Αυτός που αγαπά την Εκκλησία δεν την κατηγορεί καταστρέφοντάς την με τη γλώσσα
Είναι το πρόσωπο του Αγίου Πio από την Pietrelcina που ενέπνευσε τον Πάπα Φραγκίσκο στη συνάντηση με τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής του Benevento, πριν από τη χθεσινή γενική ακρόαση στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Στη μελέτη που παρουσίασε, ο Πάπας υπενθύμισε ότι το να αγαπά κάποιος την Εκκλησία σημαίνει να συγχωρεί.
Πολυάριθμοι και γεμάτοι από αγάπη για τον Πάπα Φραγκίσκο, έφθασαν περίπου 2500 πιστοί από την Αρχιεπισκοπή του Μπενεβέντο. Με επικεφαλής το Σεβασμιότατο Felice Accrocca, οι πιστοί θέλησαν να ανταποδώσουν την επίσκεψη του Πάπα που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου του 2018 στην Pietrelcina, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας των μόνιμων στιγμάτων του π.Πio και την 50η επέτειο του θανάτου του. "Φαίνεται σαν μία καμαριωνυμία", είπε ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετώντας τους παρόντες.
Η σταθερή πίστη του πατέρα Πίου
Είναι η «βαθιά αγάπη για την Εκκλησία, που βιώνεται στη ζωή του Καπουκίνου μοναχού, που στη σκέψη του Πάπα εκφράστηκε χωρίς γραπτό κείμενο, λέγοντας ότι το χέρι υπενθυμίζει τη “θερμή υποδοχή” που του επιφυλάχτηκε στο ταξίδι του στην Pietrelcina, και «τους πολλούς αρρώστους που χαιρέτησε». Με αυτή τη σκέψη , ο Πάπας Φραγκίσκος ελπίζει – ότι «αναβιώσει σε όλους την επιθυμία να εμβαθύνουν τη ζωή της πίστης, στον απόηχο των διδασκαλιών του επιφανούς συμπατριώτη σας και αγίου π. Πio».
Αγαπούσε την Εκκλησία, με τόσα πολλά προβλήματα που έχει η Εκκλησία, με τόσες πολλές αντιξοότητες, με τόσους αμαρτωλούς. Επειδή η Εκκλησία είναι αγία, είναι η νύφη του Χριστού, αλλά εμείς, τα παιδιά της Εκκλησίας, είμαστε όλοι αμαρτωλοί – και μερικοί μεγάλοι! – αλλά αγάπησε την Εκκλησία όπως ήταν, δεν την κατέστρεψε με τη γλώσσα, όπως είναι η σημερινή μόδα. Όχι, όχι! Αγάπα. Αυτός που αγαπάει την Εκκλησία ξέρει να συγχωρεί, διότι γνωρίζει ότι και ο ίδιος είναι αμαρτωλός και χρειάζεται τη συγχώρεση του Θεού.
Δεν μπορεί κανείς να ζήσει όλη τη ζωή κατηγορώντας την Εκκλησία
Ο Πάπας Φραγκίσκος ανάφερε επίσης, ότι μόνο ο Θεός συγχωρεί τις αμαρτίες. Είναι σημαντικό – προσθέτει – "να εντοπίζονται τα λάθη για να διορθώνονται ", αλλά πρέπει να γίνεται με αγάπη για την Εκκλησία. "Ο π.Πίο αγαπούσε την Εκκλησία με όλα τα προβλήματα και τις αντιξοότητες της, με τις αμαρτίες των παιδιών της".
Δεν μπορεί κανείς να ζήσει μια ζωή κατηγορώντας, κατηγορώντας και κατηγορώντας την Εκκλησία. Ποιος είναι αυτός που διαθέτει γραφείο κατηγόρου; Ποιος είναι αυτός που η Αγία Γραφή ονομάζει μεγάλο κατήγορο; Δεν καταλαβαίνω! Δεν νιώθω καλά … Ο διάβολος! Και εκείνοι που περνούν τη ζωή τους κατηγορώντας, κατηγορώντας, κατηγορώντας, ποιοι είναι ; Εγώ δεν θα έλεγα παιδιά, διότι ο διάβολος δεν έχει παιδιά, – αλλά είναι οι φίλοι, τα ξαδέρφια, οι συγγενείς του διαβόλου.
Μαρτυρήστε ότι η αγάπη είναι πιο όμορφη από το μίσος
Η ενθάρρυνση του Πάπα είναι να "καλωσορίσει ακόμα περισσότερο την αγάπη του Θεού, πηγή και λόγο της αληθινής μας χαράς". Μια αγάπη που αλλάζει τη ζωή ειδικά σε εκείνους που είναι αδύναμοι και την χρειάζονται περισσότερο. "Κάθε ένας από εμάς, με τη διάδοση της θεϊκής φιλανθρωπίας, συμβάλλει – λέει ο Πάπας Φραγκίσκος – στην οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου κόσμου". Αλλά όλα αυτά είναι δυνατά, αν είμαστε μάρτυρες της αγάπης.
Να δίνουμε μαρτυρία ότι η αγάπη είναι πιο ωραία από το μίσος.
Σκεφτείτε τον Άγιο Φραγκίσκο, τον οποίο ο επίσκοπό σας γνωρίζει καλά, τι λέει στους μαθητές του; Πηγαίνετε, δώστε μαρτυρία, δεν είναι απαραίτητα τα λόγια. Ναι, μερικές φορές πρέπει να χρησιμοποιούμε τα λόγια, αλλά αρχίζουμε πρώτα με τη μαρτυρία, να ζείτε ως χριστιανοί, δίνοντας μαρτυρία ότι η αγάπη είναι πιο ωραία από το μίσος, ότι η φιλία είναι πιο όμορφη από την εχθρότητα και η μεταξύ μας αδελφοσύνη είναι πιο όμορφη από τον πόλεμο.
+Ν