Αισθανόμαστε την εγγύτητα του Πάπα

3

Αισθανόμαστε την εγγύτητα του Πάπα

Ο Καρδινάλιος Konrad Krajewski, Ελεημοσυνάριος του Πάπα, βρίσκεται στην Ουκρανία για δύο ημέρες από χθες, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη και Καθολικού Αρχιεπίσκοπου του Lviv, Σεβασμιοτάτου Mieczyslav Mokshitsky, ο οποίος τονίζει την υψηλή συμβολική αξία αυτού του ταξιδιού που ανανεώνει την πάντοτε εκφρασμένη εγγύτητα του Πάπα για τον ουκρανικό λαό.

Ο θεμέλιος λίθος του οίκου για γυναίκες με δυσκολίες

Το πρωί, στην Leopoli, ο Καρδινάλιος ευλογεί το έδαφος και τον ακρογωνιαίο λίθο με τον οποίο θα χτιστεί το μοναστήρι των μοναζουσών του τάγματος Albertine, και τον οίκο για άστεγες και ανύπαντρες γυναίκες με παιδιά. Το απόγευμα, ο Καρδινάλιος Krajewski προΐσταται των εγκαινίων της Εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη Παύλο 2ο, στο πλαίσιο της εκατονταετίας από τη γέννηση του Πάπα.

Η Θεία Λειτουργία στο προσκύνημα στο Berdychiv

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης είναι η σημερινή Θεία Λειτουργία στο Εθνικό Θεομητορικό Προσκύνημα στο Berdychiv, επίσης στα πλαίσια του Έτους των κλήσεων που ζει η Εκκλησία στην Ουκρανία. «Η παρουσία του Ελεημοσυνάριου του Πάπα είναι πολύ σημαντική για εμάς. Ο Άγιος Πατέρας μας βοήθησε με πολλούς τρόπους από την αρχή του πολέμου και ακόμη και τώρα που αντιμετωπίζουμε την πανδημία»: έτσι στα μικρόφωνα μας ο Σεβασμιότατος Mieczyslav Mokshitsky ο οποίος εξηγεί τη σημασία της επίσκεψης του Καρδινάλιου Krajewski, που αφορά κυρίως την παρουσία του στην εορταστική εκδήλωση στο Θεομητορικό προσκύνημα:

Απ. – Το Berdychiv είναι το εθνικό μας προσκύνημα και κάθε χρόνο προσεγγίζεται από πολλούς προσκυνητές που έρχονται από όλη τη χώρα, για να συναντηθούν στην προσευχή και να ζητήσουν τη μεσολάβηση της Παναγίας για να προστατεύσει την Ουκρανία και πάνω απ’ όλα να ζητήσουν την ειρήνη. Φέτος είμαστε πολύ τυχεροί και είμαστε πολύ ευγνώμονες που η Εκλαμπρότητά του, ο Καρδινάλιος Krajewski, δέχτηκε την πρόσκλησή μας. Για αρκετά χρόνια, από τότε που άρχισε ο πόλεμος, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι εγγύς στη χώρα μας, στην Εκκλησία μας και μας βοήθησε με διαφορετικούς τρόπους. Αυτή η παρουσία του Ελεημοσυνάριου είναι συμβολική, με αυτόν τον τρόπο ο Πάπας μας υπενθυμίζει ότι δεν μας έχει ξεχάσει. Με την προσευχή, ο Καρδινάλιος μας δίνει κουράγιο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ακόμη και εκείνες που υποφέρουμε λόγω της πανδημίας.

Με την περίσταση, των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ιωάννη Παύλου 2ου, τα εγκαίνια μιας Εκκλησίας αφιερωμένη σε αυτόν: πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η μορφή του Ποντίφικα και της ευλάβιας του στους Ουκρανούς Καθολικούς;

Απ. – Ο Άγιος Ιωάννης Παύλος 2ος αγαπούσε πολύ τον ουκρανικό λαό, ήξερε την ιστορία του. Ο Πάπας Wojtyla βρισκόταν σε αυτή τη χώρα το 2001 και το ταξίδι του έδωσε πολύ κουράγιο. Η παρουσία του μαρτυρούσε ότι αυτή η χώρα, μετά από τόσους αιώνες, είχε γίνει ανεξάρτητη. Ο Πάπας ευχαρίστησε επίσης τους πιστούς,  τους ιερείς και τις μοναχές που κατά την περίοδο του κομμουνισμού κράτησαν την πίστη. Στην πραγματικότητα, η ευλάβεια τους σε αυτόν είναι πολύ δυνατή ακόμη και στην Ανατολική-Καθολική Εκκλησία και ακόμη και οι Ορθόδοξοι πιστοί τον σέβονται πολύ. Είμαστε, λοιπόν, χαρούμενοι που σε αυτήν την ευκαιρία μπορούμε να του αφιερώσουμε μια μικρή εκκλησία στα περίχωρα της Leopoli, που εγκαινιάστηκε από τον Ελεημοσυνάριο του Πάπα.

Ο Καρδινάλιος Krajewski έρχεται επίσης να εγκαινιάσει μια Εκκλησία και έναν οίκο υποδοχής. Τι σημάδι θέλει να είναι για την τοπική κοινότητα;

Απ. – Αυτός είναι ένας από τους κύριους σκοπούς της επίσκεψής του ως Ελεημοσυνάριος του Πάπα που ενδιαφέρεται για την βοήθεια των φτωχών. Ο Καρδινάλιος θέτει τον θεμέλιο λίθο αυτού του κτηρίου. Η Leopoli είναι μια μεγάλη πόλη και χρειάζεται αυτού του είδους οίκων και αυτή η δομή της Εκκλησίας θα είναι πολύ σημαντική. Έχουμε ήδη ένα σπίτι για άστεγους άντρες και τώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε επίσης ένα κτήριο για τις γυναίκες.

Η Καθολική Εκκλησία της Ουκρανίας παραμένει κοντά στους ανθρώπους ακόμη και σε αυτή τη στιγμή πανδημίας …

Απ. – Η εκκλησία της Ρωμαϊκού Τυπικού είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, δεν διακρίνουμε εάν οι φτωχοί που έρχονται στο συσσίτιο και οι άστεγοι είναι καθολικοί ή όχι. Αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα από τις τοπικές πολιτικές αρχές και την ουκρανική κυβέρνηση, οι οποίες συνεργάζονται μαζί μας για την 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου