Αναζητάμε την ειρήνη στην ψυχή, στην οικογένεια, στον κόσμο, χωρίς να πληγώνουμε
Η περίοδος της Παρουσίας είναι μια εποχή για να οικοδομήσουμε την ειρήνη μέσα στην ψυχή μας, στην οικογένεια και στον κόσμο, χωρίς να αναζητάμε κάποια δικαιολογία για να διεξάγουμε πόλεμο. Αυτό θύμισε σήμερα το πρωί ο Φραγκίσκος, στην ομιλία του κατά τη Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta
Προετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα προσπαθώντας να οικοδομήσουμε την ειρήνη στην ψυχή μας, στην οικογένεια και στον κόσμο. Αυτή είναι η προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου κατά την ομιλία του στην Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta. Όταν κάνουμε ειρήνη – θυμίζει – είναι λίγο σαν να μιμούμαστε τον Θεό, γινόμενοι ταπεινοί, χωρίς να μιλάμε άσχημα για τους άλλους ή να τους πληγώνουμε. Η σκέψη του είναι εμπνευσμένη από το Πρώτο Ανάγνωσμα της σημερινής Λειτουργίας (Ησαΐας 11,1-10) και από το Ευαγγέλιο (Λουκάς 10, 21-24).
Σύμφωνα με τα λόγια του Ησαΐα υπάρχει μια υπόσχεση για το πώς θα είναι όταν θα έρθει ο Κύριος: «ο Κύριος θα κάνει ειρήνη» και «όλα θα είναι ειρηνικά», θυμίζει ο Πάπας. ο Ησαΐας το περιγράφει αυτό με «εικόνες κάπως βουκολικές» αλλά όμορφες: «ο λύκος θα κατοικεί μαζί με το αρνί», «η λεοπάρδαλη θα ξαπλώνει δίπλα στο κατσικάκι» «και ένα μικρό παιδί θα τους οδηγεί». Αυτό σημαίνει – εξηγεί ο Φραγκίσκος – ότι ο Ιησούς θα φέρει μια ειρήνη ικανή να μεταμορφώσει τη ζωή και την ιστορία και γι αυτό ονομάζεται «Πρίγκιπας της Ειρήνης», επειδή έρχεται να μας προσφέρει αυτή την ειρήνη.
Ζητάμε από τον Πρίγκιπα της Ειρήνης να χαρίσει την ειρήνη στην ψυχή μας
Η περίοδος της Παρουσίας είναι «μια εποχή για να προετοιμαστούμε γι αυτόν τον ερχομό του Πρίγκιπα της Ειρήνης. Είναι μια περίοδο για να γεμίσουμε από ειρήνη», εξηγεί ο Πάπας. Πρόκειται για μια ειρήνη πρώτα απ’ όλα «με τον ίδιο τον εαυτό μας, επιδιώκοντας την ειρήνη της ψυχής μας». «Πολλές φορές δεν έχουμε ειρήνη» αλλά «αγωνία», «αγωνία χωρίς ελπίδα». Και η ερώτηση που μας απευθύνει ο Κύριος είναι: «Πώς είναι η ψυχή σου, σήμερα; Έχει ειρήνη;» Αν δεν συμβαίνει αυτό, ο Πάπας μας προτρέπει να ζητήσουμε από τον Πρίγκιπα της Ειρήνης να της χαρίσει ειρήνη για να μας προετοιμάσει για την συνάντηση μαζί Του. Εμείς «είμαστε συνηθισμένοι να κοιτάζουμε την ψυχή των άλλων» αλλά –η πρόσκληση του Πάπα είναι – «κοίτα τη δική σου ψυχή».
Ειρήνη στην οικογένεια: υπάρχουν γέφυρες ή τοίχοι;
Στη συνέχεια, πρέπει να «κάνουμε ειρήνη στο σπίτι», «Υπάρχουν τόσες πολλές στεναχώριες στην οικογένεια, τόσοι αγώνες, τόσοι μικροί πόλεμοι, τόση διάσταση απόψεων», σημειώνει επίσης ο Φραγκίσκος καλώντας, και σε αυτή την περίπτωση, να αναρωτηθούμε αν η οικογένειά μας βρίσκεται σε ειρήνη ή σε πόλεμο, αν ο ένας είναι εναντίον του άλλου, αν υπάρχουν γέφυρες ή «τοίχοι που μας χωρίζουν».
Εκφοβίζεις ή χαρίζεις ειρήνη;
Ο τρίτος τομέας όπου ο Πάπας ζητά να κάνουμε ειρήνη είναι ο κόσμος όπου «υπάρχει περισσότερος πόλεμος από ότι ειρήνη», «υπάρχει τόσος πόλεμος, τόσος διαχωρισμός, τόσο μίσος, τόση εκμετάλλευση. Δενυπάρχειειρήνη»:
Τι να κάνω για να βοηθήσω για την ειρήνη στον κόσμο; «Αλλά ο κόσμος είναι πολύ μακριά, Πατέρα». Μα τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω την ειρήνη στη γειτονιά μου, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας μου; Πάντα βρίσκω μια δικαιολογία για να μπω σε πόλεμο, για να μισώ, για να μιλήσω άσχημα για τους άλλους; Αυτό σημαίνει πόλεμος! Είμαι ήπιος; Προσπαθώ να φτιάξω γέφυρες; Δεν καταδικάζω; Επίσης, ας ρωτήσουμε τα παιδιά: «Τι κάνεις στο σχολείο; Όταν υπάρχει ένας συμμαθητής, μια συμμαθήτρια που δεν σου αρέσει, που είναι λόγο απεχθής ή που είναι αδύναμος, εσύ κάνεις μπούλινγκ ή ειρήνη; Προσπαθείς να κάνεις ειρήνη; Τα συγχωρώ όλα;». Τεχνίτες ειρήνης. Αυτή την περίοδο της Παρουσίας, πρέπει να προετοιμαστούμε για την έλευση του Κυρίου που είναι ο Πρίγκιπας της Ειρήνης.
Κάνοντας ειρήνη είναι σαν να μιμούμαστε λίγο το Θεό
Η ειρήνη πάντα προχωρά, ποτέ δε σταματά, «είναι καρποφόρος», «ξεκινά από την ψυχή και στη συνέχεια επιστρέφει στην ψυχή αφού έχει διασχίσει όλο αυτό το ειρηνοποιό μονοπάτι», τονίζει επίσης ο Πάπας:
Και κάνω ειρήνη είναι λίγο σαν να μιμούμαι τον Θεό, όταν θέλησε να κάνει ειρήνη μαζί μας και μας συγχώρεσε, μας έστειλε τον Υιό Του για να κάνει ειρήνη, για να γίνει ο Πρίγκιπας της Ειρήνης. Κάποιος θα μπορούσε να πει: «Αλλά πατέρα, εγώ δεν έχω σπουδάσει πώς να κάνω ειρήνη, δεν είμαι καλλιεργημένος, δεν ξέρω, είμαι νέος, δεν ξέρω…». Ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο μας λέει ποια θα πρέπει να είναι η στάση μας: «Σε αινώ, ω Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, επειδή έκρυψες αυτά τα πράγματα από τους σοφούς και τους μορφωμένους και τα αποκάλυψες στους μικρούς». Εσύ δεν σπούδασες, δεν είσαι σοφός… Γίνε μικρός, γίνε ταπεινός, γίνε υπηρέτης των άλλων. Γίνε μικρός και ο Κύριος θα σου δώσει τη δυνατότητα να καταλάβεις πώς μπορείς να κάνεις ειρήνη καθώς και τη δύναμη για να το κάνεις αυτό πραγματικότητα.
Σταματήστε μπροστά στην πιθανότητα ενός μικρού Πολέμου
Η προσευχή αυτής της εποχής της Παρουσίας πρέπει, επομένως, να είναι αυτή της «ειρήνευσης», να ζούμε έχοντας ειρήνη μέσα στην ψυχή μας, στην οικογένεια, στη γειτονιά:
Και κάθε φορά που βλέπουμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα ενός μικρού πολέμου είτε στο σπίτι, είτε μέσα στην καρδιά μου, είτε στο σχολείο, είτε στην εργασία, σταμάτα και προσπάθησε να κάνεις ειρήνη. Ποτέ, ποτέ να μην πληγώνουμε τον άλλο. Ποτέ. «Και πατέρα, πώς μπορώ να κάνω μια αρχή ώστε να μην πληγώνω τους άλλους;» – «Να μην μιλάτε άσχημα για τους άλλους, να μην ρίχνετε την πρώτη κανονιά». Αν όλοι μας το κάναμε αυτό – να μην μιλάμε άσχημα για τους άλλους – η ειρήνη θα προχωρούσε πολύ περισσότερο. Είθε ο Κύριος να ετοιμάσει την καρδιά μας για τη Γέννηση του Πρίγκιπα της Ειρήνης. Αλλά, μας προετοιμάζει με το να κάνουμε όλοι μας τα πάντα, αυτό που μας αναλογεί, για να κάνουμε ειρήνη: έχω ειρήνη στην καρδιά μου, στην ψυχή μου, κάνω ειρήνη στην οικογένειά μου, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο χώρο εργασίας. Άντρες και γυναίκες της ειρήνης.
Μετάφραση: ρφ