Αυξάνονται οι γάμοι σε κρίση εξαιτίας των τυχερών παιχνιδιών
Μια παθολογία συχνά αποσυνδεδεμένη από την οικονομική ανάγκη. Ο καθηγητής του Antonianum, Regordàn:«τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν έναν κοινωνικά αποδεκτό καρκίνο»
Οι αιτήσεις ακύρωσης γάμου για λόγους που σχετίζονται με τον τζόγο αυξάνονται. Παρόλο που δεν πρόκειται για μια περίπτωση που προβλέπεται ειδικά από το κανονικό δίκαιο, συχνά επικαλείται η έλλειψη διακριτικής ευχέρειας κρίσης για τον σύζυγο που έχει πάθει εξάρτηση από τα παίγνια ή η αδυναμία τήρησης των υποχρεώσεων του bonum coniugum. Εξηγεί ο καθηγητής Francisco José Regordàn Barbero, ιερέας και πανεπιστημιακός καθηγητής του κανονικού δικαίου στο Antonianum, που πρόσφατα αφιέρωσε μια διάσκεψη ακριβώς γι αυτήν την εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια. «Συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που κρύβουν αυτό το πρόβλημα πριν από το γάμο ή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα απομόνωσης, που είχαν οικογενειακά προβλήματα και βρίσκουν στο παιχνίδι ένα είδος διεξόδου από τα προφανή προβλήματά τους. Είναι άτομα που βιώνουν συναισθηματική έλλειψη, μερικές φορές ακόμη και κατάθλιψη ή έχουν γίνει μάρτυρες, κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, τέτοιου είδους παιχνιδιών από μέρους των γονέων τους, άτομα που βίωσαν μια αδύναμη οικογενειακή συνοχή, που αδυνατούν να καταλάβουν την ανάγκη της εξοικονόμησης, που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ένα στυλ που δεν είναι πάντα επαρκές για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες ευθύνες της ζωής».
Μια εξάρτηση που δεν συνδέεται πάντα με την ανάγκη για χρήματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή Regordàn, η εξάρτιση από τα τυχερά παιχνίδια δεν συνδέεται στενά με οικονομικές ελλείψεις: «Είναι αλήθεια ότι τα τυχερά παιχνίδια συνδέονται με την ιδέα του άμεσου κέρδους, επομένως δεν μπορούμε να τα διαχωρίσουμε πλήρως από την οικονομική άποψη – υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έπαιζαν και είχαν πάρα πολλά χρήματα, οπότε δεν αποτελούσε ένα πρόβλημα έλλειψης χρημάτων – αλλά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας όλη αυτή την ηδονιστική νοοτροπία του κόσμου μας, την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος καταγγέλλει τόσο έντονα, μια νοοτροπία που επιδιώκει το εύκολο κέρδος.
Δεν υπάρχουν παίκτες, υπάρχουν πελάτες
«Πιστεύω αληθινά, ότι η κοινωνία μας θα έπρεπε να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για να νομιμοποιήσει τεχνικά και επαρκώς σχετικά με αυτή την πραγματικότητα», καταλήγει ο καθηγητής Regordàn. «Ο νόμος μιλά για τα τυχερά παιχνίδια και αυτό αποτελεί μια ασυνέπεια. Τα τυχερά παιχνίδια δεν είναι ένα παιχνίδι, το οποίο παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Τα άτομα που συμμετέχουν σε τυχερά παιχνίδια δεν είναι στην πραγματικότητα παίκτες. Είναι πελάτες. Έπειτα δεν υπάρχει καμιά τύχη, επειδή υπάρχουν συστήματα αλγορίθμων που αποσκοπούν απολύτως, στο κέρδος εκείνων που οργανώνουν τα τυχερά παιχνίδια. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη μεταξύ εκείνου που προσφέρει και εκείνων που παίζουν. Όσον αφορά στους εκκλησιαστικούς θεσμούς, δυστυχώς μερικές φορές ένα εκκλησιαστικό δικαστήριο είναι το τελευταίο σημείο αναφοράς, αλλά το να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια πραγματική ποιμαντική για τη θεραπεία και για να συνοδεύσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, πιστεύω ότι είναι πραγματικά απαραίτητο, γιατί τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν έναν καρκίνο λίγο κρυμμένο, επειδή είναι ένας καρκίνος αποδεκτός από τον πολιτισμένο κόσμο».
Μετάφραση: ρφ