Αγαπώντας μαθαίνεις να αγαπάς

Αγαπώντας μαθαίνεις να αγαπάς

Πόσες φορές έχω πλύνει τα πιάτα από παιδί! Ακόμη και όταν ήμουν στο Ιεροσπουδαστήριο τηρούσα με τη σειρά για τη λάντσα. Τίποτε το πιο απλό από το να πλύνει κανείς μία κανάτα.

Εξάλλου αν υπήρχε κάτι που εθεωρείτο συνηθισμένο ήταν ακριβώς η υποχρέωση του παραμάγειρα να πλένει και τα  πιάτα.

Στο   σχολείο μερικές φορές ακόμη και στον καθηγητή του ξέφευγαν εκφράσεις καθόλου ενθαρρυντικές για όσους δεν ήταν λαμπροί στη μελέτη: «εσύ κάνεις για να πλένεις πιάτα», του έλεγε!

Και όμως για μένα μου φαινόταν κάτι το σημαντικό, θα έλεγα το εξαιρετικό αυτή η ευκαιρία που μπορεί κανείς τυχαία να την αρπάξει.

Είχα μόλις διαβάσει την «ιστορία μιας ψυχής» την αυτοβιογραφία δηλαδή της Αγίας Θηρεσίας του Βρέφους Ιησού που έλεγε μεταξύ άλλων: «τίποτε  δεν είναι μικρό από αυτά που γίνονται με αγάπη». Ακόμη και το να μαζεύει κανείς από τη γη μια κλωστή, έχει μπροστά στο Θεό μεγαλύτερη αξία από όλα τα έργα τέχνης

Είχα μάθει ότι αγαπά κανείς τον πλησίον του ακόμη και όταν κάνει μια μικρή υπηρεσία σ’ εκείνον στο όνομα του Χριστού.

Μια μέρα που ήμουν στο πρόγευμα κρατούσα στα χέρια μου την κανάτα  που συνήθως άφηνα στο νεροχύτη  για να το πλύνει ο Γιώργος. Αισθάνθηκα όμως κάτι να με ωθεί να την πλύνω εγώ αυτή τη φορά, όμως αυτό μου φαινόταν περίεργο γιατί ποτέ δεν το είχα κάνει. Δεν είχα φθάσει στο σημείο να καταλάβω αυτή τη λεπτομέρεια ότι θα μπορούσα και με τέτοιες ασήμαντες πράξεις να αγαπήσω τον Ιησού στο πρόσωπο του Γιώργου.

Το έκανα αν και αισθανόμουν απροετοίμαστος για τέτοιες σκέψεις και σχεδόν αδύναμος να σκεφτώ πόση αξία μπορεί να έχει και μία ασήμαντη πράξη. Ενώέπλυνατην κανάτα, όσο και αν φαίνεται περίεργο επαναλάμβανα: «Για αγάπη προς το Γιώργο στο όνομα του Ιησού».

Κάθε πρωί όλο και περισσότερο αυτό το πλύσιμο με τραβούσε,   αυτή η σκέψη με έβαζε στο πνεύμα του ευαγγελίου. Αυτή η μικρή πράξη αγάπης μου έδινε μια γεύση χριστιανικής ζωής.

Είχε απόλυτο δίκιο η Αγία Θηρεσία: «δεν αξίζουν μόνο τα μεγάλα πράγματα για να αγαπάς, αλλά είναι η αγάπη  που κάνει απέραντο αυτό που φαίνεται ελάχιστο  και σε κάνει να «γνωρίσεις» το Θεό διότι ο Θεός είναι αγάπη»!

ένας ιερέας

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου