Αναπηρία: εθνική ημέρα για την άρση των αρχιτεκτονικών εμποδίων
Πραγματοποιείται σήμερα στην Πλατεία Colonna στη Ρώμη, η 16η επέτειος του Fiaba day με σκοπό την επανεξέταση του κοινωνικού περιβάλλοντος με καθολικό τρόπο. Πλούσιο πρόγραμμα για τους επισκέπτες.
«Ξεπερνάμε τα όριά μας για την ανάπτυξη ποιοτικού πολιτισμού» είναι ο τίτλος του 16ου Fiaba day, εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ένωση Fiaba με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την άρση των αρχιτεκτονικών εμποδίων, η οποία λαμβάνει χώρα σήμερα. Στην πλατεία Colonna στη Ρώμη από τις 10:00 έως τις 19:00 η ώρα, θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συζητήσεις και εκδηλώσεις σχετικά με το θέμα της αναπηρίας, καθώς και μια ειδική επίσκεψη στο Palazzo Chigi. Ο σκοπός είναι να αναπτυχθεί ένας «πολιτισμός που ξεπερνά τα σημερινά όρια, νικώντας κάθε φυσικό και ψυχικό εμπόδιο, για να προωθηθεί η δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς όπου θα εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, σεβόμενη την ανθρώπινη διαφορετικότητα».
Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής για όλους
«Οφείλουμε πραγματικά να αλλάξουμε πορεία, ώστε να δημιουργήσουμε μια ικανότητα αντίληψης από ολόκληρο τον πληθυσμό», εξηγεί ο Giuseppe Trieste, πρόεδρος της Ένωσης Fiaba, σεβόμενοι την διαφορετικότητα και δημιουργώντας και αναδομώντας το κοινωνικό περιβάλλον με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων, ανθρώπων με αναπηρία ή όχι, με ένα πραγματικά παγκόσμιο σχεδιασμό. «Μόνο αυξάνοντας την ικανότητα αντίληψης του υπόλοιπου πληθυσμού, τα άτομα με αναπηρίες θα μπορέσουν να βιώσουν μια εξαιρετική ζωή», δηλώνει ο Trieste.
Φτάνει πια με τους διαχωρισμούς μεταξύ ατόμων με ειδικές αναπηρίες και «φυσιολογικών»
«Ξεκινήσαμε από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν τα άτομα με αναπηρία διαχωρίζονταν από την υπόλοιπη κοινωνία», εξηγεί επίσης ο Giuseppe Trieste, «έτσι υπήρχαν “άτομα με αναπηρία” και φυσιολογικά, στη συνέχεια “άτομα με ειδικές” ανάγκες και φυσιολογικά. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αντιλαμβανόμασταν ότι τους διαχωρίζαμε από την υπόλοιπη κοινωνία. Εάν τοποθετούσαμε έναν ανελκυστήρα στο μετρό θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε δεν μπορεί να πάει με τις σκάλες, ένα αναβατόριο όμως θα απευθυνόταν μόνο στα άτομα με αναπηρία ή με αναπηρική καρέκλα. Οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του ανθρώπου. Είμαστε όλοι εμπλεκόμενοι».
Η ευαισθησία του Πάπα Φραγκίσκου
Με το πέρασμα των δεκαετιών στην Ιταλία η ευαισθησία για το θέμα αυτό αυξήθηκε, χάρη και στην υποστήριξη εθνικών και τοπικών θεσμικών οργάνων. Δεν απολείπει επίσης η υποστήριξη του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος πέρυσι, είχε στείλει ένα μήνυμα υποστήριξης για την Παγκόσμια Ημέρα. «Ο άγιος Πατέρας δίνει πολλή προσοχή στους κοινωνικά ασθενέστερους, επειδή όπου υπάρχει ένας άνθρωπος πρέπει να γίνεται σεβαστός και να εκτιμάται για τον τρόπο που αυτός μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνία».
Μετάφραση: ρφ