Αίγυπτος: σχέδιο νόμου εναντίον της βίας στο όνομα του ισλάμ

Αίγυπτος: σχέδιο νόμου εναντίον της βίας στο όνομα του ισλάμ


Η πρόταση παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Al-Azhar

4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η είδηση δεν έγινε ευραίως γνωστή μέσα από τα διάφορα ΜΜΕ, όμως πρόκειται οπωσδήποτε για ένα σημαντικότατο νέο. Πράγματι, μια πρόταση νόμου που καταδικάζει τη βία στο όνομα του Κορανίου, η οποία παρουσιάστηκε πρoσφάτως από καθηγητές του γνωστού Πανεπιστημίου του Καΐρου Al-Azhar στους συνεργάτες του Αιγυπτίου Προέδρου Abdal-Fattahal-Sisi, είναι κάτι το πρωτοφανές. Το γράφει στο φύλλο της 1ης και 2ας Ιουλίου ο “Ρωμαίος Παρατηρητής”, η επίσημη εφημερίδα της Αγίας Έδρας, που κάνει αναφορά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fides.

Η εφημερίδα του Βατικανού αποκαλύπτει ότι το ανέφερε ο ίδιος ο μεγάλος ιμάμης και πρύτανης του Al-Azhar, Ahmed Al-Tayyib. Με αυτή την πρωτοβουλία, το πιο σημαντικό θεολογικό κέντρο του σουνιτικού ισλάμ επιδιώκει να θέσει ένα ανάχωμα στη βία που διαπράττεται στο όνομα του ισλάμ καθώς και να αποστασιοποιηθεί με σαφή τρόπο από “θεωρίες και προπαγάνδες που στους κόλπους της ποικιλόμορφης ισλαμικής κοινότητας δικαιολογούν το μίσος και τη βία  με το να κάνουν αναφορά στο Κοράνιο και να χρησιμοποιούν θρησκευτικά επιχειρήματα”.

Ο στόχος της πρότασης νόμου είναι “να επαναβεβαιώσει την πλήρη ασυμβατότητα μεταξύ της βίας που δικαιολογείται με θρησκευτικά επιχειρήματα και τον ισλαμικό νόμο” και “να επαναπροτείνει την αρχή της ιθαγένειας ως βάση μιας ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα σε συμπατριώτες που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές συνιστώσες”, γράφει η εφημερίδα της Αγίας Έδρας.

Η επιτροπή που επεξεργάστηκε την πρόταση νόμου συστάθηκε στις 13 του παρελθόντος Μαΐου και αποτελείτο από πέντε ειδικούς. Επικεφαλής ήταν ο  Mohamed Abdel Salam, νομικός σύμβουλος του μεγάλου ιμάμη του Al-Azhar.

Τα τελευταία χρόνια το Al-Azhar πολλαπλασίασε τις κινήσεις διαλόγου και ειρήνης. Ο Πάπας δέχθηκε στο Βατικανό, στις 23 Μαΐου 2016, τον μεγάλο ιμάμη, ο οποίος την επόμενη μέρα επισκέφθηκε τον τόπο της σφαγής του Bataclan στο Παρίσι, όπου στις 13 Νοεμβρίου 2015 έχασαν τη ζωή του 92 άτομα σε μια βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση.

Μια αντιπροσωπεία του Al-Azharεπισκέφθηκε στη συνέχεια, τον περασμένο Οκτώβριο, την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου du-Rouvray, στη Ρουέν της Νορμανδίας, όπου δύο εξτρεμιστές ισλαμιστές δολοφόνησαν στις 26 Ιουλίου 2016 τον 85χρονο ιερέα Ιάκωβο Hamel μέσα στον ιερό ναό.

O ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, στις 28 και 29 του περασμένου Απριλίου, μετέβη στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε μία διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη.

Πηγή: Πρακτορείο Ειδήσεων ZENIT

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 13ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 28 Ιουνίου 2022 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου