ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η Εκκλησία σήμερα  αναζητά τα λαμπρά παραδείγματα της Αγίας Οικογένειας της Ναζαρέτ που είναι πλουτισμένα με τις οικογενειακές αρετές για να τα προσφέρει προς μίμηση στις οικογένειες κάθε ενορίας μας και σε όλες τις οικογένειες της τοπικής Εκκλησίας μας.

Είναι οι οικογενειακές αρετές που εκθειάζονται και από το Απόστολο Παύλο στην επιστολή του προς τους Κολοσσαείς που σήμερα ακούγονται κατά την εορτή της Αγίας Οικογένειας: «Αδελφοί, ως εκλεκτοί του Θεού που είστε, άγιοι και αγαπημένοι, ντυθείτε την ευσπλαχνία, την καλοσύνη, την πραότητα, τη μακροθυμία, να ανέχεστε ο ένας τον  άλλο  και να συγχωρείστε μεταξύ σας, αν κάποιος έχει παράπονο με κάποιον άλλο. Οι γυναίκες να υποτάσσεσθε στους άνδρες σας… οι άνδρες να αγαπάτε τις γυναίκες σας, τα παιδιά, να υπακούτε στους γονείς σας».

Τα λόγια αυτά του Αποστόλου εναρμονίζονται πλήρως με τα λόγια του σοφού Σειράχ που ακούμε  στο δεύτερο σημερινό ανάγνωσμα: «όποιος τιμά τον πατέρα του, χαρά θα λάβει από τα παιδιά του και χρόνια πολλά θα ζήσει. Κι’ όποιος για τη μητέρα του φροντίζει είναι σαν να συνάζει θησαυρούς».

Δυστυχώς ο θεσμός της οικογένειας δέχεται συνεχώς πλήγματα από πολλές πλευρές. Η χριστιανική οικογένεια   αγωνίζεται να αντέξει και να διατηρήσει υγιά και ανόθευτη την αποστολή της. Σήμερα υπάρχουν εκείνοι που επηρεασμένοι από κίνητρα ξένα προς τη διδασκαλία του Χριστού και αντίθετα με το μεγαλείο του ίδιου του ανθρώπου, τραυματίζουν και κάποιες φορές σκοτώνουν αυτό το υγιές κύτταρο της ανθρώπινης κοινωνίας. Προσπαθούν να την αποπροσανατολίσουν από την αποστολή της και επιδιώκουν να της προσδώσουν  άλλους σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους που της όρισε ο Δημιουργός.

Η Καθολική Εκκλησία πολλές φορές αισθάνεται μόνη της στην υπεράσπιση του αδιάλυτου  του γάμου, του δικαιώματος  της ζωής, της ζωής κάθε ανθρώπινης ύπαρξης σε όλα τα στάδιά της. Υπερασπίζεται τη ζωή του εμβρύου και απαγορεύει την έκτρωση. Υπερασπίζεται τη ζωή του γέροντα και απαγορεύει την ευθανασία. Και όλα αυτά διότι τιμά και σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο που είναι εικόνα του Προσώπου του Θεού.

Η χριστιανική οικογένεια για να αντέξει στις αντιχριστιανικές αρχές και τις επικίνδυνες παρεμβάσεις του ανθρώπου στον ιερό θεσμό της, οφείλει να τηρήσει τις χριστιανικές αρχές  του Ευαγγελίου. Είναι εξ άλλου οι μόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν την αξιοπρέπεια τόσο του ατόμου όσο και της οικογένειας και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ποτέ  η οικογένεια δεν θα μπορέσει να βρει το σωστό εαυτό της, αν δεν στραφεί προς το Θεό και δεν αναζητήσει από Εκείνο να τη βοηθήσει, να ενεργοποιήσει τη χάρη που έλαβε μέσα από το Μυστήριο του Γάμου.

Χωρίς το Θεό η οικογένεια χάνει την αξία και την αξιοπρέπεια της, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν τόσες αρχές και εξουσίες που θέλουν να καταργήσουν ακόμη και αυτή την ιερότητα του θεσμού της οικογένειας και να την αντικαταστήσουν με μία άσχετη συμβίωση δύο ατόμων, ακόμη και του ιδίου φύλλου. Άκουσον, άκουσον!

Ο άνθρωπος ήδη άρχισε να αυτοκαταστρέφεται και να γίνεται από σεβάσμιο πρόσωπο εμπορεύσιμο αντικείμενο. Αυτή η λάθος απόφασή του αν υπερισχύσει τότε θα είναι η προϊστορία της μετατροπής της ανθρώπινης κοινωνίας σε ζούγκλα που θα διαφέρει λίγο ή και καθόλου από τη ζούγκλα των ζώων.

Η Εκκλησία κρούει καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου και υπενθυμίζει ιδιαίτερα σήμερα πως μόνο με την πίστη στο Θεό και την Αγία Του χάρη η οικογένεια γίνεται σημείο  της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο και της αγάπης του Χριστού για την Εκκλησία  Του, γίνεται δηλαδή Μυστήριο που ενώνει, ζωοποιεί και σώζει, γι’ αυτό και αποκαλείται «κατ’ οίκον Εκκλησία».

+N

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου