ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Πανήγυρη των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στην ενορία μας. 

Χθες, Μεγάλο Σαββάτο 27-4-19  στις 9.00 το βράδυ ξεκίνησε η Πασχαλινή Αγρυπνία η οποία είναι η «μητέρα όλων των αγρυπνιών». Κατά την Πασχαλινή Αγρυπνία η Εκκλησία περιμένει, αγρυπνώντας, την ανάσταση του Χριστού και την εορτάζει με τα Μυστήρια.

Στην αρχή μεταφερθήκαμε έξω από τον Ναό όπου είχε προετοιμαστεί κατάλληλος χώρος για την ευλογία της φωτιάς.  Αφού ευλογήθηκε  το Νέο Φως, στην συνέχεια χαράχτηκαν  τα σύμβολα που υπάρχουν επάνω στην Πασχαλινή λαμπάδα, μετά  ο π. Δημήτριος άναψε την Λαμπάδα και προχώρησε προς το εσωτερικό του Ναού όπου με πλήρη τάξη οι παρευρισκόμενοι πιστοί συμμετείχαν ενεργά καθ' όλη την διάρκεια της τελετής. 

Ζήσαμε μοναδικές και κατανυκτικές στιγμές σήμερα αλλά και κατά την διάρκεια του Πασχαλινού τριημέρου. 

Στην συνέχεια ψάλθηκε το Πασχαλινό εγκώμιο και ακολούθησε η ακολουθία του Θείου Λόγου διαβάζοντας αναγνώσματα από την Παλαιά διαθήκη. Όταν ολοκληρώθηκαν όλα όσα προβλέπονται για την σημερινή αγρυπνία, αναγγέλθηκε η Ανάσταση του Κυρίου μας με τον ποιο επίσημο τρόπο και συνεχίζοντας την ακολουθία του Θείου Λόγου  με αναγνώσματα από την Καινή Διαθήκη, ολοκληρώνοντας με την ομιλία.

Κατά την διάρκεια της ιεροτελεστίας οι πιστοί ανανέωσαν τις υποσχέσεις του βαπτίσματος τους, απαντώντας ο κάθε ένας προσωπικά στις ερωτήσεις του Λειτουργού. Κατόπιν όλοι μαζί προσευχηθήκαμε για τους σκοπούς αυτής της ημέρας που η εκκλησία μας έχει θεσπίσει. Ακολούθησε  η προσκομιδή των Τιμίων Δώρων και η ακολουθία της Θείας Ευχαριστίας με αποκορύφωμα την μετάληψη του Αγίου Σώματος και αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού!!!! 

Δ. Μάριος Φώσκολος

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου