9 Οκτωβρίου Μνήμη του Αγίου Ιωάννου Λεονάρντι

9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΕΟΝΑΡΝΤΙ

\

 

Ο Άγιος Ιωάννης Λεονάρντι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αποστόλους της καθολικής Μεταρρύθμισης. Η αφοσίωση και ο ζήλος του κόστισαν έριδες, συκοφαντίες, ακόμη και εξορία αφού δεν του επετράπη να γυρίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Όμως αυτές οι δυσκολίες δεν έκαμψαν τη δράση του.

Γεννημένος στο Diecimo κοντά στη Lucca της Ιταλίας το 1541, σε μια οικογένεια μεσαίων γαιοκτημόνων, στάλθηκε στη Lucca για να σπουδάσει φαρμακευτική. Εκεί ήρθε σε επαφή με την αδελφότητα των λεγόμενων «Κολομπίνων» της οποίας τα μέλη είχαν ορκιστεί να ζουν ως αυθεντικοί Χριστιανοί βοηθώντας τους φτωχούς και τους προσκυνητές. Έχοντας αισθανθεί την κλήση στην ιεροσύνη, σε ηλικία 26 ετών, μετά από συμβουλή του πνευματικού του, εγκατέλειψε το επάγγελμα του φαρμακοποιού και ξεκίνησε εκκλησιαστικές σπουδές. Το 1571 τέλεσε την πρώτη του Λειτουργία.

Έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα, στην εξομολόγηση και κυρίως στη διδασκαλία του χριστιανικού δόγματος σύμφωνα με τους κανόνες της Συνόδου του Τριδέντου. Με τη βοήθεια κάποιων μελών της αδελφότητας άρχισε να συγκεντρώνει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη αγόρια της περιοχής για να τα κατηχήσει. Αποτελούσε καινοτομία την εποχή εκείνη μια παρόμοια πρωτοβουλία. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον επίσκοπο τη άδεια διδασκαλίας της κατήχησης σε όλες τις εκκλησίες της Lucca.

Στα μαθήματά του συνέρεαν επίσης αρκετοί ενήλικες που σύντομα κυριεύτηκαν από τη μέθοδό του. Σταδιακά, η δράση του επεκτάθηκε σε γειτονικές ενορίες έξω από την πόλη συμβάλλοντας στην αναβίωση της χριστιανικής ζωής σε ένα περιβάλλον που, εκτός από την παρακμή των ηθών, χαρακτηρίζονταν και από την παρουσία αιρετικών ιεροκήρυκων.

Για την συνέχιση του έργου του ίδρυσε τη Συντροφιά της Χριστιανικής Διδασκαλίας, με λαϊκά μέλη και καταστατικό εγκεκριμένο από την Εκκλησιαστική Αρχή που επεκτάθηκε στις γύρω πόλεις. Προώθησε και πρόβαλε τις Καράντα Ώρες  και τη συχνή Μετάληψη.

Το 1574 ίδρυσε την αδελφότητα των Κανονικών Κληρικών της Θεομήτορος που σκοπό είχε να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πνεύμα του Τρέντο. Ήρθε όμως αντιμέτωπος με αιρετικούς, με κληρικούς και λαϊκούς αντίθετους της μεταρρύθμισης. Το 1581 ο επίσκοπος αναγνώριζε επισήμως το νέο Τάγμα και δύο χρόνια αργότερα ο Λεονάρντι εκλέγεται 1ος Γενικός Ηγούμενος. Αναχώρησε για τη Ρώμη με σκοπό να αποκτήσει την επίσημη έγκριση από τον Πάπα κατά τη διάρκεια της απουσίας του όμως, στη Lucca ξέσπασε μεγάλη κρίση εναντίων του με συκοφαντίες και ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος του, ενώ του απαγορεύτηκε η επιστροφή αφού χαρακτηρίστηκε εχθρός του τόπου.

Παρέμεινε στη Ρώμη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κέρδισε τη συμπάθεια και εκτιμήθηκε για τα χαρίσματά του από μέλη της επισκοπικής Κουρίας. Ήταν φίλος του Αγίου Φιλίππου Νέρι και μέσω εκείνου γνώρισε τον Πάπα Κλήμεντα τον 8ο ο οποίος του ανέθεσε σημαντικές αποστολές.

Μεταξύ των ετών 1607 και 1608, μαζί με άλλους, σχεδίασε και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία της Propaganda Fide ενός κολλεγίου που θα προετοίμαζε τους κληρικούς που θα έφευγαν για τις Ιεραποστολές.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Ρώμη όπου πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 1609. Το 1861 ανακηρύσσεται Μακάριος και στις 17 Απριλίου 1938 Άγιος από τον Πίο 9ο.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου