Άγιοι Τόποι: η νέα φάση της αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προπαρασκευαστική φάση της δεύτερης φάσης αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου για να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια στην εδραίωση των θεμελίων του Edicola και του δαπέδου της Βασιλικής. Δεσμεύτηκαν από κοινού η Custodia di Terra Santa, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και το Αρμενικό Αποστολικό Πατριαρχείο.
Η δεύτερη φάση των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης της Βασιλικής του Πανάγιου Τάφου εισέρχεται στην προπαρασκευαστική φάση και ο κύριος ρόλος θα ανατεθεί σε ιταλικούς αρμόδιους οργανισμούς και ιδρύματα για το λεπτό έργο της δομικής αναβάθμισης του τόπου λατρείας που είναι αγαπητός σε όλους τους χριστιανούς του κόσμου. Την περασμένη Τρίτη, στην έδρα της Custodia di Terra Santa στην Ιερουσαλήμ έλαβε χώρα η υπογραφή μιας συμφωνίας – πλαίσιο μεταξύ της Custodia Francescana di Terra Santa και του Ιδρύματος Centro per la Conservazione ed il Restauro dei Beni Culturali “La Venaria Reale” του Τορίνο, για να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει μέσα στα επόμενα χρόνια στην υλοποίηση ενεργειών που αποσκοπούν στην εδραίωση των θεμελίων του Edicola και του δαπέδου της Βασιλικής. Το έργο θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου «La Sapienza» της Ρώμης. Τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα – σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Custodia di Terra Santa τα οποία παραθέτει το πρακτορείο Fides – θα αναλάβουν το καθήκον να διεξάγουν μια εις βάθος μελέτη για τη σημερινή κατάσταση, και από ιστορικο-αρχαιολογικής άποψης, και να προετοιμάσουν το εκτελεστικό έργο για τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.
Κοινή δέσμευση με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και το Αρμενικό Αποστολικό Πατριαρχείο
Η υπογραφή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των τριών μεγάλων εκκλησιαστικών οντοτήτων που μοιράζονται την κηδεμονία του Παναγίου Τάφου και τη διατήρηση του «Status Quo» στο εσωτερικό του ιερού τόπου: το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, το Αρμενικό Αποστολικό Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ και την ίδια την Custodia di Terra Santa. Οι τρεις εκκλησιαστικές πραγματικότητες θα αναλάβουν επίσης τη συγκέντρωση των αναγκαίων πόρων για τη χρηματοδότηση του δύσκολου έργου αποκατάστασης.
Ο συναγερμός του 2017 για τον κίνδυνο κατάρρευσης
Τον Μάρτιο του 2017, όπως αναφέρθηκε από το Πρακτορείο Fides, ο συναγερμός για τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της Βασιλικής του Παναγίου Τάφου, ξεκίνησε από την ομάδα αρχαιολόγων και εμπειρογνωμόνων που κατά το διάστημα αυτό μόλις είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία την αποκατάσταση του Edicola, τη δομή που στο εσωτερικό του Ιερού, περιλαμβάνει τα ερείπια ενός σπηλαίου που τιμούνται τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα μετά Χριστό ως ο τάφος του Ιησού. Όλο το συγκρότημα του Παναγίου Τάφου – είχε δηλώσει τότε, στο National Geographic η Ελληνίδα αρχαιολόγος Αντωνία Μωροπούλου, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας (Ε.Μ.Π) και επιστημονικός συντονιστής του έργου αποκατάστασης που τότε μόλις είχε ολοκληρωθεί – φαίνεται ότι απειλούταν από τον κίνδυνο μιας «σημαντικής δομικής υποχώρησης». Και αν συνέβαινε αυτό το ενδεχόμενο – τότε, πρόσθεσε η Ελληνίδα αρχαιολόγος, «δεν θα επρόκειτο για μια αργή διαδικασία, αλλά για καταστροφική». Οι ανησυχητικές υποθέσεις προέκυψαν ακριβώς κατά τη διάρκεια των μελετών και των ερευνών που διεξήχθησαν στον Πανάγιο Τάφο από την ομάδα ειδικών που ήταν επιφορτισμένη με την αποκατάσταση του Edicola. Η έρευνα που διεξήχθη από αυτή την ομάδα, και για την οποία έκανε αναφορά το National Geographic, έδειξε ότι ολόκληρο το συγκρότημα, του οποίου η τελευταία ανακατασκευή χρονολογείται από τον δέκατο ένατο αιώνα, φαίνεται να έχει κατασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό, σε μια μη σταθερή βάση ασταθών υπολειμμάτων προηγούμενων δομών, με υπόγειο που διασχίζεται από σήραγγες και κανάλια.
Το ιερό που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο
Το ιερό που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, ανεγερμένο πάνω σε ερείπια ενός προηγούμενου ρωμαϊκού ναού γύρω από αυτόν που λατρευόταν ως ο τάφος του Ιησού, είχε καταστραφεί εν μέρει από τους πέρσες εισβολείς του 7ου αιώνα, και στη συνέχεια από τους Φατιμίδες το 1009. Η εκκλησία ξαναχτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες του φακέλου, που συλλέχθηκαν τα τελευταία χρόνια χάρη στη χρήση γεωραντάρ και ρομποτικών καμερών, κατέδειξαν μια ανησυχητική κατάσταση όσον αφορά στη σταθερότητα του ιερού τόπου, τον οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια προσκυνητές και τουρίστες: πολλοί από τους πυλώνες των 22 τόνων που υποστηρίζουν τον θόλο φαίνεται ότι στηρίζονται πάνω σε 1,20 μέτρα μη στερεοποιημένων ερειπίων. (Gianni Valente – Πρακτορείο Fides).
Μετάφραση: ρφ