ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡAΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡAΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

 

Το Σαββατοκύριακο, 22 και 23 Νοεμβρίου 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Πατέρας  Νικόλαος επισκέφτηκε την Εκκλησία της Σάμου. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου την Κυριακή το πρωί, εορτή του Χριστού Βασιλιά και η εγκατάσταση του νέου εφημερίου και υπεφημερίου.

        Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος με θερμά λόγια ευχαρίστησε τον π. Μάριο Ψάλτη τ. Ι, oοποίος για τέσσερα χρόνια υπηρέτησε την Ενορία της Σάμου με πολλές θυσίες και ταλαιπωρίες, προσφέροντας τα χαρίσματά του και την ποιμαντική του φροντίδα στην εκεί Εκκλησία.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που ο π. Μάριος από νεαρή ηλικία, εκτός από τις διάφορες διακονίες που πρόσφερε στο Μοναχικό του Τάγμα, στις δύο κοινότητες της Αθήνας και της Τήνου, υπηρέτησε και ακριτικές ενορίες. Είναι ο ιερομόναχος που κάλυψε επιτυχώς και με πολλή προθυμία το κενό που άφησε ο αλησμόνητος «υπηρέτης της διασποράς» συνάδελφός του, αείμνηστος π. Νικόλαος Ρούσσος.

        Στις 10 το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και συλλειτούργησαν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, ο απερχόμενος εφημέριος π. Μάριος Ψάλτης, ο νέος εφημέριος π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς και ο υπεφημέριος π. PaolinoZilio, ιερομόναχος καπουκίνος από την μοναχική κοινότητα των Πατέρων Καπουκίνων της Άνω Σύρου.

Πριν από την τελική ευλογία ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε ευχαριστήριους λόγους προς τον απερχόμενο από τη θέση του εφημερίου Σάμου, π. Μάριο και του ευχήθηκε ο Κύριος να τον ανταμείψει για την ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα που έδειξε  σε όλη του τη ζωή  για την Εκκλησία της διασποράς. Είναι εκείνος που επάξια συνέχισε το έργο που ξεκίνησε ο αείμνηστος συνάδελφός του στο Τάγμα των Ιησουϊτών Πατέρων και Αδελφών, π. Νικόλαος Ρούσσος.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ίδιος και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την εμπιστοσύνη που έδειξε και του ανέθεσε κατά καιρούς τη φροντίδα των ενοριών της Καθολικής Επισκοπής Χίου, δηλαδή της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου.

        Τέλος ο νέος εφημέριος π. Ριχάρδος  απηύθυνε χαιρετισμό στους ενορίτες και τους ζήτησε τη συνεργασία τους για να συνεχίσουν μαζί το έργο που παραδίνει σήμερα ο π. Μάριος. Τους διαβεβαίωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο υπεφημέριος π. PaolinoZilio, θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να είναι κοντά τους.
Οι λίγοι ενορίτες που ήταν παρόντες βρήκαν τον τρόπο να ευχαριστήσουν τον Αρχιεπίσκοπο και τους τρεις ιερείς και να δηλώσουν ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της ακριτικής ενορίας, που την επισκέπτονται τέσσερεις ιερείς και συλλειτουργούν για την πνευματική πρόοδό της.

Ήταν πράγματι μια ιστορική στιγμή για την ενορία της Σάμου και μέσα σε μια ζεστή και συγκινητική ατμόσφαιρα έγινε η αλλαγή φρουράς, με την ελπίδα μιας ακόμη πιο δυναμικής προσπάθειας, ώστε και οι 30 ενορίες των δύο τοπικών μας Εκκλησιών να πείθονται κάθε μέρα και πιο πολύ ότι η Εκκλησιαστική αρχή είναι κοντά τους και ενδιαφέρεται στον ίδιο βαθμό για όλες. Τώρα αυτό θα γίνεται ακόμη περισσότερο  ακολουθώντας τη συμβουλή του Αγίου Πατέρα  που καλεί τους επισκόπους και τους ιερείς να δείχνουν ιδιαίτερη φροντίδα και να είναι πιο κοντά στην περιφέρεια.

+Ν 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

1 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Καστρικιανού

Ήταν ο τρίτος επίσκοπος του Μιλάνου και χρονικά τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 3ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές η εκλογή του στην, από

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου