Άγιοι Τόποι, η έλλειψη προσκυνητών δεν σβήνει την ελπίδα

5

Άγιοι Τόποι, η έλλειψη προσκυνητών δεν σβήνει την ελπίδα

«Τα προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους έχουν σχεδόν ολοσχερώς σταματήσει». Ο αρχιεπίσκοπος Pierbattista Pizzaballa, αποστολικός διαχειριστής του Λατινικού Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, εξηγεί με πόνο ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει προκληθεί από την πανδημία, εκ των πραγμάτων, συνεχίζει να καθιστά αδύνατη την άφιξη των προσκυνητών: «Πρώτον επειδή τα σύνορα είναι ακόμη κλειστά. Οι περισσότερες χώρες με τις οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχέσεις απαιτούν την καραντίνα και αυτό φυσικά αποθαρρύνει τους προσκυνητές. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, υπήρξε ένα δεύτερο κύμα πολύ ισχυρών λοιμώξεων που έχει πραγματικά προκαλέσει φόβο».

Ο ιός δεν αναιρεί την προσευχή
Σε αυτά τα μέρη, η πίστη δοκιμάζεται επίσης, σοβαρά και από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ιερείς εξακολουθούν να αναγκάζονται να μεταδίδουν τις τελετές των λειτουργιών on-line και να συναντούνται με τους πιστούς μόνο μέσω των κοινωνικών μέσων. Αυτό ωστόσο, διαβεβαιώνει ο αρχιεπίσκοπος Pizzaballa, δεν αναιρεί την ένταση της προσευχής. «Βρισκόμαστε στην Ανατολή και στην Ανατολή υπάρχει μια παραδοσιακή Εκκλησία – με την καλή έννοια του όρου – όπου η συμμετοχή στη λειτουργία είναι πολύ αισθητή. Ένα από τα τρέχοντα προβλήματα των οικογενειών είναι ότι δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν, ή να συμμετάσχουν με περιοριστικούς όρους στις λειτουργίες: Για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, οι εφημέριοί μας έχουν τα μέσα για συγκεκριμένες εναλλακτικές μορφές προσευχής, να κάνουν επισκέψεις όπου αυτό είναι δυνατόν, να εκπαιδεύουν τους επικεφαλής της οικογένειας, ώστε να μπορούν να φέρουν την κοινωνία στα μέλη της οικογένειάς τους όταν ο ιερέας αδυνατεί να μεταβεί επί τόπου. Χωρίς αμφιβολία, η προσευχή αποτελεί μια απολύτως απαραίτητη ανθρώπινη και πνευματική υποστήριξη».

Νέοι ιερείς για τους Αγίους Τόπους: σημάδι ελπίδας
Και η προσευχή μετατρέπεται επίσης σε ένα απτό σημάδι ελπίδας. Διότι, είναι η σκέψη του Pizzaballa, «το να θέτεις τον εαυτό σου ενώπιον του Κυρίου για την προσευχή της μεσιτείας, αυτή τη στιγμή, αποτελεί τον απαραίτητο άρτο τον οποίο έχουμε εξαιρετική ανάγκη, εκτός από το καθημερινό ψωμί. Βρισκόμαστε στη γη όπου ο Ιησούς αναστήθηκε και εμείς πρέπει να διατηρήσουμε το πασχαλινό όραμα της ζωής, το οποίο αποτελείται από το σταυρό αλλά και από την ανάσταση». Στους Αγίους Τόπους, μέχρι στιγμής, έχουν χειροτονηθεί έντεκα ιερείς και δεκαοκτώ διάκονοι, επίσης ένα σημάδι αισιοδοξίας για το μέλλον. «Παρ’ όλους τους κόπους και παρ’ όλες τις διαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, ο Κύριος μας ευλογεί με τις κλήσεις και για όλα αυτά τον ευχαριστούμε» λέει ο αρχιεπίσκοπος.

Η Εκκλησία προσεγγίζει όσους υποφέρουν
Η σκληρότητα του ιού έχει πλήξει την καρδιά χιλιάδων οικογενειών στους Αγίους Τόπους οι οποίες για αρκετούς μήνες βρέθηκαν χωρίς δουλειά, κυρίως στις φτωχότερες περιοχές όπως η Παλαιστίνη και η Ιορδανία. Η Εκκλησία δεν υποχωρεί και, διηγείται ο Pizzaballa, έχει θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό που επιτρέπει συγκεκριμένα, να ικανοποιεί τις ανάγκες του κόσμου: «Αυτό το πραγματοποιούμε μέσω της υποστήριξης πολλών ιδρυμάτων. Σκέφτομαι ιδιαίτερα τους Ιππότες του Αγίου Τάφου. Μαζί τους έχουμε ανοίξει σημεία έκτακτης ανάγκης, κυρίως στην περιοχή της Βηθλεέμ, στο βόρειο τμήμα της Παλαιστίνης και στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, καθώς και στην Ιορδανία φυσικά. Τα σημεία έκτακτης ανάγκης χρησιμεύουν για να προσφέρουν βοήθεια στις οικογένειες που βρέθηκαν χωρίς να διαθέτουν πλέον τίποτα και που έχουν ωθηθεί στα όρια της φτώχιας. Έχουμε ενεργοποιήσει επισιτιστική βοήθεια, εκπαιδευτική και υγειονομική. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ιστορική στιγμή».

Το άμεσο μέλλον
Το όραμα για το άμεσο μέλλον, ο αρχιεπίσκοπος Pizzaballa το περικλείει σε μια συγκεκριμένη σκέψη: «Έχουμε λάβει υπόψη μας ότι για περίπου ένα χρόνο, θα ζήσουμε όπως ζούμε τώρα. Γνωρίζουμε λοιπόν, ότι για τα προσκυνήματα δεν θα υπάρχουν πλέον οι αριθμοί που υπήρχαν πριν: τα ταξίδια θα είναι περισσότερο περίπλοκα, ακόμη και η μετά Κορονοϊού εποχή θα απαιτήσει τη ενεργοποίηση μιας προσοχής που στο παρελθόν δεν προβλεπόταν. Εν ολίγοις, το προσκύνημα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις κάτω από διαφορετικές μορφές, τρόπους και δρομολόγια. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους θα έχει πάντα το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της συνάντησης με τον Ιησού στη γη του. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα του Ηγουμένου των Ιησουιτών Pierre Salembier τ.Ι.

Σεβασμιότατε, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι, Καθώς συγκεντρωθήκατε για να τελέσετε ένα μνημόσυνο στη μνήμη των Ιησουιτών συντρόφων μας, των πατέρων Δημήτρη Δαλέζιου, Μιχάλη Ρούσσου και