά στην εξέλιξη! 

Η Οικογένεια του Ιησού, της Μαρίας και του Ιωσήφ είναι αγία. Κι όμως, είδαμε ότι ακόμη και οι γονείς του Ιησού δεν καταλάβαιναν πάντα. Μπορούμε να σκεφτούμε επ’ αυτού, και ας μην εκπλησσόμαστε αν μερικές φορές στην οικογένεια συμβαίνει να μην καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Όταν μας συμβαίνει αυτό, ας αναρωτηθούμε: ακούσαμε ο ένας τον άλλον; Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ακούγοντας αμοιβαία ο ένας τον άλλον ή κλεινόμαστε στη σιωπή, μερικές φορές στη δυσαρέσκεια, στην υπερηφάνεια; Παίρνουμε λίγο χρόνο για να συνομιλήσουμε; Αυτό που μπορούμε σήμερα να μάθουμε από την Αγία Οικογένεια είναι η αμοιβαία ακρόαση.

Ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας στην Παρθένο Μαρία και ας ζητήσουμε για τις οικογένειές μας το δώρο να ακούμε ο ένας τον άλλον.

———————-

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15  Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 29-39) Κι όταν βγήκαν από τη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ   ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Ιανουαρίου 2025 ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ   Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (1, 21-28) Πήγαν στην Καπερναούμ κι αμέσως