9 Νοεμβρίου εορτή των Εγκαινίων της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό

Από τις αρχές του 4ου αιώνα, χάρη στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο παρατηρείται στη Ρώμη μια αρχιτεκτονική μεταβολή που αλλάζει την μέχρι τότε παραδοσιακή μορφή της. Ο ίδιος Αυτοκράτορας προβαίνει στην ανέγερση της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Λατερανού κτίζοντας παράλληλα Βαπτιστήριο αλλά και την επισκοπική κατοικία.

Ως Καθεδρικός Ναός της Ρώμης, ο Άγιος Ιωάννης στο Λατερανό αποτελεί τη μητέρα όλων των Eκκλησιών της πόλης και του κόσμου (Urbi et Orbi) και γίνεται το σύμβολο πίστεως των χριστιανών των πρώτων αιώνων, οι οποίοι προκειμένου να ακούσουν το Λόγο του Θεού και να τελέσουν τα Ιερά Μυστήρια αισθάνονταν την ανάγκη συγκέντρωσης σε ένα μέρος κοινό αλλά και καθαγιασμένο, εγκαταλείποντας μια για πάντα τις κατακόμβες, τις ιδιωτικές οικίες αλλά και τον φόβο των διωγμών, αφού ο χριστιανισμός πλέον αναγνωριζόταν ως επιτρεπόμενη θρησκεία.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 3 Δεκεμβρίου 2022                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου