«Αδελφοί όλοι»: Ένα όραμα ανθρώπινης φιλίας και αλληλεγγύης
Ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας, Ιουστίνος Welby, έστειλε στον διευθυντή του Αγγλικανικού Κέντρου στη Ρώμη, τον Επίσκοπο Ian Ernest, ένα σύντομο σχολιασμό για τον εγκυκλικό «Αδελφοί όλοι» του Πάπα Φραγκίσκου. Ακολουθεί η επιστολή του Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου.
«Σε αυτή την Εγκύκλιο, ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσιάζει ένα σαφές, συναρπαστικό και φιλόδοξο όραμα για τον ρόλο της ανθρώπινης φιλίας και αλληλεγγύης ως βάση για μια καλύτερη μελλοντική παγκόσμια τάξη.
Σε όλο αυτό το έργο, αναφέρεται σε θέματα που αφορούν το ανθρώπινο πρόσωπο και την κοινωνία, και τονίζει την απαραίτητη αλληλεξάρτησή τους, απορρίπτοντας τα άκρα τόσο του ατομικισμού όσο και του κοινωνικού συλλογισμού ως αντίθετα με την πραγματική αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Είναι μια αληθινή και σαφώς χριστιανική φωνή ριζοσπαστικής μετριοπάθειας, ούτε αιχμαλωτισμένη από τον ατομικισμό του πολιτισμού ούτε αιχμάλωτη των ονείρων του κοινωνικού συλλεκτισμού.
Ορίζει ένα όραμα για υγιείς ανθρώπινες, κοινωνικές και διεθνείς σχέσεις που βασίζονται στο ενδιαφερον για τον άλλον, στην ακρόαση, στον συμμερισμό και στο άνοιγμα σε νέες ιδέες και εμπειρίες, απορρίπτοντας την αυξανόμενη τάση για τα άτομα και τις κοινωνίες να υποχωρούν και να εγκλωβίζονται σε υποτιθέμενα ασφαλή καταφύγια. Είναι ένα όραμα ενσωματωμένο σε μια βαθιά Χριστολογία, που αντικατοπτρίζει τη φύση του Θεού, ο οποίος «τόσο πολύ αγάπησε τον κόσμο, ώστε να δώσει τον μονογενή του του υιό» (Ιω 3,16).
Πρόκειται για ένα κείμενο στοχαστικό και αισιόδοξο. Μας οδηγεί μερικές φορές στο να αντικρίσουμε τη χειρότερη ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά μας προσφέρει και τρόπους για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η κλιματική αλλαγή, η φιλανθρωπία τόσο η προσωπική όσο και η εθνική, η μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων και η αξιοπρέπεια της εργασίας είναι όλα εδώ, μαζί με πολλά άλλα θέματα ίσης σημασίας και με τον χαρακτήρα του επείγοντος. Ζωγραφίζει το πιθανό μέλλον ενός κόσμου ολιστικού, αναγνωρίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κρατώντας την μαζί με τη θεϊκή δημιουργία, και που διεισδύει παντού από τον Θεό, του οποίου η αγάπη εκδηλώνεται αυθεντικά με αμοιβαία γενναιοδωρία (Α’Ιω 3,17).
Πρόκειται για ένα πραγματικά οικουμενικό έγγραφο, στο οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρει όχι μόνο τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά και τον Δρ. Martin Luther King Jr και τον Αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου. Αναφέρεται εντυπωσιακά στον γόνιμο διάλογό του με τον Μεγάλο Ιμάμη Ahmad Al-Tayyeb, για να τονίσει ότι η ώθηση του επιχειρήματός του, αν και βαθιά ριζωμένη στη χριστιανική πίστη, είναι καθολικής δύναμης. Εμπνέεται επίσης από τα γραπτά του Μαχάτμα Γκάντι.
Ενώ γράφτηκε από μια βαθιά, εμπνευσμένη χριστιανική στάση, ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσιάζει ρητά ένα όραμα, το οποίο οι μη πιστοί μπορούν να προσυπογράψουν. Κάποιος θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά στενόμυαλος για να μην προσέξει την σαφή έκκληση του Πάπα για κοινή δράση όλων, χωρίς να υπάρχουν σεχταριστικοί ή παρόμοιοι λόγοι.
Αυτός ο αξιοθαύμαστος Πάπας πρόσφερε στον κόσμο ακόμη μια υπηρεσία, συγκεντρώνοντας σε ένα κείμενο μια τόσο πλούσια εικόνα για μερικά από τα πιο πιεστικά θέματα της εποχής μας. Είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί από όλους. Και είναι η ειλικρινής μου ελπίδα ότι δεν θα διαβαστεί μόνο, αλλά θα εφαρμοστεί από εκείνους που έχουν εξουσία σε όλο τον κόσμο».
+ Ιουστίνος Welby
Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας
—————————
Πηγή: settimana.news
Μετάφραση: π.Λ