Αγαπητέ μου άγνωστε, κύριε Υπάτιε

Αγαπητέ μου άγνωστε, κύριε Υπάτιε


Αυτές τις μέρες ο νους και η καρδιά όλων μας είναι στραμμένα προς το πονεμένο πρόσωπό σου. Σ’ αυτό το πρόσωπο διακρίνει κανείς, μέσα στο σκοτάδι της τραγικής στιγμής, ένα λαμπερό φως πίστης που αγγίζει κάθε άνθρωπο  που διάβασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισες τον ξαφνικό και τραγικό θάνατο της  αγαπημένης συζύγου και του μικρού  σου γήινου αγγέλου.

Πονέσαμε μαζί σου, βρεθήκαμε πολύ κοντά σου, αν και δεν σε γνωρίζουμε, διότι είδαμε στην περιπέτειά σου όχι μόνο τον πόνο, και τα πολλά σου δάκρυα, όχι μόνο το βαρύ σταυρό σου, αλλά και μια ζωντανή πίστη στο Θεό. Εσύ μας οδήγησες, μέσα από το μυστήριο του σταυρού, στην Ανάσταση του Χριστού, αυτήν την ανάσταση που ήδη ζουν τα δυο σου μονάκριβα πρόσωπα.

Αγαπητέ μου Υπάτιε, δεν είναι κάτι το συνηθισμένο στη σημερινή μας εποχή, που λείπει η σύνεση, που ο εγωισμός  και η συνεχής, κακώς νοούμενη απόλαυση της ζωής, είναι το καθημερινό ζητούμενο, να έχουμε παραδείγματα σαν το δικό σου. Μέσα από τον αβάστακτο πόνο σου, αποδείχτηκες  και δυνατός στην πίστη προς το Θεό και μιμητής του Χριστού κατάφερες να συγχωρήσεις και τον εκείνον, που σταλμένος από τον κίνδυνο της μανίας της ταχύτητας, άθελά του έγινε ο «σκληρός δήμιος» των υπόλοιπων δύο μελών της οικογένειάς σου.

Όταν άκουσα και διάβασα  όσα είπες και όπως τα είπες, μετά το τραγικό γεγονός που έζησες, αισθάνθηκα την ανάγκη να σου γράψω δυο λέξεις, για να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Γνωρίζω, πως υπάρχουν μερικά  κηρύγματα πίστης πολύ δυνατά από αυτά που κηρύττουμε από τον άμβωνα. Είναι αυτά που γίνονται έξω από το Ναό και έχουν ως εκκλησίασμα και ακροατήριο. Ένα τέτοιο δυνατό παράδειγμα πίστης, μας έδωσες στην πιο τραγική στιγμή της ζωής σου. Είναι ένα δυνατό κήρυγμα που έκανες σε όλους.

Θέλω να σε βεβαιώσω, ότι προσευχήθηκα στο Θεό αυτή η πίστη σου να σε συνοδεύει πάντοτε στη ζωή σου. Θέλω επίσης να σου πω, ότι μαζί σου και χωρίς, να με γνωρίζεις και να σε  γνωρίζω, ζήτησα στο Θεό: να αναπαύσει κοντά του, στην αιώνια ευτυχία του Παραδείσου, τα δυο πιο προσφιλή σου πρόσωπα της γης. Και εκείνα,  που συνεχίζουν να σε αγαπούν, είμαι βέβαιος πως θα ικετεύουν  το  Θεό να σου στέλνει την  ουράνια παρηγοριά Του.

Αγαπητέ μου άγνωστε Υπάτιε, εύχομαι η ζωντανή αυτή πίστη σου, ποτέ να μη σε εγκαταλείψει, αλλά συνεχώς να ωριμάζει και να αυξάνει, διότι όλοι μας έχουμε ανάγκη από μια τέτοια δυνατή και ζωντανή πίστη, δηλαδή  σαν τη δική σου.

+Νικόλαος

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου