ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑ

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΒΡΥΣΙΩΤΙΣΣΑ


Η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την Κοίμηση και Μετάσταση της Παναγίας με ιδιαίτερη επισημότητα και με μία μεγάλη συμμετοχή των πιστών στις ιερές Ακολουθίες που είχαν προγραμματιστεί.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων αυτών ήταν, όπως κάθε χρόνο το Θεομητορικό μας Προσκύνημα της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βρυσί Τήνου (Βρυσιώτισσα).

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, παραμονή της εορτής στις 9,30 το βράδυ τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο και συμπροσευχήθηκαν  από τον Κλήρο της Τήνου ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο π. Μάρκος Φώσκολος και ο π. Ιωάννης Σκλάβος. Μαζί μας ήταν 10 ιερομόναχοι του Μοναχικού  Ταγματος του Verbo Incarnato, (Ενσαρκωμένου Λόγου) από διάφορες Χώρες της Νότιας Αμερικής) και  πλήθος ευλαβών της Παναγίας.     

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού αμέσως άρχισε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στην αρχή  και, ως ακολουθία μετανοίας απαγγέλθηκε το ροδάριο της Ευσπλαχνίας, το οποίο ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερες λιτανείες της Παναγίας και των Αγίων, ιδιαίτερα εκείνων των αγίων που ίδρυσαν στην Εκκλησία μέσα από τους αιώνες μοναχικά τάγματα  με ιδιαίτερα χαρίσματα που βιώνουν μέχρι σήμερα και αποτελούν ένα πνευματικό θησαυρό για όλη την Εκκλησία.

Η όλη προσευχή αυτής της νύχτας ήταν αφιερωμένη στις εκκλησιαστικές κλήσεις.

Ακολούθησε η δοξολογία, η συναπτή δέηση της Θείας Λειτουργίας και τη ανάγνωση των Αναγνωσμάτων της εορτής της Κοίμησης και Μετάστασης της Θεοτόκου από  έφηβους και νέους που  αυτή τη βραδιά ήλθαν για να προχωρήσουν στην επίσημη και δημόσια ομολογία της πίστης τους.

Ήταν δεκατρείς έντεκα έφηβοι και  δύο νέες  που είχαν προετοιμαστεί με συναντήσεις και κατηχήσεις για το σκοπό αυτό ώστε να είναι μία υπεύθυνη και συνειδητή ομολογία της πίστης τους μαζί με όλη τη συναγμένη Εκκλησία.

Μετά την Ανάγνωση του Ιερού  Ευαγγελίου, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος στη συναγόμενη Εκκλησία στον υπαίθριο ναού του Προσκυνήματος της Παναγίας της Βρυσιώτισσας και είπε:

"Μεγαλεία έκανε σε μένα ο Παντοδύναμος".

Με αυτά τα λόγια η ίδια η Παναγία συνοψίζει το πνεύμα της σημερινής εορτής. Ο Θεός διάλεξε τη Μαριάμ από τη Ναζαρέτ για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά Του για τη σωτηρία μας, καθιστώντας μητέρα του Σωτήρα και Θεοτόκο.

Ο Θεός δόξασε την Παναγία όσο καμία άλλη ύπαρξη. "ένα μεγάλο σημείο φάνηκε στον ουρανό: μία γυναίκα, ντυμένη τον ήλιο και τη σελήνη κάτω από τα πόδια της, και ένα στεφάνι από δώδεκα αστέρια  πάνω στην κεφαλή της" ακούσαμε στο πρώτο ανάγνωσμα. Η Εκκλησία με την εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου ψάλλει τα μεγαλεία που ο Θεός  έκανε στην ταπεινή δούλη του προς όφελος όλων μας.

Το πνεύμα με το οποίο η Παναγία  ζει την ταπεινότητά της είναι εντυπωσιακό και υποδειγματικό. Η ταπεινότητα, η απλότητα, η φτώχεια, η έλλειψη δυνάμεως, η στάση της εγκατάλειψης και της εμπιστοσύνης ενώπιον του Θεού, δε δημιουργούν στην Παναγία αίσθημα κατωτερότητας, αλλά γίνονται τα μέσα με τα οποία εκείνη βιώνει αυτό το ανεπανάληπτο μεγαλείο της «ιδού από τώρα θα με μακαρίζουν όλες οι γενεές».

Toμεγαλείο της Παναγίας αποκαλύπτεται όταν ψάλλει  γεμάτη από χαρά  ότι  "ο Θεός εξύψωσε τους ταπεινούς και έστειλε τους πλούσιους με άδεια τα χέρα", εκδηλώνοντας έτσι την προσωπική της εμπειρία  και δηλώνοντας πως αυτή είναι η στάση που τηρεί  ο Θεός προς τους ανθρώπους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους.

Το μεγαλείο της Παναγίας  φανερώνεται όταν  αισθάνεται μικρή και νιώθει την ανάγκη της χάρης του Θεού για να της αποκαλύψει τα μυστήρια της Βασιλείας.

Το μεγαλείο της Παναγίας αποδεικνύεται όταν στην Κανά  της Γαλιλαίας  βιώνει τη γυναικεία ευαισθησία της και λέει στον Υιό της : "Δεν έχουν κρασί", δηλαδή κινδυνεύουν να χάσουν τη χαρά,  και  τους υπηρέτες με σιγουριά λέει: "Κάνετε ό,τι εκείνος σας πει".

Αυτή τη βραδιά δέκα τρεις νέοι άνθρωποι της τοπικής μας Εκκλησίας, απλά και ταπεινά, αλλά και με παρρησία, θα δηλώσουν σε λίγο  δημόσια πως  η νεολαία δεν είναι μόνο αυτή που παρασύρεται από τον τρόπο ζωής που προβάλλουν τα ΜΜΕ καθημερινά δίνοντας έμφαση μόνο στις τρέλες, τις προκλήσεις και την ανέμελη ζωή.

Αυτοί οι έφηβοι και νέοι είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι ο Κύριος τους πει, διότι ξέρουν πως τους αγαπά και Εκείνος μόνο έχει λόγια ζωής αιώνιας.

Σας συγχαίρω αγαπητοί μου νέοι και νέες διότι εσείς δεν περιμένετε να σας προβάλλουν τα ΜΜΕ, αλλά οι εσείς οι ίδιοι με τη ζωή σας προβάλλετε τις ευαγγελικές και πανανθρώπινες αξίες, το βίωμα των οποίων δημιουργεί μια υγιή ανθρώπινη κοινωνία.

Αυτές τις αξίες που σήμερα ο άνθρωπος  όχι μόνο δεν τις ακολουθεί αλλά και τις πολεμά προσπαθώντας να αντικαταστήσει τη σοφία του Θεού με τη δική τους λογική.

Με πολλή ανησυχία παρακολουθούμε ηγέτες των εθνών και των κρατών που με δυστυχώς με άδειες κεφαλές, οπλίζουν με πυρηνικές κεφαλές τα οπλικά τους συστήματα για να μπορούν να σκοτώνουν όχι μόνο τους γείτονες τους, αλλά και τους μακρινούς, και έτσι η ανθρωπότητα να ζει μέσα σε ένα κλίμα φόβου, τρομοκρατίας και κινδύνου παγκοσμίου σύρραξης.

  Σε όλα αυτά τα παράλογα ένα είναι το αντίδοτο όλοι εμείς οι χριστιανοί ενωμένοι, αδελφωμένοι κι αγαπημένοι να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας βόμβα. Μια βόμβα που δεν καταστρέφει αλλά οικοδομεί,

δε σκοτώνει αλλά ζωογονεί,

δεν καθιστά δυστυχείς αλλά ευτυχείς, τη βόμβα τη δική μας που λέγεται ΑΓΑΠΗ. Αυτή η βόμβα από ατομική πρέπει συλλογική εξ άλλου  δε χρειάζεται άδεια για να κατασκευαστεί,  ούτε και για να χρησιμοποιηθεί. Αρκεί να κάνουμε αυτό που ο Κύριος θα μας πει, δηλαδή να αγαπούμε ο ένας τον άλλο όπως εκείνος μας συμβουλεύει με τη δική του εντολή: «Σας δίνω νέα εντολή να αγαπάτε ο ένα τον άλλο όπως εγώ σας αγάπησα».

Με λύπη παρατηρούμε τις προσπάθειες που γίνονται από ανεγκέφαλους συνανθρώπους μας που προσπαθούν:

Να ξηλώσουν από τις ευαίσθητες χριστιανικές συνειδήσεις  των αθώων παιδιών, των  εφήβων και των νέων κάθε όσιο και ιερό.

Να μετατρέψουν το θεσμό της οικογένειας από μυστήριο και εικόνα της αιώνιας θεϊκής αγάπης, σε πρόσκαιρο συμφωνητικό συμβίωσης δύο προσώπων ανεξαρτήτως φύλου και διαφορετικού σκοπού.

Να μεταφέρουν τον άνθρωπο, από τον επίγειο παράδεισο του στη ζούγκλα που είναι φτιαγμένη για τα άμυλα ζώα.

Να νομοθετούν αβίαστα και επιπόλαια και σιγά-σιγά να μετατρέπουν τη Βουλή των λαών, το  ναό της δημοκρατίας σε εχθρό του Ναού της  Θρησκείας που εξασφαλίζει την  αληθινή ευτυχία στην  καρδιά του ανθρώπου.

Είναι η ώρα που όλες  όλοι οι χριστιανοί οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παραμερίσουμε ό, τι μας χωρίζει για να γίνουμε παράδειγμα μίμησης στο σύγχρονο κόσμο που συνεχώς αντικαθιστά την αγάπη με το μίσος. Να ενώσουμε ό, τι μας ενώνει για να γίνουμε μία παγκόσμια δύναμη όχι εξουσίας, αλλά υπηρεσίας προς τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο φίλο και εχθρό. Να συνεχίσουμε να χτίζουμε  γέφυρες συνάντησης και όχι τοίχους απομόνωσης.  Το κάθε Χριστιανικό δόγμα της κοινής Θρησκείας μας που είναι ο Χριστιανισμός, ας προσθέσει τον μυστηριακό και πνευματικό πλούτο του για να συμβάλει στον αληθινό θησαυρό της Μιας του Χριστού Εκκλησίας, με ανεκτή και δεκτή τη λογική:«στα ουσιώδη ενότητα, στις αμφιβολίες ελευθερία και σε όλα αγάπη».

Συναγμένοι εδώ αυτή τη βραδιά, παρακαλούμε τη Θεοτόκο να ικετεύει τον Κύριο, ώστε όπως το σώμα της δεν υπέστη τη φθορά του μνήματος έτσι  να μην επιτρέψει και η χριστιανική μας πίστη να  υποστεί τη φθορά από εκείνους οι οποίοι εκλέχτηκαν  να οικοδομούν κι όχι να γκρεμίζουν τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία  Έθνη και Χώρες  μεγαλούργησαν στηριγμένες στο ισχυρό κι ασάλευτο θεμέλιο που ισχύει και στη δική μας Χώρα το οποίο είναι και παραμένει: Το «πίστη, πατρίδα και  οικογένεια». Αμήν.

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου  ένδεκα έφηβοι και δύο νέες, ενώπιον της Εκκλησίας δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μία δημόσια ομολογία της Πίστεως και κρατώντας στο χέρι ένα φανάρι αναμμένο, σύμβολο της πίστης τους στο Φως του κόσμου που είναι ο Ιησούς Χριστός, μαζί με όλη την Εκκλησία απάγγειλαν το Σύμβολο της Πίστεως.

Η όλη Ιεροτελεστία η οποία άρχισε στις 21.30 ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα.

Η συμμετοχή των ευλαβών της Παναγίας εντυπωσιακά όπως επίσης και η σιγή και η τάξη που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της Αγρυπνίας προσευχής.

Παρόντες επίσης εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και Δευτέρα Βαθμού και εκπρόσωποι κομμάτων μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον κ. Κουμουτσάκο, τον κ. Παπαθεοδώρου  και πολιτευτές.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου